Vállalati misszió, küldetés

Sokszor és sokat hallani a vállalati misszióról, különféle kontextusban. Van, ahol a missziót kifüggesztik az iroda és/vagy gyártóegység valamely mindenki által jól látható helyére, más helyen legyintenek az egészre, és úgy tekintenek a fogalomra, mint a stratégák, megmondóemberek újabb ködös közhelyére. Egy misszió nem attól lesz működőképes, funkcionális, hogy a munkavállalók vagy épp a potenciális ügyfelek arcába tolják azt gigantikus betűmérettel szedett tacepaókon. Akkor mit is takar ez a fogalom, és hogyan nyer értelmet létezése egy vállalkozásnál?

Ábra az alapkompecenciákró, értékekeről, amelyekből a vállalati misszió táplálkozik, majd nyíl a vállalati jövőképhez és feljebb a vállalati stratégiához.

Vállalati misszió, avagy vállalati küldetés

Miért fontos a vállalati küldetés?

A vállalati küldetés a cég alapértékeiből, alapkompetenciájából táplálkozik. Ezek alapján definiálja a vállalkozást a piacon a jelenből. A misszióra épül a vállalati vízió, a jövőkép, amely segít meghatározni a céget, a cég legfőbb céljait a jövőben. Ezek megfelelő meghatározása után fel tudjuk építeni a vállalati stratégiát, amelynek része a kommunikációs stratégia is. És innen bonthatók tovább konkrét taktikák, cselekvési tervek. Ha az alapok rosszak, vagy hiányoznak, akkor a többi lépést sem lehet megfelelően felépíteni, azok alapvetően félre fogják vinni cégünk sikerességét.

Hogyan készül a vállalati küldetés?

A vállalati küldetés röviden összefoglalja a vállalkozás létezésének okait. Definiálja a céget, bemutatja alapkompetenciát. Hogyan érdemes ezt megfogalmazni? Egy misszió lehet nagyon rövid, nagyon frappáns, akár egy bővített mondat is a cég tevékenységéről. Mi azt javasoljuk, hogy legalább három dolgot foglaljon magába:

  1. Mit csinálunk? A cég tevékenységi köre a lehető legjobban összefoglalva, az alapkompetencia meghatározása.
  2. Hogyan tesszük? Itt elsősorban arra gondolunk, hogy mely alapértékeket követ a vállalkozás tevékenysége gyakorlása közben.
  3. Miért csináljuk? Ez a pont különbözteti meg a vállalkozást a cégeddel azonos piacon lévő más, hasonló vállalkozásoktól.

Egy jól érthető példán, egy fiktív reggeliző pékség küldetésén keresztül mutatjuk be a misszió fogalmát.

  1. Mit csinálunk? Péksüteményt készítünk.
  2. Hogyan tesszük? Friss péksüteményt készítünk kiváló magyar alapanyagokból.
  3. Miért csináljuk? Friss péksüteményt készítünk kiváló magyar alapanyagokból, hogy a vásárlóink napja egészséges étkezéssel induljon.

Az egyes pontban leírt pékség tulajdonképpen bármelyik hasonló vállalkozás lehet, jó eséllyel az összes pékség ezzel foglalkozik. A második pont már szűkíti a kört. Valószínűleg akadnak olyan pékségek, amelyek csak magyar, válogatott alapanyagokat, de nyilván a kör már szűkebb. Pontosabban definiál bennünket az állítás. A harmadik pont már egészen speciálissá tesz bennünket. A mi cégünk lesz az a pékség, amely a zászlajára tűzi azt, hogy a vevői mindenképpen egészséges táplálékot vegyenek magukhoz a nap első étkezése során. Készíthet más is egészséget reggeliző péksüteményeket a reggeliztető pékségek piacán? Valószínűleg igen. Akkor hogyan különböztet ez meg bennünket a többiektől? Hát úgy, hogy ezt a fő cél mi deklaráltuk először a piacon, és mint a termékeink készítése során, mind a kommunikációnkban kiemelt hangsúlyt kap ez a megkülönböztető állítás. Illetve mind a munkavállalóink, mind a fogyasztóink fejében ki tudjuk alakítani azt a képet, hogy a mi pékségünk az egészséges pékség.

Választhattunk volna olyan missziót is, hogy a vásárlóink olcsón kapjanak remek reggelit. Vagy gyorsan kapjanak reggelit. Nyilván egy telített piacon nem könnyű megtalálni azt az értéket, amely még nem foglalt, de érdemes keresgélni, mert ha találunk ilyet, abban garantáltan mi leszünk az elsők, a legjobbak. Szűkíthetünk földrajzilag is, meghatározhatjuk a piacot, amelyen versengünk, pl. a kerület, a város, a megye, vagy az ország egészséges péksége is lehetünk. Fontos, hogy olyan értéket vagy értékeket találjunk, amelyeket valóban tudunk követni, illetve a fogyasztók számára is jelent akkora értéket, hogy ezért pénzt is áldozzon.

Kinek szól a küldetésünk?

Részben saját magunknak és alkalmazottainknak. Fontos, hogy a cég dolgozói tisztában legyenek vele, tudják, hogy milyen cégnél dolgoznak és milyen küldetéssel. Gondoljunk bele, a küldetés nélküli munkavállalónk olyan, mint a katona, akit kidobnak egy ejtőernyővel egy repülőből, de nem mondják meg neki, hogy milyen küldetést kell végrehajtania.

Szól a partnereinknek, jó esetben tudni fogják, hogy miben számíthatnak ránk, és miben vagyunk igazán jók.

Üzen a konkurenseknek, a missziónkkal elmondjuk, hogy a piacon mely pozíciót foglaljuk el, ezáltal egyfajta korlátot is támasztunk a vetélytársak elé, felhívjuk a figyelmüket, hogy ha erre a piacra a mi pozíciónkban szeretnének belépni, akkor nehéz dolguk lesz.

És nem utolsó sorban szól fogyasztóinknak. Az ő fejükben harcolunk a pozícióért, és a megfelelő misszió meghatározza aktivitásaink, kommunikációnk irányát, amellyel ezt a pozíciót el is tudjuk foglalni.

Milyen időtávra vonatkozik a vállalati misszió?

A versenyzői környezet folyamatos változásban van, így azt nehéz kijelenteni, hogy egy misszió örökre kőbe vésett maradhat, de mindenképpen hosszú távban kell gondolkozni. A misszió tulajdonképpen cégünk definiálása a jelenben. Egy vállalkozás életében nagy fordulópontnak kell bekövetkezni, hogy újra kelljen definiálni az egész létezését, de ez sem kizárt. Általában olyankor következik ez be, amikor a cég mérete, főbb tevékenységi köre jelentősen megváltozik. Ilyenkor érdemes ezt lekövetni.

Egy missziója lehet egy cégnek?

Bár a vállalatok egy része nagyon szerteágazó tevékenységet végez, akár több céget is tömöríthet egy cégcsoport, érdemes megfogalmazni egy közös missziót is, amely összefogja a vállalati konglomerátumunk vállalkozásait. Ebből leágazóan aztán egy-egy cég szintjén megfogalmazott missziót is készítsünk. Sőt, meglátásunk szerint akár egy-egy divízió, osztály is kaphat küldetést, amellyel egyértelművé válik, hogy pontosan hogyan szolgálja a cég érdekeit.

Ki készíti a vállalati küldetést?

Ez változó lehet, de a tulajdonosi körnek, és/vagy a felsővezetésnek mindenképpen benne kell lenni a misszió összeállításában, hiszen elsősorban az ő döntéseik nyomán alakul a cég arculata. Be lehet vonni külső szakértőt is, aki képes független szemmel, objektíven vizsgálni a céget. Illetve a munkavállalók felsővezetésnél szélesebb köre is bevonható. Fontos, hogy olyan emberek alkossák meg, akiket kompetensek tartunk a kérdésben. Ami viszont kiemelkedően fontos, hogy munkavállalóinkkal ismertessük meg a vállalati missziót és érjük el, hogy azonosuljanak vele. Ha valaki ezt nem tudja megtenni, az tulajdonképpen a cégünk ellen dolgozik, ilyenkor érdemes feltárni, hogy mi okozza ezt a motivációs válságot.

JFK és a gondnok a NASA-nál

Amolyan városi legenda szintjén kering vállalkozói körökben JF Kennedy és egy gondnok, a magyar területen leginkább takarítóként aposztrofált NASA munkatárs történte. Kennedy az Apollo-program meghirdetése után, 1962-ben tett látogatást a NASA-nál, és szóba elegyedett egy emberrel, aki épp takarított. Az elnök ráköszönt a gondnokra, és megkérdezte, mit csinál. Amire a gondnok azt felelte, "segítek embert juttatni a Holdra". 1969-re sikerült is 🙂

Ez a kis történet a vállalati elkötelezettség mintatörténete. Ahol a feltehetően az egyik legkisebb felelősséggel rendelkező munkatárs ilyen módon tud azonosulni a vállalat céljaival, annak küldetésével, ott valószínűleg rendben mennek a dolgok.

Lábnyom a Holdon vöröses színekben.

"Segítek embert juttatni a Holdra!"

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .