Facebook organikus elérés

Van értelme még organikusan posztolni?

A rövid válasz természetesen igen, hiszen különben senki nem foglalkozna a témával, mi sem. Persze ha igen a válasz, akkor rögtön felmerül két újabb kérdés: Miért érdemes? Hogyan érdemes? A cikkben az első kérdésre próbálunk választ adni kicsit bővebben, másik, organikus Facebook praktikák írásunkban pedig gyakorlati tippeket is bemutatunk, hogyan tehetjük hatékonyabbá az organikus posztolást.

Facebook organikus elérés csökkenése

A Facebook algoritmusainak működésébe már kaphattunk ízelítőt korábbi írásunkból. Azt láthatjuk, hogy az utóbbi években az organikus elérések száma átlagosan 4% körül alakult, ami meglehetősen alacsony, és az utóbbi években jelentősen csökkent. Kisebb oldalaknál általában ez kicsit magasabb, nagyobbaknál alacsonyabb lehet. Persze ez még mindig több a nullánál, és azt gondoljuk, hogy több okból sem érdemes elhanyagolni. Hogy miért? Nézzük meg!

Miért érdemes organikusan is posztolni a Facebookon?

“Ingyen” elérést jelent

Bár viszonylag csekély elérést hoznak az organikus posztok önmagukban, azért mégis fizetetlen (a tartalom előállítását nem számolva) elérést jelentenek. Ha jelentős számban állnak rendelkezésünkre tartalmak, akkor gyakori posztolással már szemmel is látható elérést tudunk szerezni a felületen. Az offline világban a gerilla megoldásokat nem számolva nincs olyan felületünk, ahova ingyen kihelyezhetjük tartalmainkat, úgy és akkor, amikor mi akarjuk.

Aktivitást, törődést mutat

A folyamatos posztolás a fogyasztók felé mutat egyfajta aktivitást, figyelmet, azt sugallja, hogy a felületen él a márka. Nem jó üzenet, ha egy Facebook oldalon hónapokig nem jelenik meg semmilyen tartalom.

Érhet el új embereket

Gyakori posztolással összességében kibővíthetjük az elért emberek mennyiségét, hiszen minden posztunkat nem mindig ugyanazoknak az embereknek mutatja meg a Facebook. Persze lehet, és lesz is egy aktív mag, aki több bejegyzésünket is látja, de alapvetően ott az esély új emberek elérésére.

Célközönség alapot képezhet

Ha a Facebook vállalkozáskezelőjében megnézzük az egyéni célközönségek építésének lehetőségét, azt látjuk, hogy külön célcsoport képezhető azokból, akik a Facebookon az oldalunkkal, vagy tartalmainkkal kapcsolatosan valamilyen aktivitást tanúsítottak. Akik ezt organikusan teszik, ők feltehetően a legelkötelezettebb kedvelőink. Az ő számukra hirdetést célozni különösen hatékonynak ígérkezik. Ha nincs organikus jelenlétünk, vagy csekély, akkor vagy nem lesz, vagy nagyon kis elemű lesz a potenciális célközönség, akikre célozhatunk, vagy épp visszacélozhatunk. A hirdetések hatására aktivitást mutató emberek is duzzaszthatják ezt a célközönséget, de azok, akik hirdetés nélkül is aktívak, feltehetően affinisebbek, és nem lenne hatékony őket elszalasztani.

Forrás

Hootsuite

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .