Linkedin marketing

Egy értékes közönséggel bíró közösségi platform margójára

A Linkedinnek világszerte több mint 750 millió regisztrált felhasználója van, Magyarországról pedig 1,2 millió fő képviselteti magát. Izgalmas a hirdetési rendszere, de azzal egy külön posztban foglalkozunk majd. Itt az organikus építkezésről, a platform jellemzőiről, előnyeiről, a felületen megtalálható célcsoportról fogunk beszélni.  Bár a Linkedin regisztrálószáma a jól bejáratott nagyokhoz képest kevésnek tűnhet, ugyanakkor néhány dolog miatt ez a célközönség elég értékesnek tűnhet. Hogy miért? Rögtön elmondjuk.

Miért lehet értékes a Linkedin?

Először nézzük meg, kik vannak jelen a felületen. Magyarországról 1,2 millióan vannak jelen, emellett 15 000 vállalati oldal is képviseltette magát 2019-ben. Magyarországon kb. 4,6 millió aktív munkavállaló van, az ő 20%-uk jelen van a platformon. Kik használják?

  • vállalatok
  • munkáltatók
  • a vállati oldalak közül tematikailag nagy számban vannak jelen az IT, a marketing, és a vállalati tanácsadás szektorából
  • munkát keresők (egy részük csak akkor aktív az oldalon, ha épp valóban munkát keres)
  • kapcsolatépítők
  • B2B vállalatok képviselői (üzletszerzési céllal)
  • elsősorban szellemi munkát végzők
  • idegen nyelveken beszélők (nincs magyar nyelvű felület)
  • a magyar felhasználók 61% 25-34 év közötti
  • a magyar felhasználók 77% 18-34 közötti
  • 300 000 feletti a felsővégzettségűek száma (akik ezt megadták)
  • több mint 250 ezren olyan vállalatnál dolgoznak, amelynek 500-nál több munkavállalója van

A Facebookkal ellentétben jó eséllyel itt nincs jelen a nagyi, és a "vonatkereket pumpáló nagybácsi" sincs. Persze velük sincs semmi gond, de business szempontból kevésbé relevánsak általában. Többnyire fiatal, magas végzettségű, idegennyelveket beszélő emberekkel találkozhatunk itt. Lényeges, hogy az aktív profiloknál általában megadják a felhasználók végzettségüket, munkatapasztalatukat, munkahelyüket és sok munkával kapcsolatos skilljüket. A Linkedin hirdetésekkel kapcsolatos posztunkban majd bemutatjuk, miként lehet célozni a különböző tulajdonságok szerint a felületen. Azonban mielőtt hirdetnénk, nézzük meg, hogyan érdemes organikusan építkezni, illetve miként működik az algoritmus?

Organikus építkezés, hogyan működik a Linkedin algoritmusa?

Azt, hogy kinek mutatja meg a Linkedin algoritmusa a posztjainkat, a többi platformnál erősebben befolyásolják a személyes kapcsolatok.

• 1. Személyes kapcsolatok
• Kikkel interaktálódtunk a plaformon leggyakrabban
• Kikkel dolgozunk együtt

Emellett lényegesek az érdeklődési kategóriák, amelyek szintén a tartalmak rangsorolási részét képezik.

• 2. Érdeklődési relevancia
• Linkedin algoritmusa a bejegyzések érdeklődési köréhez való affinitását méri a csoportok, valamint a követett hashtagek, személyek és oldalak alapján.
• A Linkedin Engineering blogja szerint az algoritmus a bejegyzés nyelvét, illetve az abban említett cégeket, személyeket és témákat is vizsgálja.

Más platformoknál is láthatjuk, hogy az engagement, azaz az elköteleződés is fontos szerepet játszik, így van ez a Linkedin esetében is. Aki hajlamosabb adott tartalomkészítő felé interakciót mutatni általában, az legközelebb is nagyobb valószínűséggel láthatja a hasonló posztot.

• 3. Elköteleződés
• mekkora valószínűséggel fog megosztani, megjegyzést fűzni egy bejegyzéshez vagy reagálni rá
• tartalomkészítők időben történő visszajelzése (a gyorsan beérkező interakciók fontosak)

Fizetetlen Linkedin tippek

Mielőtt komolyabb budgetes Linkedin hirdetésekbe fognánk, fontos tisztázni, hogy érdemes organikusan is elindítani az életet Linkedin csatornánkon. Így egyrészt a hirdetésekből érkezők már látják, hogy vannak érdeklődők, van közönsége az oldalnak, és látják, hogy vannak tartalmak az oldalon, hiszen aki elkezd követni bennünket, feltehetően a tartalmak miatt teszi. Üres felületre nem érdemes toborozni.

Nulláról indulni úgy a legegyszerűbb, ha meghívjuk meglévő üzleti partnereinket, illeve elkezdjük bevonni munkatársainkat, hogy kövessék az oldalt. Kezdjünk el követni másokat, akiket potenciális érdeklődőnek/partnernek tartunk, ezáltal is felhívva a figyelmet oldalunkra.

Kezdjünk el kommunikálni. Lépjünk fel szakértőként azokban a témákban, amelyek szorosan kapcsolódnak alapszakértelmünkhöz, erősítve kompetenciánkat szakmai kérdésekben.

Organikus posztokban, hírlevelünkben hívjuk fel call to action jelleggel arra a figyelmet, hogy van Linkedin csatornánk. Csatornázzuk be a honlapunkba a Linkedint, ahogy a többi social csatornánkkal tettük.

És persze tervezzünk!

Alakítsunk ki tartalomstratégiát. Tervezzük meg előre (legalább egy hónapra), hogy milyen tartalmakat teszünk ki és az egyes tartalmakkal milyen célt szeretnénk elérni.

Tervezzük meg, hogy milyen hashtageket használunk! Vezessünk be saját hashtaget (akár saját brandünkét) a márkaépítés jegyében.

Növeljük az elköteleződést, tegyünk ki olyan témákat, amelyek várhatóan interakciókat okoznak (szakmailag izgalmasak, megosztóak, vagy kérdést tartalmaznak).

Posztoljunk megfelelő időben, amikor jelen van a célközönségünk. A klasszikus, szellemi munkát végző célközönség hétköznapokon a munkába beérve, 8:00-9:00 körül, az ebéd utáni kajakóma időszakában 13:00 körül, és a délutáni drive time végén, hazaérve, úgy 18:00 körül a legaktívabb a privát online tereiben általában.

És végül, de nem utolsó sorban, mindig elemezzük az analitikát. Ez a jövő tervezésének alapja. Kideríthetjük, hogy mi működött, és mi nem.

Ha elvégezzük ezeket a "házi feladatokat", jobb eséllyel indulhatunk neki a hatékony promotálásnak, ügyfélkeresésnek a platformon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .