Hogyan integráljuk a mesterséges intelligencia használatát a folyamatainkba?

Hogyan hasznosítsuk a mesterséges intelligenciát a gyakorlatban?

Napjainkban köszönhetően a ChatGPT okozta MI láznak egyre több helyen téma a mesterséges intelligencia, és a digitális forradalom, amit magával hoz. Korábbi cikkeinkben beszéltünk az MI alapfogalmakról, foglalkoztunk azzal, hogy milyen változásokat okozhat és általánosságban mik lehetnek a várakozások az MI-vel kapcsolatban. Most egy kicsit a kkv-kra fókuszálunk, megnézzük, hogy egy magyar kkv-nál milyen előfeltételek szükségesek ahhoz, hogy elkezdjék megfelelően kihasználni az MI nyújtotta lehetőségeket és melyek lehetnek tulajdonképpen ezek a lehetőségek. Az MI alkalmazások fejlődnek, egyre újabbak kerülnek elő, így nyilván az események ütőerén kell tartani a kezünket, de jelen pillanatban ez a cikk igyekszik mankót nyújtani ahhoz, hogy akár egy kisebb vállalkozás is merjen belevágni az MI használatába.

Rajzolt fej, amelyben digitális agytekervények vannak, ennek közepén pedig egy AI felirat.

Az MI használat üzleti folyamatokba való bevonásának 7 lépése

Egy rövid, áttekinthető listában összeszedtük azt, hogy melyek azok a lépések, amikre ügyelni kell, ha a cégünk folyamataiba szeretnénk bevonni az MI használatot. Érdemes az egészhez összetettebben nekilátni, mintsem egy vezető a beosztott munkatárs orra alá dugja egy előfizetett alkalmazás belépési adatait.

Igény felmerülése, Ismeretszerzés, Kalkulálás, Erőforrás allokáció, Bevonás, Edukáció, Visszacsatolás feliratok egymás alatt, ebben a sorrendben, lefelé mutató nyilakkal a szintek között, a visszacsatolástól pedig felfelé mutató nyilak az egyes szintekhez.

Mestersége intelligencia eszközök bevezetésének folyamata

Igény felmerülése

Üdvözítő, ha egyáltalán felmerül az igény MI bevonására. Ne feledjük, az MI sok iparágban sokak számára még nagyon új, a trendfigyelés azt mutatja, hogy egyelőre inkább az innovátorok érdeklődnek komolyabban az MI tartalmak iránt, még a népszerű, nem szórakoztató, hanem ismeretterjesztően tudományos, hosszabb videós tartalmak is párszázezres megtekintésnek örvendhetnek egyelőre, a komoly érdeklődés ennél biztosan alacsonyabb. Szóval, kell valaki a vállalkozásodnál, aki legalább olyan szinten ismeri a témát, hogy az érdeklődését felkeltse.

Ismeretszerzés

Ha felmerült az igény, érdemes a témáról célzott ismereteket beszerezni, mégpedig olyan fókusszal, hogy melyik az az alkalmazás, amelyet fel tudnál használni az üzletviteledben. Milyen folyamatot válthatsz ki vagy tehetsz hatékonyabbá MI-vel? Ehhez ismerned kell a céged folyamatait és az MI-ben rejlő, de már használható lehetőségeket.

Kalkulálás

Ha megvannak az ismeretek, az üzleti tervezéshez számolni kell. Milyen erőforrás igénye lesz adott alkalmazásnak (anyagi, idő, emberi)? Várhatóan mit jelent majd anyagilag a spórolás? Milyen nagyságrendet? Behozza-e a munkaerő továbbképzés, az alkalmazás előfizetés költségeit? Túl tud-e azokon mutatni? Egyáltalán hány alkalmazást szeretne használni a vállalkozás? Jellemzően az ilyen alkalmazások havi díjai 10-30$ között vannak. Szóval nem annyira vészesek még az egészen kicsi vállalkozások számára sem. A nagyobb kockázat abban rejlik, hogy az alkalmazás használata valahol megfeneklik. Dísszé vagy játékká minősül azáltal, hogy valamelyik bevezetési lépés nem lett átgondolva. Ugyan nem MI, de más szoftveres alkalmazások közül azért láttam céges környezetben jó pár olyat, amelyek elkapkodva be lettek bevezetve alkalmazotti edukáció és bevonás nélkül, és egy kezdeti látszathasználat után soha többé nem kerültek alkalmazásra.

Erőforrás allokáció

A kalkuláció elvégzése után hangsúlyt kell fektetni az erőforrás allokációra. Az egy dolog, hogy a vállalkozás pénzt tud áldozni egy-egy alkalmazásra. Korábbi cikkeinkben írtuk már, hogy az MI alkalmazások nem emberek, nem új munkatársak, hanem eszközök, amiket valakinek használni kell. Inputot kell adni számukra és az outputjaikat értelmezni kell. Ehhez megfelelő humán erőforrás kell, és a humán erőforrás munkaidejében is meg kell találni a feladatok elvégzésére allokálható időt. Gondolnánk, hogy ez kihívás? Elég sok cégnél, még komolyabb pozíciókban is bőven dolgoznak digitális analfabéták. A 2010-es évek közepén volt olyan tapasztalásom asszisztens kollégával, akinek az egész munkanapját gyakorlatilag Word és Excel szerkesztések töltötték ki úgy, hogy adott illető nem ismerte a CTRL+C és a CTRL+V parancsokat. Ami abban a tekintetben például nem volt teljes döbbenet, hogy a közvetlen vezetője is digitális analfabéta volt, aki hosszú éveken keresztül érzékelte, hogy van probléma a munkaerővel, de pl. ahelyett, hogy elküldték volna időben képzésre, sok évnyi együtt szenvedés után elküldték a pozícióból. A főnöke persze maradt.

Erőforrás allokáció terén a másik előálló probléma egyes kollégák várhatóan felszabaduló munkaideje. Az emberek általában nem szeretik a változásokat, vagy tartanak azoktól, a munkahelyi változásokkal ez különösen így van. Szóval azt átvinni egy munkavállalón, hogy eddig X dolgot kellett csinálnia teljes munkaidőben, most ½ X és ½ Y lesz a feladata, vagy a hozzáértés, megfelelő attitűd vélhető hiánya miatt ezentúl teljes munkaidőben Z dolgot kell csinálnia, nem lesz egyszerű. De erre való a bevonás.

Bevonás

A munkavállalók általában óckodnak a változásoktól, ez teljesen megszokott, általános hozzáállás, ahol borul a status quo, ott az emberek hajlamosak azt érezni, hogy ők az áldozatok. Ezért kiemelten fontos, hogy egy-egy eszköz (nem csupán MI eszköz) bevezetése során tegyük érdekeltté a munkavállalókat. Mi az, ami általában felmerül a részükről? El fogja-e veszteni a munkáját? Többet kell-e dolgozni? Ha többet kell dolgozni, akkor azt megfizetik-e? Ha kevesebbet kell dolgozni (ez nem szokott előfordulni), akkor az jár-e a juttatások csökkenésével? Az eszköz használata által könnyebb lesz-e elvégezni a munkáját? Milyen terhekkel jár részére a betanulás? Egyszóval az érintett munkavállalót érdekeltté kell tenni. A munkatárs közvetlen kollegáit, akiknek a munkája az érintett munkavállaló számára inputot jelent a folyamatban, vagy az érintett munkavállaló által előállított output épp valakinek az inputja a folyamatban, nos őket is be kell vonni, mert nagy valószínűséggel az érintett munkatársnak más jellegű inputra lesz szüksége, és lehet, hogy más jellegű outputot állít majd elő. Vagy más sebességgel lesz szüksége inputra.

Mire is gondolunk? Érintett kollégát hívjuk Bélának. Aladár szolgáltat neki inputot a munkához, Cézár kap outputot Bélától. Béla elkezd MI eszközt használni, ami másfélszeresére gyorsítja a munkáját. Aladárnak gyorsabban kell előállítani az inputokat, vagy Bélának mástól is kell inputokat kapni. Az MI kicsit más formátumú, könnyebben feldolgozható outputot állít elő, mint Béla korábban használt eszköze. Ezáltal Cézár mondjuk dupla terhelést kap, és háromszor annyi, a cég számára hasznos eredményt állít elő. A cég nyeresége háromszoros, segít az MI, Aladár, Béla és Cézár terhelései másként nőnek. Óriási hiba, ha nem vonjuk be őket, és nem tesszük érdekeltté.

Edukáció

Ha az erőforrás allokációnál úgy érezzük, hogy adott MI eszközök használatára alkalmas adott munkatárs, akkor fektessünk energiát az ő betaníttatásába, ha szükséges, illetve adjunk időt a betanulásra. Az MI felületek egy része könnyen használható, de vannak, ahol azért komolyabb emberi kreativitásra, átgondolásra szükség van.

Visszacsatolás

A fent felvázoltak folyamatok. Minden lépésnél és folyamatosan keletkezhet hiba.

Természetesen a bevezetési folyamatot nem csupán a vezetőség tagja vagy épp a tulajdonos indukálhatja, az igény felmerülhet a cég bármely munkavállalója felől, ilyenkor magát az ötletet alaposan indokolva, de hasonló szempontok mentén el kell adni a munkáltató felé.

Következő írásunkban megvizsgáljuk az MI lehetséges gyakorlati alkalmazhatóságát és korlátait a jelenben.

Szerző: Kapui Ferenc
Szerkesztett képi anyag: Márián Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .