4C modell

Mi a 4C modell?

A 4C modell a marketingben a vevőközpontú gondolkodást támogató eszköz, amely a 4P modellt egészíti ki, illetve közelíti meg fogysztóorientált szemszögből. A modell a következő elemekre fókuszál:

  1. Customer needs and wants (Vevői igények és kívánságok): A 4C modell az ügyfél igényeire és kívánságaira helyezi a hangsúlyt, nem pedig a termékre vagy szolgáltatásra. A vállalatoknak figyelembe kell venniük a vevői szükségleteket és preferenciákat, és ezekre kell építeniük a termékeket és szolgáltatásokat. A 4P-ből ez a Product megfelelője, csak fogyasztói szempontból vizsgálva.
  2. Cost to the customer (Vevői költség): Az ügyfelek számára az ár csak egy tényező a vásárlási döntésnél. Az 4C modell a vevői költséget vizsgálja, amely magában foglalja az időt, energiát és pénzt, amelyet az ügyfélnek rá kell szánnia a termék vagy szolgáltatás megszerzésére. A 4P-ből ez Price kibővített értelmezése.
  3. Convenience (Kényelem): Az ügyfelek számára fontos, hogy a termék vagy szolgáltatás könnyen elérhető és hozzáférhető legyen. A 4C modell a kényelmi tényezőre fókuszál, és azt javasolja, hogy a vállalatok biztosítsák a könnyű hozzáférést és kényelmes vásárlási folyamatot az ügyfeleknek. A 4P-ból ez a Place tágabb értelmezése.
  4. Communication (Kommunikáció): Az ügyfeleknek az információkra és a kommunikációra van szükségük, hogy meg tudják hozni vásárlási döntésüket. Az 4C modell arra összpontosít, hogy a vállalatok hogyan kommunikálnak az ügyfelekkel, hogyan tájékoztatják őket a termékekről és szolgáltatásokról, valamint hogyan segítik őket a vásárlási folyamat során. A 4P-ből a Promotin megfelelője, de érezhető, hogy a promóció a vállalt irányából közelíti meg a marketingkommunikációt, addig a Communication nagyobb vevői részvételt, hatást, szerepet sugall.

Az 4C modell hangsúlyozza, hogy a vállalatoknak az ügyfélre kell koncentrálniuk, és az ő igényeikre és kívánságaikra kell építeniük a marketing stratégiákat. Az 4C modell használata segíthet a vállalatoknak abban, hogy jobban megértsék az ügyfelek szükségleteit és vásárlási motivációit, ami lehetővé teszi számukra a hatékonyabb piaci pozíció kialakítását és a vevői elégedettség növelését.

Ki írta le a 4C modellt?

A 4C modellt Robert F. Lauterborn publikálta először a Journal of Marketing-ben 1990-ben megjelent cikkében "New Marketing Litany: Four Ps Passé: C-Words Take Over" címmel. Lauterborn úgy gondolta, hogy az eredeti 4P modell túl termékorientált, és a fogyasztói szempontokat nem veszi figyelembe eléggé, ezért bővítette ki a modellt a 4C modellre.