4P modell (marketingmix)

Marketing mix illetve 4P modell jelentése

A marketing mix az a vállalati stratégia, amely magában foglalja a termék, az ár, a hely és a promóció négyesét, amelyet általában a 4P modellnek neveznek az angol rövidítése alapján.

Az első P a "Product" (termék), amely az értékesített vagy kínált terméket vagy szolgáltatást jelenti. Fontos, hogy a terméked megfeleljen a vásárlói igényeknek és elvárásoknak, valamint olyan minőségi színvonalat és értéket biztosítson, amely versenyképes az adott piacon.

A második P a "Price" (ár), amely a terméked árát jelenti. Az árazási stratégiád határozza meg, hogy milyen áron fogod eladni a terméket, figyelembe véve a piaci trendeket, a versenytársak árait, a termék értékét és a célpiacodat.

A harmadik P a "Place" (hely), amely azt jelenti, hogy a terméket hol értékesíted. Ez magában foglalja a terméked értékesítési csatornáit, a terjesztési stratégiád kialakítását, az értékesítési pontok helyszínét, valamint az ellátási láncot.

A negyedik P a "Promotion" (promóció), amely az értékesítési folyamatban alkalmazott promóciós és marketing tevékenységeket jelenti, mint például a reklámokat, az értékesítési promóciókat, az értékesítési személyzetet, a PR-t és az online marketinget. Az értékesítési csatornád és a terméked megfelelő promóciója segíthet az értékesítés és a piaci részesedés növelésében.

4P modell, az árat, az eladás helyét, az árut és a promóciót jelképező ikonok

4P modell

A marketing mix és a 4P modell segítségével a vállalkozások képesek meghatározni és optimalizálni a termékük vagy szolgáltatásuk eladásához szükséges legfontosabb tényezőket, és hatékonyabb stratégiát kidolgozni az adott piacon.

Ki találta ki a 4P-t?

A 4P modellt a Harvard Egyetem marketing professzora, Jerome McCarthy fejlesztette ki az 1960-as években a Marketing Management című könyvében. McCarthy a modell segítségével szerette volna megkönnyíteni a marketing stratégia tervezését és hatékonyabb végrehajtását a vállalatok számára. Azóta a 4P modell az egyik legismertebb és leggyakrabban alkalmazott eszköz a marketing területén.

Mi van a 4P után?

A 4P elsősorban a terméken/szolgáltatáson keresztül ragadja meg a stratégiát. Kibővítése behoz egyép szempontokat, a People, a Process és a Physical evidence képében, ez a 7P modell.

Létezik egy 4C modell is, ez a 4P-t egészíti fel fogyasztói, azaz Customer megközelítés felől szemlélve.