AIDA-modell

Mi az AIDA-modell?

Az AIDA egy olyan fogyasztói magatartási modell, amelyet az ügyfelek vásárlási folyamatának megértésére és befolyásolására használnak a marketingben.

Az AIDA rövidítés a

  • figyelem (Attention),
  • érdeklődés (Interest),
  • vágy (Desire) és
  • cselekvés (Action) szavakból származik.

Az eladási folyamat során általában ezeken a fázisokon, vagy ezeknek egy részén megy át a vásárló, míg be nem fejelezi a vásárlási folyamatot.

Kommunikációs leképezésése ennek az, hogy első lépésben felkeltjük a vásárló figyelmét, jelezzük számára, hogy vagyunk. Második lépés, hogy pusztán azon a tényen túl, hogy tudja a fogyasztó, létezünk, kezdjen el érdeklődni, információt gyűjteni. Harmadik lépésben a vágy felkeltése történik, bevonjuk a fogyasztót, racionális vagy érzelmi indokokkal elkötelezzük. Utolsó lépésben Call to action (cselekvésre ösztönző üzenet) formájában nyomatékosítjuk benne a vásárlási szándékot és rávezetjük a vásárlás tényleges végrehajtására.

Sales- vagy marketing tölcsér

A sales- vagy marketing tölcsér az AIDA alapjain nyugszik, a vásárlók útját jelzi a vásárlási folyamat során. Ezekből több is létezik, általában az AIDA-modell valamely továbbfejlesztett, módosított változatai.

  • Awareness, a figyelem fázisa, a tölcsér szája. Általában valamely elérések számára optimalizált aktivitással próbálja a marketing ebben a szakaszban megszólítani a vásárlót, felkelteni a figyelmét.
  • Interest, az érdeklődés fázisa, mint az AIDA modellnél, itt a fogyasztó informálódik, információkkal, érvekkel érdemes ellátni.
  • Consideration a fontolgatás szakasza, ekkor a fogyasztó mérlegeli a lehetőségeit, itt el kell érni, hogy a mi javunkra billenjen a mérleg.
  • Intent, a szándék, ekkor már határozott vásrlási szándékkal lép fel a vásárló, rendszerint csak valamilyen apróság választja el a vásárlástól. Ebben a szakaszban egyedi akcióval, plusz információval, vagy pl. online vásárlás esetén a kosárban hagyott termék esetén egy kuponnal próbálhatjuk meggyőzni.
  • Action, a vásárlás véglegesítése. Ebben a fázisban arra érdemes figyelni, hogy a vásárló elégedett legyen a vásárlással (offline mondjuk kedves legyen az eladó, lehessen olyan fizetési megoldással fizetni, ahogy szeretne, online a check out folyamat ne legyen túl bonyolult, a vásárláshoz kapcsolódó értesítők egyértelműek legyenek.)
  • Loyalty, a hűség szakasz. Ennek a szerepe az, hogy a vásárlóból visszatérő vásárlót csináljunk. Akár egy hírlevél feliratkoztatás, hűségprogramba való felvétel vagy éppen egy elégedettségmérés is tartozhat ebben a szakaszba. Sokszor elhanyagolt része a vásárlási folyamatnak, pedig az egyszer meggyőzött vevőt rendszerint egyszerűbb/olcsóbb megtartani, mint újat szerezni

Az egyes fázisok lerövidülhetnek, vagy ki is maradhatnak. Gondoljunk bele, egy kifli vásárlásánál általában kevés információt gyűjtünk, beugrunk a közeli pékségbe, ahogy mindig. Egy impulzusvásárlás esetén kimarad a hosszas fontolgatási szakasz, míg egy autóvásárlás esetén a többség rengeteg információt gyűjt és hosszasan fontolgat. Illetve egy-egy szakaszba tetszőlegesen becsatlakozhat a fogyasztó, lehet, hogy a figyelmét két éve felkeltettük, ismeri a márkánkat, de egy konverziós kampánnyal csak sokkal-sokkal később értük el, aminek hatására végül aztán vásárolt.

 

Dícsérni jönnek az AIDA-t, nem temetni

Természetesen minden modell bizonyos korlátozások között értelmezhető, és nem is igaz minden esetre, így van ez az AIDA-val is. Mindenesetre az megfigyelhető, hogy gyakorlatilag az összes nagy techcég online reklámozási hierarchiája így vagy úgy, de az AIDA tervezési mechanizmusát veszi alapul.

Íme a Facebook korábbi hirdetési hierarchiája. Most is negyvonalakban ezek az elemek szerepelnek benne, csak nem ebben a struktúrában jelenik meg a hirdetéskezelőben.

A facebook hirdetési megoldásai Ismertség (figyelem) - Megfontolás (Interest) - Konverzió (vásárlás).

A facebook hirdetési megoldásai Ismertség (figyelem) - Megfontolás (Interest) - Konverzió (vásárlás).

 

A Pinterest hirdetési rendszere az AIDA-modell tükrében.

is megfigyelhető hasonló tagolódás.

 

A Linkedin hirdetési megoldásai az AIDA-modell tükrében.

A Linkedin hirdetési megoldásai is A sales-tölcsér lépcsői alapján tagozódnak.