Alt tag (Alt text)

Mi az az alt tag?

Az "alt" tag vagy más néven alt text egy HTML attribútum, amelyet az <img>, azaz képi elemhez használnak. Az "alt" az "alternative text" (alternatív szöveg) rövidítése, és a kép szöveges leírását jelenti.

Mikor van szerepe az alt textnek?

Nem töltődik be a kép

Alternatív szöveg megjelenésének az egyik esete, ha a kép nem töltődik be, például lassú internetkapcsolat miatt. Ilyenkor az "alt" szöveg jelenik meg helyette. Ez lehetővé teszi a látogatók számára, hogy legalább szöveges leírást kapjanak a képről, így nem veszítik el az információt, amit a kép közvetített volna.

Keresőprogramok esetében

Az "alt" szöveg segíthet a keresőmotoroknak megérteni a képek tartalmát és relevanciáját. A keresőmotorok figyelembe veszik az "alt" szöveget a képek rangsorolásakor a találati listában. Ezáltal a megfelelően használt, releváns "alt" szöveg javíthatja a weboldal SEO-ját és növelheti annak esélyét, hogy a keresési eredményekben előkelőbb helyen jelenjen meg tartalmunk. Keresőoptimalizálás során érdemes arra törekedni, hogy a feltöltött képeink alt tag-je ki legyen töltve.

Képernyőolvasót használó felhasználók esetében

A képernyőolvasókat használó látogatók számára az "alt" szöveg lehetővé teszi, hogy megtudják, mi jelenik meg a képen, amit valamely okból kifolyólag nem látnak (például vakok, gyengénlátók).

Milyen legyen az alt tag?

Az optimális alt text tulajdonképpen egy képleírás. A szöveg mesélje el, hogy mi van az adott képen. Jó, ha ebben is akad egy-egy kulcskifejezés, de nem tömjük agyon kulcsszavakkal. Próbáljuk meg természetesen leírni a képen látottakat, mintha olyannak mesélnénk róla, aki nem láthatja.