Hajtás feletti rész (Above the fold)

Mit jelent a weboldalak esetében a hajtás feletti rész?

A hajtás feletti rész a weboldal felső része, amely azonnal, görgetés nélkül látható, amikor valaki adott weboldalra navigál. Ez a rész tartalmazza jellemzően a weboldal fejlécét, amely általában magában foglalja a címet, a logót, a navigációs menüt, és az oldal legfontosabb információit, amelyek további olvasásra, cselekvésre ösztönözhetik a felhasználót.

A weboldal hajtás feletti része fontos a marketingben, mert meghatározza az első benyomást, amit a látogatók az oldalról kapnak. A jól megtervezett és informatív hajtás feletti rész segít felkelteni az érdeklődést, és segíti a felhasználókat abban, hogy könnyen navigáljanak az oldalon és megtalálják, amit keresnek.

A marketing szempontjából a hajtás feletti rész lehetőséget kínál a márka megjelenítésére és az üzenetek közvetítésére. A logó és a cím segítségével azonnal azonosítható a vállalat vagy a márka, és az itt elhelyezett rövid üzenetek vagy hívószavak segíthetnek a látogatók elkötelezésében vagy azonnali akcióra ösztönzésében. Ezenkívül a navigációs menü lehetővé teszi a látogatók számára, hogy könnyen áttekintsék az oldal tartalmát és elérjék a kívánt információkat vagy termékeket.

Összegezve a hajtás feletti rsz lehetséges funkciói:

  • a weboldal, márka azonosítása
  • első benyomás
  • felkelti az érdeklődést
  • erősít az elköteleződést
  • további olvasásra vagy cselekvésre ösztönöz

Honnan ered a hajtás feletti rész kifejezése?

A kifejezés a nyomtatott sajtó korából ered, a félbehajtott címlapok felső felét jelölte, és nagyon hasonló funkciókat töltött be (illetve tölt be a mai napig), mint online. Az újságosok kirakatában vagy a felstócolt print kiadványokon ez a rész válik rögtön láthatóvá az olvasók felé. Általában itt tüntetik fel a sajtóorgánum beazonosítására szolgáló márkajelzéseket a fejlécben, illetve a hajtás fölött jelenik meg a címlapsztori, ami eladja az újságot.