Pixel (grafikai)

Pixel

A pixel, másnéven képpont (picture element), a digitális, pixelgrafikus képek legkisebb egysége. Egy apró, négyzet alakú terület, amelyek sokasága a képernyők vagy érzékelők felületét alkotja. Minden pixelt egy szín (RGB színrendszer – red, green, blue), illetve a fényerősség definiál, ami meghatározza, hogy milyen színű és milyen világos lesz a megjelenített kép az adott ponton.

Pixelek a gyakorlatban

A pixel tehát nemcsak építőeleme a digitális képeknek és képernyőknek, de a digitális képek esetében ezen tárolt információk alapján jelennek meg nyomtatott formában is – ott azonban már más színkeveréssel (CMYK) jönnek létre a digitálisan látott színek nyomtatott formában. Minél több pixelből áll egy kép, annál részletgazdagabb a kapott látvány. Ez nyomtatás esetén kifejezetten lényeges, mert az emberi szem számára egy bizonyos képfelbontás szükséges ahhoz, hogy éles vagy mondjuk úgy, „élethű” látványt kapjunk.

A gyakorlatban a rossz, alacsony felbontású képek (kifejezetten nyomtatott formában) egyfajta rossz minőséget is tükröznek, hiszen a felhúzott, átméretezett képfájlok esetében egyre láthatóbbá válik egy-egy képpont, illetve életlen, durva lesz a megjelenített látvány, amelyből hiányoznak a részletek. Éppen ezért fontos, hogy egy marketinganyag grafikai tervezésekor a lehető legjobb minőségű képanyaggal dolgozzunk, hiszen ilyen módon tud a kívánt üzenet technikai malőrök nélkül, eredményesen célba érni.

Képi anyagok esetében mértékegységül is szolgál. Sok esetben a bannerek, téglalap alkú grafikai objektumok szélességi illetve hosszúsági méretét nem milliméterben vagy centiben, hanem pixelben adják meg. Ilyenkor jellemzően px-ként rövidítik.