Pixelgrafika

Mi az a pixelgrafika

A pixelgrafika olyan digitális képfajta, amelyet pixelek (képpontok) alkotnak – minden képpontot külön tárol a képfájlban. A tárolt pixelek mindegyike olyan információt tartalmaz, amely a kép megjelenítésére vonatkozik (szín, fényerősség-jellemző). A pixelgrafika nagyon részletgazdag képek létrehozását eredményezheti.

Pixelgrafikák használata

Széles körben használható a digitális művészetben, a webdesignban, a játékfejlesztésben és az ikonok, logók vagy más grafikus elemek tervezésében – minden olyan területen, ahol fontos a részletek finom szabályozása és a pixel alapú ellenőrzés.
A pixelgrafikát általában speciális grafikai szoftverekkel, például Adobe Photoshop segítségével hozzák létre és szerkesztik. Ezekben a szoftverekben lehetőség van a pixelek színeinek, intenzitásának, méretének és elrendezésének pontos beállítására, ami nemcsak a digitális megjelenés miatt fontos, de a kép offline, nyomdai kivitelezése is ezen beállítások függvénye.
A pixelgrafika előnyei közé tartozik, hogy sokkal nagyobb fokú részletgazdagságot eredményez, mint a vektorgrafika esetében, ugyanakkor korlátozott méretű képeket eredményez, amelyek nehezen skálázhatóak nagyobb vagy kisebb méretekre anélkül, hogy a minőségük romlana.