SEA (Search engine advertizing)

Keresőhirdetés (SEA)

A Search engine advertising a keresőoldalakon elért előkelő pozícióért folyó küzdelem eszköze fizetett hirdetésekkel. A SEM, azaz a Search engine marketing része a SEO, azaz a Search engine optimization mellett.

Magyarországon és a világ legtöbb országáben ez a Google Ads felület szöveges hirdetési megoldásait jelenti. Fizetett hirdetésekkel az organikus találatok elé kerülhetünk, persze ez sok tényezőtől is függ. A Google tulajdonképpen licitre bocsátja a fizetett találati helyeit. A licit sorrendet nem csupán az ajánlat nagysága határozza meg, hanem a következő tényezők összessége:

  • az ajánlat (ez is lényeges pont)
  • a céloldal minősége és relevanciája
  • a hirdetés minősége és relevanciája (pl. ha az oldalamon virágot árulok, de használtautós hirdetésiszöveget használok, akkor az nem fog működni)
  • keresési kontextus (keresés földrajzi helye, ideje, a használt eszköz)
  • hirdetéseszközök (régebbi elnevezéssel bővítmények, pl. telefonszám, hely, stb.)

A SEA aktivitás hatékonyságát befolyásolja a SEO aktivitás hatékonysága. Egy jobb felhasználói élményt nyújtó, relevánsabb, megfelelő kulcsszavakra optimalizált oldal olcsóbb, hatékonyabb hirdetési aktivitással tud működni?

Hirdessek-e keresőben olyan kulcsszavara, amelyekkel organikusan első vagyok?

A válasz általában igen, egy erősen versenyző piacon mindenképpen.

Három érvet is hozunk erre.

Jellemzően nincs abszolút elsőség

Olyan általában nincs, hogy valaki minden keresésben első egy adott kulcsszóra mindenkinek a találati oldalán (esetleg a saját márkanevére, vagy nagyon réspiacokon fordulhat ez elő). Így hirdetéssel tovább javíthat az első közeli pozíción.

Én nem hirdetek, de más hirdet

Mi történik, ha én nem hirdetek egy adott kulcsszóra, amiben első vagyok általában organikusan, de más nem? Egyszerűen fölém kerül a találati oldalon a konkurencia, és elveszi tőlem az első helyet. Ha én is hirdetek, ezt megakadályozhatom, vagy megnehezíthetem.

Első vagyok organikusan, első vagyok hirdetéssel

A Google első találati oldala, SERP-je véges, limitált a rajta lévő hely (maximum 10 organikus, és maximum 17 fizetett hirdetési találat lehetséges Shoppinggal együtt). Ez olyan, mint a boltokban a polchely. Ha egy facinggel van kint a termékem, akkor a polcrészem egy, ha kettővel, akkor pont kétszer akkora, a termékem láthatóbb. Így van ez a Google helyezéssel is. Ha a szűkös helyekből kettőt el tudok hozni az első oldalon, pláne, ha a tetején, akkor miért ne tenném meg? Növekszik a láthatóságom.

Természetesen a hirdetéseknél mindig érdemes mérlegelni, hogy megéri-e? Egy nem annyira versenyző kulcsszónál, vagy egy nem akkora haszonnal kecsegtető kulcsszónál, ez kevésbé lehet releváns. Ha a maárkanevünkre elsők vagyunk jellemzően, és azt látjuk, hogy szinte soha senki nem hirdet ránk, akkor érdemes ezeket a kattintásokat inkább az organikus csatornáról bezsebelni.