SEM (Search engine marketing)

SEM (Keresőmarketing)

A SEM, azaz keresőmarketing olyan online marketingeszköz, amely megfelelő célközönséget terel az online keresőkön keresztül akár optimalizálással, akár fizetett hirdetésekkel adott marketingcélok felé. Tulajdonképpen a SEO (Search engine optimization) és a SEA (Search engine advirtising) összességét értjük alatta.

Gyakran azonosítják a SEA-val, de ez nem helytálló teljesen.

Az alábbiakban összevetjük a SEO és a SEA főbb különbségeit. Fontos tudni, hogy általában a kettő együtthasználata ad teljes eredményt. A SEO-zás nagymértékben javíthatja a keresőhirdetések eredményeit. A SEA pedig segít olyan esetekben előkelő pozíciót szerezni a találati oldalakon, amikor a SEO-val ez szinte lehetetlen, vagy nincs rá elég idő.

SEO

  • nem a médiafelületnek fizetünk érte (jellemzően SEO szakembereknek, vagy épp a saját erőforrásainkat, időnket tesszük bele)
  • hatása hosszú távú, folyamatos, hiszen a létrehozott, optimalizált tartalmak, épített linkek megmaradnak
  • időigényes

SEA

  • közvetlenül a médiafelületnek (keresőnek fizetünk), legalábbis a médiaköltést, a stratégiát, a kampány beállítását, a szövegírást természetesen végeztethetjük ügynökséggel, de megfelelő szakértelem esetén elkészíthetjük mi magunk is
  • eredményei jellemzően rövidtávúak, kampányszerűek (persze márkaépítő hatása lehet, illetve a honlapunkra terelt forgalom csatlakozhat más csatornánkra)
  • kevésbé időigényes a SEO tartalomelőállítási részéhez képest (persze egy jól működő kampány tervezése és működtetése nem kétperces feladat)