SEO (keresőoptimalizáció)

SEO (Search engine optimization)

A SEO keresőoptimalizációt jelent, a honlapok keresőkben lévő előkelő pozícióért folytatott versenye nem fizetett hirdetési megoldásokkal. A SEM, azaz a Search engine marketing része a SEA, azaz a Search engine advertising mellett.

A SEA-hoz képest hatása hosszabb távú, jellemzően nem azonnali eredményeket hoz, de hatása tovább tart. Nem ingyenes. Vagy szakember végzi pénzért, vagy magunknak kell momoly erőt/időt fektetni a SEO-zásba.

Magyarországon és általában a világ legtöbb országában a kereső a Google keresőjét jelenti. Vannak piacok, ahol azért más is labdába rúg, például a hagyományok miatt (Csehország: Seznam), vagy a nem teljesen szabad piaci viszonyok miatt (Kína: Baidu; Oroszország: Yandex).

A SERP-en, azaz Search engine result page-en, magyarul találati oldalon szűkös a hely. Az organikus, azaz nem fizetett hirdetéseknek 10 pozíciót tart fenn az oldal, térképes-, videó- és képtalálatok is beékelődhetnek a szöveges találati eredmények közé, illetve maximálisan 17 Ads hirdetés is megjelenhet az oldalon (Shopping hirdetésekkel együtt). Az első találati oldal teteje a legértékesebb, az 1. pozíciónak kb. 30%-os, a másodiknak 24%-os, a harmadiknak 18%-os az átkattintási rátája (CTR) átlagosan, a további találatoké jellemzően alacsonyabb, a 2. oldal szinte láthatatlan. Az adott kifejezésekre megfelelően optimalizált oldalak az online keresőben való láthatóság zálogai.

A kereső találati oldalán a fizetett hirdetések és az organikus találatok bemutatása.

SEO, SEA, SEM összefüggése

A SEO-t két nagyobb részre oszthatjuk, az egyik az Onsite SEO, a másik az Offsite SEO tevékenység.

Onsite SEO minden olyan optimalizálási feladat, amit a honlapon végzünk el.

  • Ebbe tartozik a technikai SEO, pl. a programozás, az oldal technikai vázrendszerének felépítése.
  • Belső linképítés.
  • Illetve a tartalommal kapcsolatos optimalizálás (szövegírás, kulcsszavazás, képek szerkesztése, stb.)

Offsite SEO minden olyan optimalizálási feladat, amit a saját honlapunkon kívül végzünk el.

  • Ilyen a külső linképítés, amikor az oldalra mutató hivatkozókat gyűjtünk.