X generáció

Kik az X generáció tagjai?

Az X generáció azokat az embereket foglalja magába, akik körülbelül 1965 és 1980 között születtek. Ők jellemzően a babyboomerek és részben a csendes generáció gyermekei, illetve a Z és részben az Y generáció tagjainak a szülei. Őkek a digitális technológiai fejlődés már fiatal felnőtt, illetve felnőtt fejjel érte. Sok időt töltenek online térben, de sokuk nem mozog annyira otthonosan ebben a közegben, mint az utánuk jövő korcsoportok. A generációs határok pontos évszámai változhatnak a forrásoktól, országoktól, kultúráktól függően, de általában Magyarországon ez a korcsoport elfogadott definíciója.

2024-ben a 9,59 milliós népességből hozzávetőleg 2,19 millióan tartoznak ebbe a generációs csoportba, ezzel jelenleg ők legszélesebb generációs csoport.

Generációk Magyarországon. Egy timeline mutatja a generációk létszámát, illetve születési időpont határait.

Generációk Magyarországon

Milyen médiafogyaszás jellemzi az X generációt?

A generció fontos jellemzője, hogy születésükkor és gyermekéveikben még nem álltak rendelkezésre nagyon széles körben a digitális média, az internet, a közösségi média eszközei. A televíziózás szélesebb körű elterjedtségébe viszont beleszülettek. Magyarországon 1967-re lett meg az egymilliomodik TV előfizető, és 1969-ben kezdődött a színes adások rendszeres sugárzása.

Ez a generáció néz TV-t, használják a digitális felületeket, a közösségi médiát. Közösségi felületek közül elsősorban a Facebook és részben az Instagram a fő terepük, aktívan használják a Youtube-ot. Jellemző rájuk a multitasking, a megosztott figyelmű médiafogyasztás. Fogyasztanak on demand szolgáltatásokat, de nem olyan mértékben, mint a fiatalabbak. Kevésbé fogadják el a user generated contenteket, mint az Y vagy a Z generáció.

Melyek az X generáció fogyasztási szokása?

Ez a generáció Magyarországon kamaszkorát még a rendszerváltás előtt kezdte, többségük megtapasztalta Magyarországon a nem piacgazdasági környezetet.

A gazdasági életben aktívak, sokak vezető pozícióban vannak, illetve a 90-es években megalapozott vállalkozásukat vezetik.

A tehetősebb réteg gyakrabban jár étterembe, vesz készételeket, mint a fiatalabb generációk. Bankkártyás fizetéstől nem idegenkednek, többségük az online fizetéstől sem. Egészségtudatosság részben megvan, a vásárlói szokások ezt nem mindig követik.

Rendelkeznek önálló keresettel, önálló vásárlói döntéseket hoznak.

X generáció a munkahelyen

Ugyan nem egy élethosszt töltenek el egy-egy munkahelyen, de jellemzően tovább maradnak egy pozícióban, mint az őket követő generációk tagjai.  Magyarországon elsősorban ők a rendszerváltás nyertesei. Akik nyelvtudással vagy valamilyen kapitalista viszonyok között is értelmezhető gazdasági tudással bírtak, azok a 90-es évek elején könnyen kerültek vezető pozícióba és jellemzően nehezen kerülnek ki onnan. Akik kikerülnek, azok viszont elavult, kevésbé frissített tudásuk, digitális lemaradottságuk miatt kevésbé versenyképesek a munkaerőpiacon. Bár sokat mozognak a digitális térben, legtöbbjük nem digitális innovátor.

Ők jobban preferálják illetve tűrik a munkahelyi bejárást, mint az őket követő generációk.

Forrás

Digitális média trendek 2023
Piac és Profit