Biegelés

Mit jelent a biegelés?

A biegelés fogalma a német biegen (hajlítani) igéből származik, ami nyomdai értelemben a papír vagy karton felületén a hajtás megjelölését és nyomását jelenti – ennek a megnyomásnak köszönhetően könnyebb lesz hajtani a lapokat, illetve szebben lehet dolgozni egy merevebb kartonnal.

A biegelés az egyik utolsó fázis a nyomdai munkafolyamatok között, ezeket hívjuk nyomdai utómunkáknak, mivel a már kész nyomtatott anyagon végzik. A biegelés két módon történhet: biegelő léniával, amely egyszerre, teljes hosszában nyomja meg a felületet, illetve körkéssel, amely végiggördül az íveken.
Főleg könyvek és csomagolások gyártásakor használatos, pl. a könyv lapjainak (belívek) hajtásához, de egy kartonból készült doboz összehajtásához is fontos a munka biegeléssel való megkönnyítése. Természetesen ez nem csupán praktikai okokat szolgál, hiszen a különlegesebb csomagolások esetén számtalan izgalmas forma készíthető ilyen módon, sőt, ez tovább fokozható stancolással is, amikor változatos alakú kis ablakokkal törjük meg a felületet.