Online marketing audit és stratégia

Mi is az az online marketing audit?

Nagyon röviden az online marketing audit megvizsgálja a vállalkozás digitális felületeit, online aktivitásait és javaslatot tesz azok hatékonyabbá tételére. Összetett folyamat, hiszen elvégzéséhez a cég és a piac megismerése, felmérése elengedhetetlen, illetve a cég online felületeinek alapos átvizsgálására is szükség van. A felesleges aktivitások elvetése és a potenciálisan hasznos aktivitások kiépítése időt, pénzt, erőforrásokat spórol meg cége számára.

Online marketingaudit. Oszlopdiagram egy képernyő előtt.

Miért van szükség online marketing auditra?

2022-ben a magyar médiatortában a költések közel 51,4%-át a digitális, online marketingköltések tették ki. Praktikusan minden második forintot digitális reklámozásra költenek a magyar hirdetők. A digitális szegmens jóval felülmúlta a TV költéseket is, már évekkel ezelőtt. Az online marketing szerepe megkérdőjelezhetetlen, ezáltal az online felületek és aktivitások kiemelkedően fontosak.

Látszani a Google keresőjében tulajdonképpen az online létezéssel azonosítható. Social média csatornákon szinte mindenki elérhető Magyarországon. Nagyon nem mindegy, hogyan használjuk ezeket a felületeket. Rengeteg pénzt el lehet égetni viszonylag alacsony hatékonysággal, és hogy ez ne történjen meg, ebben tud segíteni az online audit.

Sok cég végez szerteágazó online aktivitást, készít tartalmakat csak azért, mert a konkurencia is csinál valami hasonlót, vagy épp azért, mert tavaly is csinálta. Persze vlamilyen eredményeket hoznak ezek az aktivitások általában, de nagyon nagyon nem mindegy, hogy milyeneket. Mi segtünk megtalálni a fókuszt, javaslatot teszünk a felesleges energia és pénz ráfordítás leállítására. Illetve esetlegesen hiányzó csatornák, aktivitások bevonására. Segíünk abban, hogy a cég marketing költése befektetés legyen a jövőbe.

Érdemes külső online marketing szakembert bevonni az online marketing átvilágításba, mivel ő független szemmel, külső szemlélőként, elfogultság nélkül fel tudja mérni a cég aktivitásait.

Hogyan profitálhat céged az online marketing auditból?

 • Hatékonyabbá tétel. Felderít olyan aktivitásokat, amelyeket nem használsz hatékonyan. Sok esetben elég egy kis plusz, hogy valami hatékonyan működjön, és lehet nagyon sok erőforrást is felemészteni úgy, hogy egy aktivitásnak szinte semmi látszata sincs.
 • Spórolás. Felderít olyan aktivitást, amit teljesen feleslegesen használsz. Gyakra látjuk, hogy cégeknél az aktivitások rendszere az előző évek aktivitásainak replikálására épül megszokásból. Akkor is, ha már az adott aktivitás nem annyira hatékony, vagy számodra soem volt az. A digitális világ nagyon dinamikusan változik.
 • Elszalasztott lehetőség bepótlása. Lehet, hogy vannak olyan csatornák, eszközök, amelyek a piacodon hasznosak lennének, de nem ismered azokat, nem használod azokat.
 • Szinergia kiaknázása. Amikor egy audit során egyben vizsgáljuk az aktivitásokat, gyakran kiderül, hogy azok egymástól függetlenül futnak, nem kapcsolódnak, nem integráltak. Érdemes felderíteni az esetleges kapcsolódási pontokat.
 • Optimalizálás. Ha egyben vizsgáljuk az összes ativitst, észrevetjük, hogy mi az, ami kilóg, nem passzol, aránytalanul drága, kevésbé hatékony. De például nagyobb médiavásárlások esetén is lehet például költségeket optimalizálni.

Kinek ajánljuk az online marketing audit szolgáltatást?

Sok cégnél tapasztaljuk, hogy honlapjuk alig látogatott, napi 5-10 látogató érkezik. Közösségi csatornájukra nagyon régen tettek ki posztot. Vagy gyakran tesznek ki, de kb. 0 reakcióval. Nem érkeznek megkeresések a digitális csatornákról, vagy csak alig. Esetleg nem is ismerik a csatornáik teljesítményét. Nem mérik a csatornáik teljesítményét. Jelen vannak az online térben, de nem érzik, hogy ebből profitálnának. Költöttek már közösségi hirdetésekre, esetleg keresőkampányokra, de nem érezték megfelelőnek a hatást. Nem érzik rossznak a digitális jelenlétüket, de úgy érzik, többet is ki lehetne hozni az egészből.

Ha ismerősek ezek a megállapítások, akkor mindenképpen javasolt egy audit átfuttatása, ugyanis az online aktivitások menedzsmentjének a sajátja, hogy akkor is sok időt emésztenek fel, ha nem megfelelően csinálják azokat. Akkor miért ne adna esélyt annak, hogy hatékonyak legyenek?

Hogyan történik az online marketing audit?

A szolgáltatás részét a következők alkotják

 • a meglévő marketing stratégia átvizsgálása, a célok megértése különös tekintettel az online fókuszra (ha nincs kész marketing stratégia, akkor felmérjük a főbb célokat)
 • a termékek/szolgáltatások megismerése, célcsoportjaik felmérése
 • főbb konkurensek feltérképezése
 • meglévő online felületek feltérképezése, vizsgálata
 • legutóbbi (egy éven belüli) digitális aktivitások, kampányok vizsgálata
 • az előállított digitális tartalmak elemzése
 • az arculat elemzése
 • honlap SEO vizsgálat
 • a honlap/webshop UX elemzése, funkcióelemzése
 • meglévő online analitikák átvizsgálása (Google Analytics, Google Ads, Google Search Console, Facebook és Instagram elemzési felületei, hírlevél analitika, stb.) (ha ezek hiányosak, vagy nincsenek beépítve, akkor segítünk beállítani ezeket)
 • a fentiek alapján alapos elemzés készítése hatékonysági fókuszokkal, az elemzés átadása, prezentálása, átbeszélése
 • stratégiai javaslattétel a jövő marketing aktivitásaira

Amire mindenképpen szükség lesz ügyféloldalról

 • átfogó beszélgetésre a marketing stratégiáról, amennyiben van kidolgozott
 • az üzleti célok és a marketingcélok közös beazonosítására
 • fókuszok (célcsoport, termékek, versenytársak) azonosítása
 • az online marketing célok megismerése, átbeszélése
 • online felületekhez, online analitikákhoz való hozzáférés átadása
 • az organikus és fizetett aktivitások átbeszélése

Mennyi idő alatt készül el az elemzés?

Az elemzés elkészítéséhez képbe kell kerülni a cég piacával, alapvető szolgáltatásaival, termékeivel, aktivitásaival. Ez időigényes. Illetve el kell mélyülni az analitikai adatokban is. A projekt lefutása körülbelül egy hónap szükséges az elemzési adatok átadásától számítva.

Az online marketing audit ára

Az árat több tényező befolyásolja. Például az, hogy mekkora a honlap mérete (mennyi tartalom van jelen az oldalon), milyen gyakra, hány csatornán, mennyit kommunikál egy adott cég. Megfelelően be vannak-e állítva a mérőeszközök a csatornákon (Google Analytics, Search Console, Social analitikai eszközök). Más szolgáltatást igénybe vesz-e nálunk adott cég, tudunk-e csomagajánlatban gondolkodni.

Összességében minden megkeresésre egyéni, cégre szabott árajánlatot adunk. Az online marketing audit ára 250 000 Ft-ról indul. Ez körübelül egy közepes árfekvésű mobiltelefon ára, amit érdemes beinvesztálni a vállalkozásba. Hosszú távon ennek várhatóan a többszörösét megspórolja majd a cég.