CMYK színmód

Mit jelent a CMYK színmód?

A CMYK kifejezés a Cyan (cián), Magenta (bíbor), Yellow (sárga) és a Key/Black (fekete) színek rövidítéséből jön, és egy színmódot jelent, amelyet leggyakrabban a nyomtatásban használnak. A CMYK színmódot gyakran használják a nyomtatott anyagok, például brosúrák, plakátok, újságok készítése során.

A CMYK használata

A CMYK színmód alapelve az, hogy a három szín és a kulcsszín (legtöbbször fekete) keverésével lehet létrehozni és reprodukálni a különböző színeket. A kulcsszín adja ki a nyomat részleteit, kontrasztját – ezalatt többnyire a fekete festéket értjük, de bármilyen előre kikevert szín betöltheti a „key” szerepet.
A digitális kijelzők, például a monitorok és képernyők általában az RGB (Red – vörös, Green – zöld, Blue – kék) színmódot használják a képek és videók megjelenítésére, ezért a nyomtatásra szánt képeket általában át kell konvertálni a megfelelő színvisszaadás érdekében. A legnagyobb probléma, hogy a bemeneti és megjelenítőeszközök (szkenner, digitális fényképezőgép, monitor, kivetítő) RGB színmódban dolgoznak, míg a kimeneti eszközök (nyomtató, nyomdagépek) CMYK-t használnak. A kettő közötti pontos átalakítás a színkezelő rendszerek (.CMS) egyik legfontosabb feladata.