UGC (User generated content)

Mit jelent a UGC?

A UGS, user generated content az online marketingben a felhasználó által létrehozott, és a vállalkozás valamely online felületére feltöltött tartalmakat jelenti. Az ilyen tartalmak létrehozás jellemzően direkt anyagi ellenszolgáltatás nélkül történik.

A UGC-ek lehetnek videók, képek, képek, szöveges tartalmak, vélemények, tulajdonképpen bármilyen felhasználó által generált szokásos tartalom lehet user generated. A felhasználói feltöltés történhet spontán, jellemzően olyan esetben, amikor a felhasználónak valamilyen pozitív tapasztalata volt a vállalkozással, vagy történhet ösztönzés hatására, például egy nyereményjáték keretében.

Melyek a UGC előnyei, hátrányai?

A UCG előnye, hogy a hitelesség benyomását kelti a többi felhasználóban, mivel nem adott cég közvetlen kommunikációja. Persze ez átcsaphat bizalomvesztésbe is akár, ha a fogyasztók azt látják, hogy a cégre nézve pozitv tartalmakat filléres módon vásárol adott vállalkozás. Építheti a lojalitást, a cég és a felhasználó közötti kapcsolatot közvetlenebbé teheti. A felhasználóban egyfajta bennfentesség érzetet kelthet, úgy érezheti, hogy részese egy sikeres márka építésének. Vállalati oldalona a UGC kockázata lehet, hogy ellenőrizni, moderálni kell általában, ez erőforrásigényes. Nem csak az esetleges rosszindulatú, hanem a nem túl jol sikerült, vagy a vállalati arculatba nem passzoló kontenteket is kezelni kell. Kockázatot jelenthet egy direkt rosszindulatú, esetleg a konkurencia által koordinált támadás a cég ellen.