Online marketing audit

Mi is az az online marketing audit?

Nagyon röviden az online marketing audit megvizsgálja a vállalkozás digitális felületeit, online aktivitásait és javaslatot tesz azok hatékonyabbá tételére. Összetett folyamat, hiszen elvégzéséhez a cég és a piac megismerése, felmérése elengedhetetlen, illetve a cég online felületeinek alapos átvizsgálására is szükség van. A felesleges aktivitások elvetése és a potenciálisan hasznos aktivitások kiépítése időt, pénzt, erőforrásokat spórol meg cége számára.

Miért lehet szükség online marketing auditra?

2020-ban a magyar médiatortában a költések közel 45%-át a digitális, online marketingköltések tették ki. Praktikusan majdnem minden második forintot digitális reklámozásra költenek a magyar hirdetők. A digitális szegmens jóval felülmúlta a TV költéseket is, már évekkel ezelőtt. Az online marketing szerepe megkérdőjelezhetetlen, ezáltal az online felületek és aktivitások is kiemelkedően fontosak.

Látszani a Google keresőjében tulajdonképpen az online létezéssel azonosítható, social média csatornákon szinte mindenki elérhető Magyarországon. Nagyon nem mindegy, hogyan használjuk ezeket a felületeket. Rengeteg pénzt el lehet égetni viszonylag alacsony hatékonysággal, és hogy ez ne történjen meg, ebben tud segíteni az online audit.

Sok cég végez szerteágazó online aktivitást, készít tartalmakat csak azért, mert a konkurencia is csinál valami hasonlót, vagy épp azért, mert tavaly is csinálta. Persze vlamilyen eredményeket hoznak ezek az aktivitások általában, de nagyon nagyon nem mindegy, hogy milyeneket. Mi segtünk megtalálni a fókuszt, javaslatot teszik a felesleges energia és pénz ráfordítás leállítására. Illetve esetlegesen hiányzó csatornák, aktivitások bevonására. Segíünk abban, hogy a cég marketing költése befektetés legyen a jövőbe.

Érdemes külső online marketing szakembert bevonni az online marketing átvilágításba, mivel ő független szemmel, elfogultság nélkül fel tudja mérni a cég aktivitásait.

 

Hogyan történik az online marketing audit?

A szolgáltatás részét a következők alkotják

 • a meglévő marketing stratégia átvizsgálása, a célok megértése különös tekintettel az online fókuszra (ha nincs kész marketing stratégia, akkor felmérjük a főbb célokat)
 • a termékek/szolgáltatások megismerése, célcsoportjaik felmérése
 • főbb konkurensek feltérképezése
 • meglévő online felületek feltérképezése, vizsgálata
 • legutóbbi digitális aktivitások vizsgálata
 • előállított tartalmak elemzése
 • az arculat elemzése
 • SEO vizsgálat
 • meglévő online analitikák átvizsgálása (Google Analytics, Google Ads, Google Search Console, Facebook és Instagram elemzési felületei, hírlevél analitika, stb.) (ha ezek hiányosak, vagy nincsenek beépítve, akkor segítünk beállítani ezeket)
 • a fentiek alapján alapos elemzés készítése hatékonysági fókuszokkal, az elemzés átadása, prezentálása, átbeszélése

Mennyi idő alatt készül el az elemzés?

Az elemzés elkészítéséhez képbe kell kerülni a cég piacával, alapvető szolgáltatásaival, termékeivel, aktivitásaival. Ez időigényes. Illetve el kell mélyülni az analitikai adatokban is. A projekt lefutása körülbelül egy hónap a szükséges elemzési adatok átadásától számítva.

Amire mindenképpen szükség lesz

 • átfogó beszélgetésre a marketing stratégiáról, célokról
 • a marketing stratégia megismerése
 • online analitikákhoz való hozzáférés