Arculat

Mit jelent az arculat marketinges szemszögből?

Egy vállalat, márka vagy közösség identitását hordozó kommunikációs rendszer, amelynek célja az egységes, mindenre kiterjedő, jól beazonosítható imázs kialakítása.

Szűkebb értelemben a vállalat vagy márka grafikai, formai megjelenését – logó/embléma, színvilág és az ehhez kapcsolódó arculati elemeket – értjük alatta. Ha csak egy adott márka arculatára gondolunk, akkor azt márkaarculatnak hívjuk, ha egy vállalat vagy vállaltcsoport egységes arculatára, akkor azt vállalati arculatnak nevezzük. A vállalati arculat és a márkaarculat általában eltér egymástól. Gondoljunk arra például, hogy a Volkswagen Csoporthoz tartozik például az Audi, a Skoda és még több autómárka, de a központi Volkswagen Csoport arculatától teljesen eltérnek az arculati elemeik, de a cégcsoport arculata még a Volkswagen autómárka arculatától is jelentősen különbözik.

Miért fontos az arculat?

A jól átgondolt arculat azért is fontos, mert tulajdonképpen ez jelenti a partnerek, ügyfelek számára az első benyomást, így igen nagy szerepet játszik a véleményformálásban és az eladhatóság tekintetében. A kommunikáció során pedig nagyban segíti az arculat a cég vagy márka azonosítását. Erre azért is van szükség, mert az emberek, a fogyasztók általában az ismert dolgokat előbb megveszik. Az ismeretlentől az emberek nagy része önkéntelenül tart, vagyis kevésbé nyitott rá. Ha valaki kedveli a brandünket, az ő számára a logónk, az arculati színeink lehetővé teszik, hogy gyorsan felismerje a márkát, illetve az arculati elemek előidézik nála a márkához kapcsolódó pozitív emlékeket, érzéseket.

A gyors márkafelismerés egyre felértékelődik világunkban. Az arculatunknak nem csak egy 10 perces reklámblokkban, vagy egy magányosan álló óriáspalkáton kell helytállni. A boltokban termékünk odakerül a konkurensek mellé. Megkülönböztethetőnek, és adott szempontok mentén sikeresebbnek kell lennie a versenytársak arculatánál. Miben rejlik a sikeresség? Hogy az arculat átadja azt a képet a vevőinknek, amit sugározni akarunk márkánkról, vállalatunkról. Ha ez a prémium minőség, akkor az a sikeresség mércéje, ha ez az olcsóság, akkor éppen az. Ne feledjük, online térben nem csupán a konkurenseinkkel versenyez arculatunk. Ringbe száll más, a figyelmet elvonó impulzusokkal, legyen az egy TikTok videó vagy épp egy kismacskás kép valamely social feedünkben.

Láthatjuk, az arculat megtervezésénél rengeteg szempontot figyelembe kell venni. Az arcula következetes, egységes és sikeres alkalmazása érdekében rendelkeznünk kell arculati kézikönyvvel, amely segítségével kollégáink, partnereink megfelelően jeleníthetik meg vállalatunk, márkánk arculatát.