Banner (bannerhirdetés)

Mi az online bannerhirdetés?

Az online bannerhirdetés vagy display hirdetések a weboldalakon megjelenő grafikus reklámforma. Ezek lehetnek statikus vagy animált képek, napjainkban már akár videók is, amelyekre rákattintva a látogató a hirdető weboldalára irányul. Az online banner hirdetések célja általában a márkaismertség növelése, vagy a termék/ajánlat iránti érdeklődés felkeltése.

Mióta léteznek display hirdetések?

Az első banner hirdetés a 90-es évek közepén, 1994-ben jelent meg az interneten. A HotWired nevű weboldalon került bemutatásra, és az MCI Communications cég számára hirdetett.

Felirat a képen fekete háttérrel: Have you ever clicked your mouse right here? Nyíl a következő szöveghez: You will

Az első bannerhirdetés

A bannerhirdetés előnyei

Mérhetőség: Az online hirdetések teljesítményét könnyen lehet követni. Látható, hogy hányan kattintottak rá, hányan látták, stb.

Célzott hirdetés: A bannerek megjelenhetnek specifikus célcsoport előtt az alapján, hogy milyen weboldalakat látogatnak vagy milyen érdeklődési körrel rendelkeznek. Célozhatóak érdeklődés, kontextus, kulcsszó, demográfiai vagy épp remarketing alapon is.

Költséghatékony: Esetenként lehetőség van cselekvés alapon hirdetni, és csak akkor fizetni, ha valaki rákattint a hirdetésre (kattintásonkénti fizetés).

Presztizs: vannak olyan nagyobb médiafelületek, ahol egy márkának megjelenni presztizst jelent. Ezeken általában a display hirdetése az elfogadottak.

A bannerhirdetések hátrányai

Bannervakság: Sok felhasználó már "vak" a bannerekre, azaz egyszerűen nem veszik észre őket vagy figyelmen kívül hagyják.

Zavaró lehet: Túlzottan villogó vagy invazív hirdetések zavarhatják a látogatókat és az oldal elhagyására ösztönözhetnek.

Adblockerek: Egyre több felhasználó használ hirdetésblokkolókat, így a bannerek sokaknál egyszerűen nem jelennek meg.

Nagy hirdetőknek szól: Sokan azt gondolják, hogy látványos display kampányokat csak nagy hirdetők vezényelhetnek le. Ez a kisebb hirdetési hálózatok megjelenése előtt többé-kevésbé így is volt. De több jelentős médiafelület is jelenít meg hálózaton keresztül (pl. Google Ads-en) foglalt displayeket. Illetve nagy, patinás oldalak felületein is van lehetőség kisebb összegekért, rövidebb időre foglalni bannerhelyeket, például a DisplayNow (Magyarország) felületén.

Hogyan tudunk bannereket vásárolni?

Közvetlen vásárlás

Közvetlenül az adott weboldal tulajdonosától lehet megvásárolni a banner helyet.

Előny: Célorientáltabb, kiszámítható költségvetés.

Hátrány: Időigényes, kevésbé rugalmas. Ha kis tételben vásárolunk, általában rosszabb árat kapunk, mint egy ügynökségen keresztül kapnánk, aki éves deeljein keresztül, nagy vásárolt mennyiségen keresztül jobb árakhoz jut.

Hirdetési hálózatok

Olyan platformok, mint például a Google Ads, lehetővé teszik a hirdetők számára, hogy bannereket helyezzenek el több ezer weboldalon.

Előny: Széles elérés, könnyű menedzselés és optimalizálás.

Hátrány: A CPC (kattintásonkénti költség) néha magas lehet, vannak piacok, felületek, ahol magasak a díjak, jellemzően nagy a verseny.

RTB (Real-Time Bidding)

Egy aukciós rendszer, ahol a hirdetők valós időben licitálhatnak az adott bannerhelyekért.

Előny: Rugalmasság, optimalizált költség.

Hátrány: Bonyolultabb rendszer, magas verseny.

Milyen bannerfoglalási, fizetési modellek vannak?

A bannervásárlás több különböző módszer alapján is történhet, amelyek az elérni kívánt célok és a kampány jellege szerint változnak.

CPC (Cost per click) - Kattintásonkénti költség

Ez az egyik leggyakoribb fizetési mód. A hirdető csak akkor fizet, ha valaki rákattint a hirdetésre. Ezáltal a hirdetőknek csak akkor kell fizetniük, ha a hirdetésük egy közvetlen interakciót generál. Az ilyen típusnál sok esetben a hirdetésről a honlapra való terelés a cél.

CPM (Cost per mille) - Ezer megjelenésenkénti költség

Ebben az esetben a hirdető egy adott összeget fizet minden ezer hirdetési megjelenés után. A mille itt ezer megjelenést jelent. Ez az ajánlat a márkaismertség növelésére törekszik, nem feltétlenül a közvetlen interakcióra.

CPI (Cost per impression) - Megjelenésenkénti költség

Hasonló a CPM-hez, csak itt nem ezer megjelenésben számolnak, hanem egyszerűen megjelenésben.

CPA (Cost per action) - Akciónkénti költség

A hirdető csak akkor fizet, ha a felhasználó egy meghatározott akciót hajt végre a weboldalon, mint például egy termék vásárlása vagy egy feliratkozás. Ezt nagyon kevés médiafelület vállalja be. Magában hordozza a potenciális konfliktus lehetőségét például abból kifolyólag, hogy médiaoldalon és hirdetői oldalon lehetnek mérési, ezáltal elszámolási eltérések.

CPUV (Cost per unique view) - Egyedi megtekintésenkénti költség

Ez a modell az egyedi látogatók számán alapul. Ha egy felhasználó többször is látja ugyanazt a hirdetést, csak egyszer számít bele a költségbe.

CPV (Cost per view) - Megtekintésenkénti költség

Ezt a modellet gyakran videóhirdetések esetében alkalmazzák. A hirdető akkor fizet, ha a felhasználó megnézi a videót, általában egy előre meghatározott időtartamig vagy teljes egészében.

CPL (Cost per lead) - Potenciális ügyfélkénti költség

Ebben az esetben a hirdető azért fizet, mert a felhasználó egy potenciális ügyfélként jelentkezik, például kitölt egy űrlapot vagy feliratkozik egy hírlevélre. Hasonló a helyzet, mint a CPA esetében.

Időalapú (vagy Flat Rate)

A hirdető egy fix összeget fizet azért, hogy a hirdetése egy meghatározott időszakon keresztül megjelenjen, például egy hónapig. Ez a modell gyakori olyan weboldalaknál, ahol nincs központi hirdetési hálózat.

A választott fizetési modell gyakran függ a hirdetés céljától és a költségvetéstől. Például egy márkaismertséget célzó kampány esetében a CPM lehet az ideális, míg egy konkrét termék értékesítését célzó kampánynál a CPA lehet a legmegfelelőbb.