Bannervakság

Mit jelent a bannervakság?

A bannervakság (angolul banner blindness) olyan online felhasználói jelenséget ír le, amely során a látogatók tudatalattan vagy tudatosan figyelmen kívül hagyják a weboldalakon található bannerhirdetéseket. Ez a jelenség a '90-es évek vége óta létezik, amikor is a banner hirdetések elkezdtek terjedni az interneten.

A bannervakság okai

A bannervakság oka elsősorban az, hogy a felhasználók a tartalomra koncentrálnak, és a hirdetések zavarónak vagy irrelevánsnak tűnnek számukra. A weboldalakon és alkalmazásokban gyakran előforduló agresszív vagy túlzott banner hirdetés is növeli ezt a jelenséget. A felhasználók gyakran figyelmen kívül hagyják azokat a területeket, amelyek tipikusan hirdetéseket tartalmaznak, például az oldal tetején vagy oldalán található széles sávokat.

Számos kutatás vizsgálta ezt a jelenséget, és kimutatták, hogy a felhasználók gyakran vakok a banner hirdetésekkel szemben, még akkor is, ha azok látható helyen vannak.

Mi lehet a megoldás a hirdetők számára?

A bannervakság kihívást jelent a hirdetők számára, mert csökkenti a hirdetések hatékonyságát. Ugyanakkor fontos az egyensúly megtartása, hogy a felhasználói élmény ne romoljon a túlzottan tolakodó hirdetések miatt.

Ahhoz, hogy a hirdetések hatékonyabbak legyenek, a tervezőknek és hirdetőknek alkalmazkodniuk kell a bannervaksághoz. Egyes módszerek közé tartozik a hirdetések tartalmának és elhelyezkedésének változtatása, a kontextusba illő hirdetések használata, interaktív hirdetések használata, amelyek felkeltik a böngészők érdeklődését vagy olyan hirdetési formátumok alkalmazása, amelyek kevésbé zavaróak vagy észrevehetőbbek.

A bannervakság az internetezők természetes reakciója a weboldalakon és alkalmazásokban gyakran látható bannerhirdetésekre. A hirdetőknek és tervezőknek egyaránt figyelembe kell venniük ezt a jelenséget, amikor online hirdetési stratégiákat alkotnak vagy weboldalakat terveznek.