Buyer persona

Mit jelent a marketingben a buyer persona?

A "buyer persona" egy marketingkifejezés, ami egy fiktív, de adatokkal, kutatásokkal alátámasztott, a vállalatok számára ideális vásárlói profilt jelent. A buyer persona profilokat arra használják, hogy jobban megértsék és célzottabban szólítsák meg a célcsoportot.

Míg a buyer persona az ügyfelek általános jellemzőire, vásárlási szokásaira és motivációjára koncentrál, addig a hasonló fogalom, a digitális persona kifejezetten az online viselkedési mintákkal foglalkozik, és az online látogatók profiljait építi fel.

Hogyan határozzuk meg a buyer personát?

A buyer persona kialakításának folyamata magába foglalja a jelenlegi és potenciális ügyfelek megismerését, az adatok összegyűjtését, elemzését és azok integrálását a marketing stratégiába. Mielőtt buyer personát készítenénk, alaposan meg kell értenünk a célcsoportunkat. Ez történhet online felületeink analitikáinak segítségével, valamely kvalitatív kutatási módszerrel, például mélyinterjúkkal, fókuszcsoportokkal, ügyfél visszajelzésekkel vagy kvantitatív kutatási módszerekkel,  kérdőívekkel, online lekérdezéssel.

Az adatgyűjtési módszereket sokszor a szűkös anyagi erőforrások korlátozzák. A vállalkozások gyakran kismintás, vagy épp nem a célcsoportjukba tartozó minták alapján vonnak le messzemenő következtetéseket, amelyek tévesek lehetnek.

A lekérdezésnél a demográfiai információk, mint például a kor, nem, iskolai végzettség, foglalkozás és jövedelem, alapvető információkat adnak a buyer persona profilhoz. Emellett pszichográfiai, viselkedésbeli, társadalmi státusz jellemzőket is gyakran vizsgálnak a kifinomultabb módszerek.

Meg kell érteni, hogy milyen kihívásokkal és problémákkal szembesülnek a vásárlóink, és hogy milyen motivációjuk van a termék vagy szolgáltatás vásárlásakor.

Meg kell határozni a vásárlói utat, azaz, hogy mely lépéseken keresztül haladnak a vásárlók, mielőtt döntést hoznak.

Fontos felmérni, hogy hol és mikor, mely csatornákon érhetők el leginkább a potenciális vásárlók.

Buyer persona minta

Az ügynökségek sok esetben meg is személyesítik a buyer persónát, vagy personákat. Nevet adnak neki, leírják, képet, bő személyiségleírást társítanak hozzá.

Például egy jó minőségű teának a buyer personája lehet Annamária, 45 éves háziasszony, szerető 50-es férjjel, két kirepülőfélben lévő kamasz gyermekkel, aki szereti a minőségi alapanyagokat a konyhájában. Középostálybeli, a drágább fogyasztási cikkeket alkalmanként megengedi magának, ezzel családját és magát is kényezteti. Törekszik az egészségtudatosságra, vásárlás előtt felületesen átfutja a dobozcímkéket. Köztisztviselő, közepesen aktív az online térben, kedvenc dalait a Youtube-on hallgatja, regisztrált a Facebookra, esténként gyakra néz TV-t, és néhány női magazint is olvas.

A buyer persona meghatározásának előnyei

A buyer persona segítségével a marketing kampányokat sokkal célzottabban lehet tervezni és végrehajtani. Megértve a vásárlói igényeket és kihívásokat, a vállalatok képesek lehetnek jobb termékeket és szolgáltatásokat fejleszteni. A célzott marketingstratégia gyakran jobb megtérülést eredményez, mivel a kampányokat azokhoz az emberekhez igazítják, akik a legvalószínűbb vásárlók.