Digitális persona

Mit jelent a digitális persona kifejezés?

A digitális persona egy marketinges szakkifejezés, ami a felhasználók online viselkedési mintái és digitális interakciós szokásai alapján felépített megszemélyesítő profilt jelent. Míg a buyer persona az ügyfél vásárlási döntési folyamatára és általános karakterisztikáira koncentrál, addig a digitális persona kifejezetten a digitális környezetben tanúsított magatartásra és preferenciákra összpontosít.

Hogyan határozzuk meg a digitális personát?

A digitális persona megértéséhez és meghatározásához az online viselkedési minták, interakciók és preferenciák elemzése szükséges. Ennek legkézenfekvőbb módja a saját digitális felületek webanalitikáinak vizsgálata. Az összes digitális érintkezési pont (pl. e-mail, közösségi média, mobilalkalmazások, honlapok, hirdetéskezelők adatai) érdemes áttekinteni, ahol a felhasználók a márkával interakcióba lépnek.

Ezért is érdemes a különféle analitikákat beépíteni az online felületeinkbe, és figyelni azokat, hogy megfelelő profilokat állíthassunk össze ezek alapján. Sok esetben a honlapunk, social felületeink mást tükröznek, mint a valóság. Ha egy kicsit a motorház alá nézünk, megtudhatjuk, hogy kik látogatják a felületeinket. A legalapvetőbb demográfiai mutatókat, pl. hány évesek, meliyk országból jönnek, melyik városból, milyen nyelven beszélnek, a legtöbb felület analitikája tudja. De megtudhatjuk, hogy milyen tartalmakat kedvelnek, osztanak meg, mennyi pént hagynak a webshopunkban, milyen jellemző útvonalakat járnak be vásárlás előtt. Milyen érdeklődési területeik vannak, mennyire aktívak felületeinken. A személyes profilokból való mintavételből sokszor a munkájukra, tanulmányaikra, családi állapotukra és más, akár személyesebb adatokra is következtethetünk.

A digitális marketing felfogható sok esetben, főleg a social médiában egy párbeszédnek. És valakit minél jobban ismerünk, annál jobban tudunk vele kommunikálni, annál egyszerűbben tudjuk megszólítani.

Ezeken túl, készülhetnek felhasználói interjúk, amelyeken keresztül közvetlenül kaphatunk információt a felhasználók online viselkedéséről és preferenciáiról. Vagy kérdőíves felmérések. Online kérdőívekkel és felmérésekkel gyűjthetünk adatokat a felhasználói magatartásról. Illetve A/B teszteléssel, két különböző változatot kínálva a felhasználóknak, és mérve, melyik teljesít jobban, betekintést nyerhetünk a felhasználói preferenciákba.

A digitális persona-t arra is használjuk, hogy megértsük, hogyan navigálnak a felhasználók a digitális térben a márkával vagy termékkel kapcsolatban. Meghatározhatjuk a user journeyt, a felhasználói utazást.

Mely felületeket érdemes figyelni a digitális persona meghatározásához?

Az alább felsoroltak mind ingyenes analitikai felületek. Természetesen nem mindegyikkel rendelkezik minden vállalkozásnak, ezek megléte attól is függ, hogy miylen felületeket használnak a vállalkozások.

Honlap

  • Google Analytics
  • Google Search Console
  • Google Ads analitikai adatai hirdetés esetén

Közösségi felületek

  • Facebook analitikája
  • Instagram analitikája
  • Youtube analitika
  • TikTok analitika
  • Pinterest analitika

Applikációk

  • Az adott applikáció analitikái

Hírlevél

  • Adott hírlevél szoftver analitikái (pl. Mailchimp)

A felületeken megfigyelt eredményeket érdemes összevetni, szinkronba hozni egymással.

Mire jó a digitális persona?

A digitális persona egy rendkívül hasznos eszköz a modern marketingben, melynek segítségével a vállalatok mélyrehatóbban megérthetik és hatékonyabban célozhatják meg a digitális térben lévő ügyfeleiket. Meghatározhatják digitális felhasználóik útvonalait, a user journeyket. A megfelelő adatgyűjtési és elemzési módszerekkel, valamint a digitális és vásárlói persona közötti különbségek megértésével a vállalatok maximalizálhatják marketing erőfeszítéseik hatékonyságát a digitális korszakban.