CTA (Call to action)

Mit jelent a CTA (call to action) a marketingben?

A CTA, vagyis a call to action, magyarul cselekvésre ösztönző felhívás, egy olyan marketingeszköz, amely arra ösztönzi a célcsoportot vagy a látogatókat, hogy bizonyos kívánt cselekvéseket hajtsanak végre. A CTA-k segítenek az ügyfelekkel való interakció előmozdításában és az eladások, konverziók, vagy más kívánt interakciók eléréseben.

A CTA-k azáltal, hogy egyértelműen meghatározzák a látogatók számára, mit tegyenek a következő lépésben, növelik az esélyét annak, hogy a látogatók valóban cselekvést hajtanak végre, ami pedig növelheti az értékesítést és az üzleti sikerességet.

A cselekvésre történő felhívás egy felszólítás, általában egy rövid felszólító mondat, amely cselekvésre ösztönöz. Egyrészt segít a fogyasztók/látogatók tájékoztatásában, hogy mi az elvárt cselekedet a részükről, így leegyszerűsíti az üzenet megértését. Másrészt felszólító erejénél fogva egyfajta szoft nyomást gyakorol az olvasójára. Míg mondjuk a kijelentő mondatokon, felsorolt termékelőnyökön átsiklik az olvasó, addig egy felszólítás erősebben ösztönözheti cselekvését.

CTA felhívásokat érdemes alkalmazni weboldalakon, landing oldalakon annak érdekében, hogy a látogatókat irányítsák a kívánt cselekvésre, például regisztrációra, vásárlásra, letöltésre, feliratkozásra, vagy egyéb konverziós tevékenységekre. A hírlevél marketingben, e-mail kampányokban a CTA-k arra ösztönzik az olvasókat, hogy kattintsanak egy linkre, látogassanak el egy weboldalra, vagy végezzenek valamilyen online cselekvést, például vásároljanak meg egy terméket vagy töltsenek le egy e-bookot. A közösségi média hirdetések és posztok is gyakran tartalmaznak CTA-kat, amelyek arra buzdítják a követőket, hogy kattintsanak, osztozzanak, kommenteljenek vagy más módon reagáljanak a tartalomra. Az online bannerhirdetések a CTA-k segítségével ösztönzik a látogatókat, hogy kattintsanak a hirdetésre és látogassanak el a hirdető weboldalára. Természetesen CTA-val találkozhatunk az offline marketing területén is, akár rádióreklámban, TV-ben de nyomtatott formában is van, hogy a nyomatékot egy cselekvésre ösztönző felhívás adja meg a reklámüzenetnek.

Milyen legyen a Call to actionünk?

A CTA-nak világosnak és egyértelműnek kell lennie, hogy a látogatók pontosan értsék, mit várnak tőlük.

Legyen rövid, könnyen befogadható.

A CTA mögötti ajánlatnak vonzónak és értékesnek kell lennie ahhoz, hogy a látogatók számára csábító legyen végrehajtani a kívánt cselekvést.

A CTA-t a weboldalon, az emailben és az offline anyagokon jól látható helyen és figyelemfelkeltő módon kell elhelyezni. Podcast, rádió, vagy TV (audiovizulis eszköz) esetén jól hallhatóan, érthetően kell elhangoznia.

A CTA-t érdekessé és sürgetővé lehet tenni időkorlátok vagy korlátozott ajánlatok hozzáadásával. A szűk keresztmetszet ösztönözheti a kimaradás érzésének (FOMO) kialakulását, ezáltal felgyorsíthatja a cselekvét.

A CTA-nak konzisztensnek kell lennie a többi tartalommal és a márka üzenetével.