CTR (Click-through rate)

A CTR jelentése

A CTR, vagyis a Click-through rate (kattintási arány), egy fontos mutató a digitális marketingben, amely megmutatja, hogy hány százalékban kattintanak az emberek egy adott hirdetésre, aktvitásra vagy linkre, amikor az megjelenik számukra.

A CTR kiszámítása

CTR=kattintások száma/megjelenések száma

Általában a CTR mutatót CTR%-ként, relatív mutatóként értelmezzük, azaz százalékos formában, ilyenkor természetesen a kapott értéket felszorozzuk 100-zal.

CTR%=(kattintások száma/megjelenések száma)*100

  • Kattintások száma: Az kattintás száma, amelyek egy adott hirdetés vagy link kapott.
  • Megjelenítések száma: Az összes megjelenés száma, ahányszor a hirdetés vagy link megjelenik a felhasználók számára (nem feltétlenül jelenti azt, hogy a felhasználó látta a hirdetést, csak azt, hogy a hirdetés megjelent a felhasználó képernyőjén).

A kattintási arány egy fontos mérőszám, amely segít megérteni, mennyire vonzó vagy hatékony egy hirdetés vagy marketing kampány, mennyire kelti fel azoknak az érdeklődését, akik számára megjelent. A magas CTR azt jelzi, hogy a hirdetés vagy a tartalom releváns és érdekes a célközönség számára. Az alacsony CTR azt jelzi, hogy a hirdetés nem vonzza a célközönséget, vagy nem a megfelelő emberek számára jelenik meg. A CTR értékelése során fontos figyelembe venni a kampány céljait és a kontextust, mivel a "jó" CTR érték jelentősen eltérhet különböző iparágakban, platformokon és kampány típusokban.

A CTR mutató kétféle úton javítható. Vagy a kattintások számát kell növelnünk. Ezt meggyőzőbb copyval, vonzóbb kreatívval érhetjük el például. Vagy a megjelenések számát érdemes úgy csökkenteni, hogy a lehető legkevesebb olyan felhasználónak jelenjen meg az aktivitás, aki várhatóan nem kattint majd rá. Ezt a általában a pontosabb célzás, relevánsabb célközönség elérése segítségével tehetjük meg.

A CTR szinte minden online marketing kampány esetén kiemelkedően fontos mérőszám. Alapvető mutatója a keresőmarketingnek és minden kattintás alapú marketing aktivitásnak. A várható CTR például a Google Ads hirdetéseknél beállított kulcsszavak esetében a minőségi mutató egyik összetevőjét jelentő mutató.