Drivetime

Mit jelent a drivetime a rádiós piacon?

A "drivetime" a rádiózásban azt az időszakot jelenti, amikor az emberek leginkább autóban vannak és rádiót hallgatnak, általában a reggeli és délutáni csúcsforgalom idején. A pontos időszak országonként és régióként változhat, de általánosságban a reggeli drivetime 6-10 óra közötti, míg a délutáni 16-19 óra közötti időszakot foglalja magában. A kifejezés értelme hasonlít a televíziós piac prime time időszakához?

Marketing szempontból a drivetime különösen fontos több okból is:

Nagyobb számú hllgatóság: A csúcsidőszakban az emberek nagy része úton van, ezért a rádióhallgatóság száma is magas. Egy sikeres reklám ebben az időszakban elérhet több embert, mint más időpontokban.

Fókuszált figyelem: Sok ember az autójában egyedül van ebben az időszakban, ami azt jelenti, hogy a rádió a fő (és gyakran az egyetlen) szórakozási forrás. Ennek eredményeként a reklámokra valószínűbb, hogy a hallgatók figyelnek.

Elérheti a vásárlási döntéshozókat: Sokszor a családok döntéshozói, akik a család pénzügyeiről döntenek, a csúcsforgalom idején vannak úton, így a reklámok ebben az időszakban elérhetik őket.

Emocionális kapcsolódás: A reggeli és délutáni csúcsforgalom gyakran olyan időszakok, amikor az emberek vagy frissek és energikusak (reggel) vagy éppen egy hosszú nap után lazítanak (délután). Ezen időszakokban a reklámoknak lehetőségük van erős emocionális kapcsolatot létrehozni a hallgatókkal.

A rádiós reklámoknak a drivetime időszakban való sugárzása stratégiai előnyt jelent a hirdetők számára, mivel ebben az időben a legtöbb ember hallgat rádiót és a reklámok nagyobb eséllyel hoznak eredményt.