Prime time (főműsoridő)

Mit jelent a prime time kifejezés a TV-s piacon?

A "prime time" kifejezés a televíziózásban a főműsoridőt jelenti, azaz azt az időszakot, amikor a legtöbb néző ül a tévékészülékek előtt. Ez a napi műsoridő csúcsa, amikor a legnézettebb műsorokat sugározzák és ennek következtében a reklámokért is a legmagasabb díjakat kérhetik a csatornák. Jelentése hasonló a rádiós piactól ismert drivetime-mal.

A prime time pontos időintervalluma országonként és kultúránként változhat, Magyarországon a 18:00-23:00 közötti idősávot jelenti, de általánosságban este 20:00-tól 22:00-ig vagy 23:00-ig tart. Azonban néhány országban, például Indiában vagy néhány latin-amerikai országban, a prime time korábban kezdődhet és tovább is tarthat.

Marketing szempontból a prime time különösen fontos az alábbiak miatt:

Nagy elérés: Mivel ez az az időszak, amikor a legtöbb ember tévézik, a reklámok elérhetik a legnagyobb közönséget.
Jobb célzottság: A csatornák gyakran sugároznak bizonyos demográfiai jellemzőkkel rendelkező nézők számára tervezett műsorokat a prime time alatt. Ez lehetővé teszi a hirdetők számára, hogy reklámjaikat a kívánt célcsoportnak szabják.
Magasabb reklámidő értékesítési árak: A nagyobb elérés miatt a prime time alatti reklámidőkért magasabb díjakat kérnek. Ez azt is jelenti, hogy a hirdetőknek meggyőződésüknek kell lennie arról, hogy a reklámjuk hatékonyan fog működni, mivel nagyobb a kockázata a magasabb költségek miatt.
A prime time időszakának ismerete és megértése létfontosságú a televíziós hirdetők számára, hogy maximalizálják a reklámjaik hatékonyságát és elérjék a kívánt ROI-t (return on investment, azaz megtérülés).