Favicon vagy honlap ikon

Mi is az a favicon?

A favicon vagy webhely ikon egy négyzet alakú kép, amely a böngészőlap elején, a keresők találati oldalán, a SERP-en, illetve a könyvjelzősávban jelenik meg és a honlap egyszerűbb, vizuális azonosítását szolgálja.

 

Marketingmask favicon megjelenítése a böngésző lapon.

Favicon megjelenítése a böngésző lapon.

 

A funkció az Explorer böngésző 5-ös verziójában debütált, akkor 16×16 pixeles ICO formátumú képeket lehett hozzáadni a weboldalakhoz, és a kedvencek közé felvett oldalaknál jelent meg a képecske a böngészőben. Neve is a favorite icon kifejezésből rövidült. Manapság a böngészők nagy része elfogad más, pl. PNG képformátumú képeket is, a dobozos programok, mint  bizonyos webshop megoldsok vagy a WordPress jellemzően 512×512 pixeles képeket kér napjainkban.

 

Favicon a könyvjelzősávban

Favicon megjelenítése a könyvjelzősávban

 

Miért fontos a favicon?

Sok kisvállalkozás weboldalán tettenérhető, hogy hiányzik ez a favikon. Technikailag persze ez nem egy akkora katasztrófa, de márkázás szempontjából nem szerencsés. Ahol tudjuk, ott különböztessük meg oldalunkat, tegyük azt egyszerűen felismerhetővé, láthatóvá. Ha programozóval fejlesztetünk, akkor érdemes erre is kitérni, hogy álítsa be, ha valamely dobozos megoldásban szerkesztünk magunk, akkor ne feledkezzünk el róla.

 

Favicon a kereső találati oldalán

Favicon a kereső találati oldalán

 

Általában a logót szokás beállítani faviconként, de ügyeljünk arra, ha a logónk kis méretben nem szép, nem látszik megfelelően vagy zsúfolt, akkor azt a grafikussal optimalizáltassuk a favicon méretre úgy, hogy brandünk könnyen beazonosítható legyen.