SERP (Search engine result page)

Mit jelent a SERP?

A SERP, vagyis a Search Engine Results Page (kereső találati oldala) az a felület, amelyen a keresőmotorok, mint például a Google, Bing vagy Yahoo megjelenítik a keresési lekérdezésekre adott válaszaikat. Ezen az oldalon találhatók az organikus találatok, a fizetett hirdetések (PPC), a helyi találatok (térképes találatok), a képek, a videók és egyéb speciális tartalmak, mint például a kiemelt szövegrészletek (featured snippets).

A SERP pozíciójának befolyásolása két fő módon történhet, a keresőoptimalizálás (SEO) és a fizetett keresőhirdetések (SEA) segítségével.

Miért fontos a SERP?

A SERP olyan kicsit, mint egy rengeteg oldalból álló "Aranyoldalak" kiadvány, csak itt nem feltétlenül szolgáltatók, hanem egyes keresőkifejezésekre megjelenő tartalmak versenyeznek egymással a felhasználók figyelméért. Az emberek kényelmesek. Kialakult a keresőmotorok (Magyarországon elsősorban a Google iránt) egyfajta bizalom abból a szempontból, hogy úgyis a megfelelő találathz juttat el bennünket. Triviális dolgok keresése esetén pedig egyszerűen nem szeretjük a hosszan tartó keresést. Vagy az első találatokból választunk, vagy új, pontosabb keresést próbálunk generálni. Ennek megfelelően a találati oldal tetején az átkattintási ráta az első pozíció esetében jellemzően 30% közelében van, a második pozícióban kb. 25%-on, a harmadik pozícióban már 20% alatt, és utána ez elkezd beesni a 7. pozíció már 5% alatt van. Ma már lapozás nélkül jeleníti meg az eredményeket a SERP, de nem is olyan régen még lapozgatni kellett, és bizony az első oldalon lévő 10 találat ért elsősorban átkattintás. Figyelmünk ma is egy kb. ekkora listára korlátozódik.

Ezért forgalomterelés szempontjából kifejezetten fontos, hogy a számunkra fontos kifejezésekre generált SERP-en minél előkelőbb átlagos pozíciót érjünk el. Sok esetben a népszerű keresőszavakra ez nem olyan egyszerű, ezért érdemes long-tail keresőkifejezésekre koncentrálni. Ha sok, minél népszerűbb kifejezésre tudunk jó pozíciót kialakítani, akkor jelentőe forgalomterelésre számíthatunk a Google organikus találatai felől. Természetesen vannak olyan esetek, amikor nem tudunk megfelelő pozícióba kerülni organikusan, vagy a versenytársaink hirdetései a jó organikus találati eredményeinket lejjebb nyomják. Ezeknek az eseteknek a kezelésre ott van a keresőhirdetés.

A SERP felépítése

Napjainkban legfelül a Shopping hirdetések és a free listing termék megjelenések foglalnak helyet. Itt termékek jelennek meg, ezekhez a megjelenésekhez szükséges a Google Merchant Center regisztráció és működő feed.

Ezek alatt, az organikus találatok felett szponzorált szöveges hirdetések jelennek meg, általában maximum 4 darab.

Az organikus találatok tetején találhatók a Google kiemelt kivonatok. Ezek közös jellemzője, hogy a találati link felett egy a szokásosnál hosszabb szövegrészlet jelenik meg, ez a sima szöveges találatoknál fordítva van, és ott a szöveg rövidebb is.

Utána következnek az organikus találatok. Klasszikusan az első oldal 10 szöveges találatot tartalmazott, de manapság egybefüggően görgethető a SERP, az egykori első oldal határát a "kapcsolódó keresések" rész zárja. Az organikus szöveges találatok az oldal meta title, meta description szövegrészéből és az url-ből állnak rendszerint.

Az organikus találatokba ágyazva találjuk a képes találatokat, a videós találatokat és a helyi találatokat.

Az "első oldalas" organikus találatok alatt jelenhetnek meg még szponzorált szöveges hirdetések.

Láthatjuk, hogy a SERP felépítése szerteágazó. A lista szűk, ha nem vagyunk megtalálhatóak egy kifejezésre az első 10-15 (de kiemelten az első 3) találat között, akkor tartalmunk a keresőben adott kifejezésre láthatatlan. Optimalizáláskor ezért érdemes figyelni arra, hogy ne csak a szöveges találatokra jelenjünk meg, hanem képi, videós, esetleg helyi eredményeket is produkáljunk egy-egy keresésre. Ezekkel a különleges találatokkal (és a hirdetési megjelenéseinkkel) ezen a szűk listán egy jóval láthatóbb eredményt érhetünk el, mintha csak szöveges találatunk lenne. Ha ugyanarra a keresőkifejezésre van szöveges organikus találatunk, hirdetési szöveges találatunk, képes találatunk, esetleg videós találatunk is jó pozícióban, akkor adott kifejezésre sokkal láthatóbbak leszünk, mintha csak szöveges találatunk lenne.