Long-tail kulcsszavak

Mit jelent a long-tail kulcsszó?

A long-tail a keresőmarketingben olyan kulcsszavak összeségét jelenti, amelyek keresési volumene alacsony, viszont specifikusak, azaz kevés, de általában pontos eredményeket hoznak a SERP-en. A long-tail kifejezések jellemzően több szóból állnak, hosszabbak, speciálisabb a jelentésük, mint a népszerű kulcsszavaknak.

Long-tail koordinátarendszer. Egy koordinátarendszer x-tengelyén a kulcsszavak száma, y-tengeléyn a találatok száma. Az ábra egy hosszan elnyúló parabola.

Példa a long-tail kulcsszavakra

Ha valaki koreai étteremben szeretne enni Budapesten, rákereshet az "étterem" szóra. Ez egy tipikus head kulcsszó, azaz rengeteg találatot kapunk rá, magas rá a keresési volumen is, és csupán egy szóból áll. Ha pontosítani akarjuk a keresést, és azt mondjuk, "koreai étterem", akkor biztosan szűkül a találati listánk, és korei éttermet kevesebben keresnek, mint éttermet. Ha tovább specifikáljuk, és azt írjuk a keresőbe, hogy "koreai étterem Budapest", biztosak lehetünk benne, hogy az előző találatokhoz képest még kevesebbet kapunk a SERP-en. Ez már long-tail kifejezésnek tűnik. Kevesebb rá a találat, de feltehetően pontosabb igényeinket jobban kielégíti, mint az "étterem" vagy a "koreai étterem" kifejezés.

Mi a long-tail kifejezések értelme a keresőmarketingben?

A nagy volumenű és rengeteg találatot adó kulcsszavak piaca nagy valószínűséggel telített, nehéz a lista elejére kerülni. A SERP-en (Google találati oldalán) az első tíz hely, azon belül is jellemzően az első 3 hozza a legnagyobb átkattintási rátát, mert az emberek jellemzően kényelmesek, nem akarnak túl sok időt áldozni a keresésre. Az előző példánál maradva tartalomkészítőként, vagy étteremtulajdonosként az "étterem" szóval bekerülni a találati lista elejére szinte lehetetlen, de sok népszerű kifejezéssel hasonlóképp van ez. A "korei étterem" szóval már könnyebb dolgunk lehet, de ha a "korei étterem Budapest" kifejezésre optimalizálunk (vagy esetleg erre hirdetünk), akkor bizony jobb eséllyel kerülhetünk be autentikus, jól optimalizált tartalommal a találati lista előkelőbb helyeire. A tartalomkészítőknek érdemes olyan irányba továbbépíteni a tartalmakat, ahol minél több releváns long-tail kifejezésre optimalizált szöveges tartalmakat hozhatnak létre. Ha sok kis volumenű, de pontos, specifikus keresőkifejezésre jelenünk meg jó helyen a találati oldalon, akkor összeségében lehet a tartalmi oldalunk magas forgalma.