Meta description (Meta leírás)

Mit jelent a meta description (meta leírás)?

A meta description, magyarul meta leírás, egy rövid szöveges leírás, amely egy weboldal tartalmát foglalja össze. Ez a leírás HTML formátumban kerül be a weboldal fejlécébe a <meta> címkén belül. A meta description célja, hogy a keresőmotorok felhasználóinak rövid, tömör betekintést nyújtson az adott oldal tartalmába.

A meta description általában a keresőmotorok találati oldalán (SERP) jelenik meg a weboldal címe (meta title) és URL-je alatt, és segít a felhasználóknak eldönteni, hogy az adott oldal releváns-e számukra. Ez a leírás tehát nagyban befolyásolhatja a felhasználói élményt, így ráhatással lehet a találat átkattintási rátájára.

Milyen legyen a meta leírás?

  • Legyen összhangban a meta címmel és a tartalom url-jével, de elsősorban a címmel, hiszen a találati listán ezek együttese informálja a felhasználót a találat tartalmáról.
  • Tartalmaznia kell a legfontosabb kulcsszavakat, amelyekre az adott oldalt optimalizálni akarjuk, hogy segítse a keresőmotorokat és a felhasználókat az oldal relevanciájának gyors megítélésében. Ne tömjük túl természetellenesen a szöveget kulcsszavakkal, maradjunk természetesek.
  • Bár nem közvetlen rangsorolási szempont, összességében megfigyelhető, a keresőszót tartalmató leírásokkal ellátott találatok jobban teljesítenek.
  • Az ideális hossza 140-160 karakter között van, mobilon jellemzően kicsivel rövidebb szövegrész, kb. 120 karakter jelenik meg.
  • A kereső nem minden esetben ezt a szöveget jeleníti meg a találati listán, de leggyakrabban igen. Akkor nem ez jelenik meg egy az egyben, ha túl tövid a meta description, ilyenkor az oldal szövegével kiegészítheti. Ha túl hosszú, olyankor lecsíp belőle. És ha a keresés szempontjából nem releváns a megadott szöveg. Ilyenkor az oldal egyéb szöveges elemeivel helyettesíti.
  • Minden meta description legyen egyedi minden aloldalon. Az adott url tartalmát foglalja össze relevánsan.
  • Ne maradjon kitöltetlen a meta description. A megfigyelés az, hogy a kitöltetlen vagy nem egyedi meta description-nel rendelkező tartalmi oldalak rosszabbul teljesítenek az organikus keresésben.
  • Általában jó, ha a szöveg valamilyen CTA-t (azaz cselekvésre való ösztönzést), vagy "how to..." jellegű kérdést tartalmaz. Ezek ösztönözhetik a felhasználók átkattintási hajlandóságát.