Marketing

A marketing fogalma

"A marketing olyan vállalati tevékenység, amely a célpiac igényeinek kielégítésére törekszik profitmaximalizálás mellett."

Ez talán az egyik legrövidebb definició a marketingre, egyszerű, pontos. Természetesen lehet hosszabban, részletesebben is definiálni, de kiindulásnak ez a mondat a legjobb.

Fontos, hogy a marketing tevékenység eredője egy vállalat, vagy vállalkozás, ami azonosítja célpiacát (célpiacait) és értékesítési céllal interakcióba lép azzal, miközben profitot termel. Vállalati, akár nagyvállalati szférában is gyakran találkozik az ember olyan példával, amikor a profitmaximalizálás mint szempont háttérbe szorul, teljesen helytelenül. Marketingesek is esnek abba a hibába, hogy jól megfogalmazott marketing célok nélkül költenek aktivitásokra.

Pénzügyi területről gyakran érkezik olyan kritika, hogy a marketing csak költség, és sok vállalatnál válságos időszakokban elsőként a marketing budget csökkentésébe fognak, általában helytelenül. Ahol megfelelőek a marketing folyamatok, ott a marketing nem költség, hanem invesztíció a jövőbe és a jelenbe.

A kalsszikus mondás szerint "a marketing költségek fele kidobott pénz, csak nem tudni, melyik fele". Ez vicces, de jó esetben helytelen megállapítás. Ha van a marketing területnek valódi, hozzáértő felelőse, akkor a marketing ráfordítások nagyrésze nem lesz kidobott pénz. Persze sok aktivitásnak áthúzódó, nem azonnali hatásai vannak, gondoljunk a márkaépítésre például, ami egy lassú folyamat. De megfelelő tervezéssel a célok, a költségek és az elvárt hasznok megfelelően beazonosíthatóak.

Tágabb értelemben mit jelent a marketing?

"A marketing olyan vállalati tevékenység, amely a vevők vagy felhasználók igényeinek kielégítése érdekében elemzi a piacot, meghatározza az eladni kívánt termékeket vagy szolgáltatásokat, megismerteti azokat a fogyasztókkal, kialakítja az árakat, megszervezi az értékesítést és befolyásolja a vásárlókat úgy, hogy a vállalat profitját közben maximalizálja."

Sok esetben a laikusok a marketinget a reklámmal azonosítják, pedig ennél jóval többről van szó. Ha ezt a definíciót alaposabban górcső alá vesszük, akkor felfedezhetjük a marketinges 4P-modell elemeit. Meghatározza a terméket/szolgáltatst, ez a 4P product eleme. Kialakítja az árakat, megjelenik a price, az árazáspolitika fontos marketing feladat. Megismerteti a fogyasztókkal, megszervezi az értékesítést (pl. a disztribúciót), ez pedig a promotion és a place pillérek. Sokan a promotionnel, a promócióval, azaz a reklámmal, konkrétan egy reklám megjelenésével azonosítják a marketinget, pedig az ennél sokkal többrétűbb, mindjárt be is mutatjuk a főbb marketinges területeket.

Melyek a marketing tevékenységek főbb területei?

A marketing tevékenység szerteágazó terület. Bizonyos részei végezhetők cégen belül vagy éppen kiszervezhetők partnercégek felé, de valakinek házon belül mindenképpen kell foglalkozni a területtel. A továbbiakban a teljesség igénye nélkül a marketing főbb, gyakorlati területeit mutatjuk be, amelyek leggyakrabban előfordulnak egy vállalat érdekében.

Marketingkutatás

A marketingkutatás feladata a piac és a fogyasztók megismerése, kutatási kérdések tisztázása annak érdekében, hogy a marketing folyamatok sikeresek lehessenek. A kutatás nem olcsó műfaj, ha professzionálisan csinálják, de olykor akadnak célra vezető, "háztáji" módszerek is.

Stratégiai tervezés

Ha ismerjük a piacot, vannak információink a fogyasztóinkról, akkor összeállíthatunk hatékony stratégiát. A marketing stratégia a vállalati stratégiával összhangban a vállalat marketing folyamatainak hosszabb távú célkijelöléseit, a célokhoz történő erőforrás allokációját és a folyamat ellenőrzését fogja össze. A marketing stratégia ellenőrzésének eszköze a marketing audit, melynek során a strtaégia által kijelölt célokat, meghatározott folyamatokat monitorozzuk.

Kreatív szakma

A vállalat reklámanyagainak kreatív tervezésével, kreatív anyagok (pl. reklámfilmek, rádió reklámok, grafikai anyagok, digitális hirdetések) létrehozásával foglalkozó marketing terület. Sokszor azonosítják a marketinggel, mivel annak a nagyközönséghez is eljutó, talán a legjobban látható része.

Médiatervezés

A médiatervezés során a piac, a termék, az üzenet és a marketing célok ismeretében megtervezzük, hogy mely csatornákon lehetne a leghatékonyabban eljuttatni a cég üzenetét a fogyasztókhoz. Kisebb volumenben ez menedzselhető házon belül vagy külsős szakértővel, nagyobb, 10 millió Ft körüli nagyságrendben érdemes kisebb ügynökséget is bevonni, nagyobb, néhány 10 millió Ft-os nagyságrend esetén pedig kifejezetten ajánlott médiaügynökséggel is együtt dolgozni, mert nagy volumenű médiavásárlás esetén az ügynökség közreműködése jelentős megtakarításhoz vezethet.

Termékmenedzsment

Külön terület a termékmenedzsment. ez egy adott termék vagy szolgáltatás piaci bevezetésétől kezdődően a piacon tartás, és piaci pozíciók javításának folyamatait öleli fel.

Stratégiai döntéshozás

A stratégiai döntéshozás kis cégeknél a marketinges és/vagy a tulajdonos, nagyobb cégeknél a marketingvezető és a felsővezetés hatásköre.

A marketing mint interdiszciplináris tudományág

A marketing tudomány több tudományág tudását, tapasztalatát ötvözi illetve hívha segítségül. A társadalomtudomány területéről a szociológiát, pszichológiát például. Átfed a matematika, statisztikai módszertan, pénzügy területeire, csak hogy a legfontosabbakat említsük.