Vállalati vízió, jövőkép

A vállalati vízió jelentése

Korábbi írásunkban definiáltuk a vállalati misszió fogalmát, a stratégiaépítés egyik következő lépcsője a vállalati vízió vagy vállalati jövőkép. A vállalati jövőkép a cég kívánatos jövőbeni állapotát, piaci pozícióját határozza meg hosszú távon. A legfontosabb stratégiai elvárásokat fogja össze. A vállalkozás munkavállalói számára olyan célokat fogalmaz meg, amelyért közösen tesznek erőfeszítéseket. Előző cikkünkben láttuk, hogy a vállalati misszió vállalati misszió tulajdonképpen a vállalat öndefiníciója a jelenben, a vállalati jövőkép egyfajta vágyott vállalati öndefiníció a jövőben.

Vállalati jövőkép ábra

Hogyan fogalmazzuk meg  jövőképünket?

Mivel a jövőkép megfogalmazása a stratégiaépítés egyik állomása, így fontos, hogy ne bagatellizáljuk el. Kiindulhatunk meglévő alapképességeinkből, és a már megalkotott missziónkból. A misszió a vállalati "utazásunk" kiindulópontja, a jövőkép pedig az utazás végpontja képletesen. A kettő közötti pontos útvonalat a stratégia fogja kijelölni.

A jövőkép mindig nagy, hosszú távú vállalati célokat fogalmaz meg, amelyeket nem tudunk egyik napról a másikra elérni, de hosszú távon azért megvalósíthatónak tűnnek. Olyan célokat érdemes kijelölni a vízióban, amelyek alapvetően változtatják meg a cég működését megvalósulásukkal. Érintse az egész céget! Ne csupán egy-egy osztályt, vagy néhány munkavállalót. Cégen belül legyen ismert, és a munkavállalók érezzék magukénak! A víziót, bár lehet, hogy a tulajdonosi kör, vagy a felsővezetés alkotja meg, sosem csak nekik szól.

Kinek szól a vízió?

A cég saját munkavállalóinak mindenképp. Őnekik ismerni kell mindenképpen. Egy munkavállaló ez alapján döntheti el például, hogy részt kíván-e benni a vállalati "utazásban" vagy sem. Ha nincs jövőkép, nem várhatjuk el a munkavállalótól, hogy valamilyen irányba tolja a vállalkozás szekerét, hiszen sem ő, sem a tulajdonos nem tudja, hogy merre is megy az a szekér.

A tágabb célokat ismerhetik a vállalkozás partnerei. Ők ezáltal felkézülhetnek a cégünkkel való együttműködésre, hiszen tudni fogják, merre is tartunk, és ezáltal könnebben bekapcsolódhatnak folyamatainkba, esetleg proaktívan ajánlhatják, javíthatják vagy épp kifejleszthetik azon szolgáltatásaikat, amelyekkel segtíthetik az együttműködést.

Fogyasztóink, ügyfeleink számára is hasznos lehet az, hogy mit várhatnak cégünktől hosszú távon. Erőstheti szolgáltatásaink, termékeink iránti bizalmat.

A jövőkép lehet nyilvános, nem kell, hogy vállalati titkokat tartalmazzon, arra ott lesz a stratégia és a taktikai anyagok, amelyeket elég, ha csak szűkebb, elsősorban munkavállalói kör ismer majd meg.

Milyen távra szól a vállalati jövőkép? Milyen gyakran érdemes változtatni?

A jövőkép dokumentációja hosszú távra szól, de ez nem azt jelenti, hogy évekig rá sem kell nézni. Jó esetben a vállalati küldetésből és a jövőképből építkezik a vállalati stratégia, így a jövőképhez vezető út folyamatosan szem előtt van. Azért hosszabb periódusok elteltével, mondjuk évente érdemes összegzően rápillantani, hogy mi a helyzet. Azt az utat járja-e be cégünk, amelyet a vízionáltunk? Hol tartunk ezen az úton? Milyen komolyabb erőfeszítések hiányoznak ahhoz, hogy megérkezzünk?

Ha a valóságban azt látjuk, hogy cégünk teljesen eltávolodott a jövőképétől, akkor két dolgot érdemes megfontolni. Lehetséges, hogy rosszul fogalmaztuk meg a jövőképünket. Vagy, nem tartottuk kezünkben a gyeplőt. Első esetben jövőképünket, második esetben tevékenységünket érdemes felülvizsgálni.

A másik, szerencsésebb eset, ha egyszercsak a vállalat elérkezik ahhoz, hogy jövőképe megvalósult. Ez általában nem úgy történik, hogy a menedzsment egy jól megfogható pillanatban rácsodálkozik, hogy jé, megérkeztünk. A folyamatokat figyelve erre lehet számítani. Ilyenkor, tulajdonképpen víziónk egyes elemei a missziónk részévé válhatnak, mert már nem a jövőbeli cégünket, hanem a jelen állapotunkat írják le. Ilyenkor érdemes felülvizsgálni missziónkat és víziónkat is. Utóbbinál ki kell jelölnünk új, nagyszabású célokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .