301-es átirányítás

Mit jelent a 301-es átirányítás?

A 301-es átirányítás az állandó átirányítás egy típusa a weboldalakon, amelyet akkor használnak, amikor egy weboldal vagy annak egy része véglegesen más címre költözik. A 301 egy HTTP státuszkód, amely jelzi, hogy az oldal véglegesen más helyre került.

A 301-es átirányítás lényege SEO szempontból

A 301-es átirányítás közli a böngészőkkel és a keresőmotorokkal, hogy egy adott URL tartalma véglegesen másik URL-re került. Ez különbözik az ideiglenes átirányításoktól (például a 302-es átirányítástól), amelyek csak átmeneti változásokra utalnak.

Amikor egy weboldal címe megváltozik, például domain váltás esetén, a 301-es átirányítás segít megőrizni az oldal keresőmotor-optimalizálási (SEO) értékét. Ezzel az átirányítással a régi URL-en szerzett rangsorolások és linképítési erőfeszítések nem vesznek el, hanem átadódnak az új URL-nek.

Az állandó átirányítás biztosítja, hogy a felhasználók akkor is eljussanak a kívánt tartalomhoz, ha a régi URL-t használják. Ez növeli a weboldal használhatóságát és csökkenti a 404 hiba üzenetek előfordulását.

A 301-es átirányítás lehetővé teszi, hogy az eredeti oldalhoz kapcsolódó linkérték (link equity) átadódjon az új oldalnak.

Emellett segít a keresőmotoroknak megérteni, hogy az adott tartalom helye megváltozott, így elősegíti az indexelési folyamatot az új URL-en.

A 301-es átirányítás használata akkor ajánlott, amikor egy weboldal struktúráját átalakítják, új domainre költöznek, vagy összevonnak weboldalakat. Fontos, hogy helyesen és gondosan legyen implementálva, mivel hibás használata negatívan befolyásolhatja az oldal SEO teljesítményét és a felhasználói élményt.