302-es átirányítás

Mit jelent a 302-es átirányítás?

A 302-es átirányítás egy ideiglenes átirányítás típusa a weboldalakon, amely akkor használatos, amikor egy adott weboldal tartalmát ideiglenesen másik címre helyezik át. A 302-es egy HTTP státuszkód, ami jelzi, hogy az oldal ideiglenesen másik helyen található, de a régi URL címe a jövőben ismét aktívvá válhat.

Mit jelent SEO szempontból a 302-es átirányítás?

A 302-es átirányítás jelzi, hogy a weboldal vagy annak egy része csak átmenetileg költözött át egy másik URL-re, és a régi URL a jövőben is használatban maradhat.

Mivel a 302-es átirányítás csak ideiglenes, nem adja át a régi URL linkértékét (link equity) az új URL-nek. Ez azt jelenti, hogy a keresőmotorok továbbra is az eredeti URL-t tekintik a "hivatalos" címnek, és nem frissítik teljes mértékben az indexüket az új címmel.

Hasonlóan a 301-es átirányításhoz, a 302-es is biztosítja, hogy a felhasználók hozzáférjenek a kívánt tartalomhoz, még ha az ideiglenesen más címen is található.

A legfontosabb különbség a 301-es és a 302-es átirányítás között az, hogy a 301-es állandó, míg a 302-es ideiglenes. A 301-es jelzi, hogy az oldal tartalma véglegesen másik helyre költözött, míg a 302-es azt sugallja, hogy a változás csak átmeneti. A 301-es átirányítás átadja az oldal rangsorolási erejét az új URL-nek, míg a 302-es átirányítás esetében ez nem történik meg. A 302-es átirányításnál a keresőmotorok továbbra is az eredeti URL-t tartják a tartalom hivatalos forrásának.

A 302-es átirányítást olyan helyzetekben ajánlott használni, ahol az átirányítás valóban csak átmeneti – például tartalomfrissítés, A/B tesztelés, vagy ideiglenes weboldal karbantartás esetén. Fontos, hogy megfelelően alkalmazzák, mivel hibás használata zavarhatja a keresőmotorok indexelési folyamatát és a weboldal SEO teljesítményét.