7P modell

Mi a 7P modell?

A 7P modell a marketing mix, azaz a 4P modell bővített változata, amely a termék, az ár, a hely és a promóció mellett három további elemet tartalmaz. A 7P modellben a további három elem a "People" (emberek), a "Process" (folyamatok) és a "Physical evidence" (fizikai tényezők).

A "People" (emberek) az ügyfélkapcsolattal foglalkozik, és az értékesítési folyamatban résztvevő embereket jelenti, beleértve az értékesítési és az ügyfélszolgálati csapatot, valamint azokat a szakembereket, akik közvetlen kapcsolatba kerülnek a vevőkkel.

A "Process" (folyamatok) a vállalatok belső folyamataira utal, amelyek befolyásolják a termék vagy szolgáltatás előállítását, az értékesítést és az ügyfélszolgálatot. A hatékony folyamatok biztosítják, hogy a vállalat képes legyen  hatékonyan működni a vevői igények kielégítése érdekében.

A "Physical evidence" (fizikai tényezők) az a fizikai megjelenés, ami hozzájárul a márkaimázsához és az ügyféltapasztalathoz. Ez magában foglalja a termék megjelenését, az arculati elemeket, a csomagolást és az egyéb fizikai elemeket, amelyeket a vevők tapasztalnak.

A 7P modell célja, hogy a vállalatok figyelembe vegyék a vevői élmény széles körét és a vállalatok tevékenységének minden aspektusát a marketing stratégiák kidolgozásában és végrehajtásában. A modell segítségével a vállalatok több ponton képesek hatékonyabbá tenni az ügyfélkapcsolatot és növelni a vevői elégedettséget.

A 7P modell leírói

A 7P modellt elsőként Booms és Bitner publikálta 1981-ben a Journal of Marketing-ben megjelent cikkükben "Marketing Strategies and Organization Structures for Service Firms" címmel. Hozzávetőlegesen 20 évvel a 4P után Booms és Bitner az akkori 4P modellt bővítették ki három további "P"-vel, és így hozták létre az új 7P modellt, amelyet a szolgáltatások marketingjének jobb megértésére alkalmaztak.

A 4P illetve a 7P modellek egy vevőközpontú modell, a 4C modell is.