Megnyitási arány (open rate)

Mit jelent a megnyitási arány?

A megnyitási arány vagy megnyitási ráta (open rate) egy olyan mérőszám a hírlevélküldő és e-mail marketing platformokon, amely azt mutatja meg, hogy az elküldött hírlevelek hány százalékát nyitották meg a címzettek. Ez egy fontos mutató, amely segít értékelni egy e-mail kampány hatékonyságát, és betekintést nyújt abba, mennyire volt vonzó vagy releváns a címzettek számára az elküldött tartalom.

Ez a mérőszám általános értelmezés szerint az egyéni megnyitások számát veszi alapul, nem az összes megnyitás számát. Tehát, ha valaki többször megnyitja az adott e-mailt, az egy megnyitásnak számít.

Hogy számítjuk ki a megnyitási arányt?

A megnyitási ráta egy relatív, azaz százalékos mutató.

megnyitási arány=megnyitott hírlevelek száma/a kampányban kiküldött összes hírlevél száma.

Mekkora a jó megnyitási arány a hírlevél marketingben?

Gyakran előkerül ez a kérdés, és nehéz rá egzakt választ adni. Alapvetően az iparág, az e-mail lista használati gyakorisága, a tartalmak mind befolyásolják az eredményeket. A Mailchimp mint nagy hírlevélküldő szoftver közöl adatokat honlapján. A módszertanról annyit érdemes tudni, hogy azokat a kampányokat számolták bele, amelyek legalább 1000 feliratkozós listára mentek ki, az adatok 2023 decemberéből származnak, az iparági besorolás önbevallásos, azaz a fiók tulajdonosa által megadott adatokon alapszik.

Iparágankénti hírlevél megnyitási rátákat közlő táblázat.

Hírlevél megnyitási arányok és átkattintási ráták iparáganként a Mailchimp adatai alapján (2023. december)

Azt lehet mondani, hogy az összesített átlagos megnyitási arány 34% körül van, az összessített átlagos átkattintási arány pedig 2,7% körül. Az átkattintási ráták is fontos mutatószámok lehetnek, érdemes ezekkel együtt vizsgálni a megnyitási adatokat. Az ez alatti adatok kevésbé jók, az e feletti adatok pedig az átlagnál jobbak. Természetesen érdemes az adatokat a saját iparágunk adataival összevetni. Nagy általánosságban elmondható az adatok alapján, hogy a szórakoztató tematikákra általában fogékonyabbak a feliratkozók.

Hogyan javíthatjuk a megnyitási rátát?

Alapos szegmentálás

Képezzünk apró, homogén szegmentumokat azokból, akiknek szűk érdeklődési körének, viselkedési mintájának megfelelő hírlevelet tudunk kiküldeni. A minden levelet mindenkinek kiküldünk nem hatékony hozzáállás. Egy adott téma iránt érdeklődő szegmens érezhetően nagyobb megnyitási rátát fog produkálni.

Tartsuk aktívan adatbázisunkat

Frissítsük az adatbázist, akik sok kiküldés óta nem tanúsítanak semmiféle megnyitási aktivitást, vagy rendszeres visszapattanók, azokat vegyük ki a listából, a bentmaradókat pedig tartsuk karban, frissítsük adataikat szükség esetén.

Használjunk hatékony tárgy sort

A levélből megnyitás előtt a feladót, a tárgymezőt és esetleg egy leíró sort lát a potenciális olvasó. A feladó nagyjából fix, a tárgymezőre és a leíró sorra érdemes figyelmet fordítani. Ezek keltség fek a levelet kapó szegmentum tagjainak figyelmét. Tartalmazhat ajánlatot, akciót, kérdést, szűk határidőt,  cselekvésre való felszólítást. Néhány, a témának megfelelő, nem túlzó emoji is feldobhatja a tárgyat. Perszonalizálhatjuk a tárgyat, pl. a címzett nevével, cégnevével, egyéb, az adatbázisunkban rendelkezésre álló adatával. Ezt a merge tagek segítségével megtehetjük. Mennyivel hatékonyabb lehet egy olyan tárgy, hogy "Boldog névnapot kívánunk István!" mint a sima "Boldog névnapot kívánunk!"

Források

A Mailchimp 2023. decemberi adatai