Vektorgrafika

Mi a vektorgrafika?

A vektorgrafika olyan grafikus képalkotási módszer, amelyben a képeket nem pixelek, hanem geometriai alakzatok, görbék alkotják. Ezeket a geometriai alakzatokat nevezzük vektoroknak.

Mire jó a vektorgrafika? Mikor szükséges, mik az előnyei?

A vektorgrafikák egyik nagy előnye a pixelgrafikus képekkel szemben, hogy tetszőleges méretben skálázhatóak (kicsinyíthetőek és nagyíthatóak) anélkül, hogy minőségük romlana, hiszen nem függenek a felbontástól.

A vektorgrafika különféle tervezési és illusztrációs szoftverekben, mint például az Adobe Illustrator, a CorelDRAW vagy az Inkscape használatos, ahol többnyire logók, ikonok, illusztrációk tervezése a cél. A vektorgrafika fontos szerepet játszik a nyomda- és reklámiparban is, mivel a vektorgrafikus fájlok könnyen nyomtathatók, és a minőségük változatlan marad akár nagy méretben is. A vektorgrafikus fájlok gyakran olyan formátumokban menthetők, mint az SVG (Scalable Vector Graphics), az AI (Adobe Illustrator), a CDR (CorelDRAW), az EPS (Encapsulated PostScript). Ezek a fájlok (beállítástól függően) könnyen szerkeszthetőek, illetve átalakíthatóak más formátumokba.

Tehát a vektorgrafika olyan rugalmas és sokoldalú képalkotási módszer, amely lehetővé teszi a képek precíz és minőségi létrehozását, szerkesztését és skálázását.