Vektorgrafika

Mi a vektorgrafika?

A vektorgrafika olyan grafikus képalkotási módszer, amelyben a képeket nem pixelek, hanem geometriai alakzatok, görbék alkotják. Ezeket a geometriai alakzatokat nevezzük vektoroknak.

Mire jó a vektorgrafika? Mikor szükséges, mik az előnyei?

A vektorgrafikák egyik nagy előnye a pixelgrafikus képekkel szemben, hogy tetszőleges méretben skálázhatóak (kicsinyíthetőek és nagyíthatóak) anélkül, hogy minőségük romlana, hiszen nem függenek a felbontástól.

A vektorgrafika különféle tervezési és illusztrációs szoftverekben, mint például az Adobe Illustrator, a CorelDRAW vagy az Inkscape használatos, ahol többnyire logók, ikonok, illusztrációk tervezése a cél. A vektorgrafika fontos szerepet játszik a nyomda- és reklámiparban is, mivel a vektorgrafikus fájlok könnyen nyomtathatók, és a minőségük változatlan marad akár nagy méretben is. A vektorgrafikus fájlok gyakran olyan formátumokban menthetők, mint az SVG (Scalable Vector Graphics), az AI (Adobe Illustrator), a CDR (CorelDRAW), az EPS (Encapsulated PostScript). Ezek a fájlok (beállítástól függően) könnyen szerkeszthetőek, illetve átalakíthatóak más formátumokba.

További előnyként említhető, hogy egy vektorgrafikus kép méretét tekintve eredeti, vektoros formájában nem több néhány kilobájtnál, ami különösen fontos szempont például weboldalak esetében, hiszen ott meghatározó tényező, hogy milyen méretű adathalmazt kell letöltenie a számítógépnek/okostelefonnak/tabletnek, amikor betölti az adott weblapot. Minél kisebb ez a szám, annál gyorsabb a folyamat. Így máris egy marketing és SEO szempontból is fontos szituációba ütközünk: egy weblap látogatottságát nagyban ronthatja, ha lassan betölthető, hiszen pár másodpercnyi homokórázás után a látogatók hajlamosak egyszerűen továbblépni, és esetleg egy konkurens oldalt meglátogatni a miénk helyett, ami által potenciális vásárlókat veszítünk.

Tehát a vektorgrafika olyan rugalmas és sokoldalú képalkotási módszer, amely lehetővé teszi a képek precíz és minőségi létrehozását, szerkesztését és skálázását.

Melyek a vektorgrafikus szerkesztőprogramok?

A vektorgrafika különféle tervezési és illusztrációs szoftverekben, mint például az Adobe Illustrator, a CorelDRAW vagy az Inkscape használatos, ahol többnyire logók, ikonok, illusztrációk tervezése a cél.

Melyek a vektorgrafika hátrányai?

A vektorgrafikák a pixelgrafikus képekhez képest kevésbé alkalmasak a (fotó)realisztikus ábrázolásra. Mivel geometriai alakzatok, görbék alkotják, így inkább foltok, flekkek és vonalak sokaságából hozzuk létre az adott grafikát, tehát a végeredmény nem feltétlenül lesz fotószerű – legalábbis a részleteiben biztosan nem. A leglátványosabban akkor érzékelhető ez a különbség, amikor egy vektorgrafikus programban vektorizálni próbálunk egy pixel alapú képet: több-kevesebb gondolkodás után kapunk egy olyan illusztrációt, amelyben az eredeti több száz színárnyalat számtalan apró vektoros 'foltként' jelenik meg, ezzel imitálva az eredeti kép részletgazdagságát.

A vektorgrafika és a pixelgrafika közötti különbség

A vektorgrafika és a pixelgrafika közötti különbség