Y generáció

Kik az Y generáció tagjai?

Az Y generáció, más néven a millenniumi (millennials) generáció, azokat az embereket foglalja magába, akik körülbelül 1980 és 1994 között születtek. Ők jellemzően a babyboomerek és az X generáció gyermekei. Őket a digitális technológia és az internet korában való felnövekedés jellemzi, ami alapvetően befolyásolta fogyasztói, médiafogyasztási és munkahelyi magatartásukat. A generációs határok pontos évei változhatnak a forrásoktól, országoktól, kultúráktól függően, de általában Magyarországon ez a korcsoport elfogadott definíciója.

Közös generációs vakuemlék a Walt Disney Kacsamesék sorozat közvetítésének televíziós megszakítása 1993. december 12-én Antall József miniszterelnök halála miatt.

2024-ben a 9,59 milliós népességből hozzávetőleg 1,86 millióan tartoznak ebbe a generációs csoportba, ezzel jelenleg ők a harmadik legszélesebb generációs csoport az X generáció és a baby boomer után.

Y generáció, generációk Magyarországon.

Milyen médiafogyaszás jellemzi az Y generációt?

A generció fontos jellemzője, hogy születésükkor még nem álltak rendelkezésre nagyon széles körben a digitális média, az internet, a közösségi média eszközei, de felnövésüket végigkísérte ezen újítások megjelenése és elterjedése, így jóval otthonosabban mozognak ebben a közegben, mint szüleik és nagyszüleik generációja.

Ők még TV-znek, de otthonosan használják a digitális felületeket, a közösségi médiát. Közösségi felületek közül a Facebook és az Instagram a fő terepük, aktívan használják a Youtube-ot. Korcsoportjukból a korai influenszerek, mikroinfluenszerek jellemzően blogolnak, blogoltak, a videós tartalomelőállítás kevésbé jellemző. Nyitottan állnak a technikai újdonságokhoz, a "kütyükhoz". Nyitottak a lazább, humorosabb, vírusmarketing jellegű kommunikációra. Jellemző rájuk a multitasking, a megosztott figyelmű médiafogyasztás.

A lineáris médiafogyasztást, azaz a lineáris TV nézést és rádióhallgatást kevésbé részesítik már előnyben. Helyette az on demand steaming szolgáltatásokat preferálják, mint az HBO Max, a Disney, a Netflix, Hulu, Apple TV+. Szeretik is, és meg is engedhetik maguknak a többféle előfizetést.

Melyek az ezredfordulós generáció fogyasztási szokása?

Ez a generáció Magyarországon kamaszkorát már a rendszerváltás után kezdte, többségük sem kisdobos, sem úttörő nem volt, illetve a szocialista pártállami létről nincsenek közvetlen, felnőttkori emlékeik. Önálló fogyasztási szokásaik már piacgazdasági környezetben alakultak ki.

Tudatos fogyasztók. Érték számukra a környezetbarát szemlélet és az egészséges életmód, igaz többségük esetében ez inkább szóban nyilvánul meg, tettekben kevésbé. A személyes boldogsághoz fontos számukra a pénz. Nyitottabbak a kényelmi termékekre, például a kész-, félkész- vagy fagyasztott ételekre, mint a korábbi generációk. Jellemző rájuk az online vásárlás, de nem kizárólag online vásárolnak. Nincs averziójuk az online történő tranzakciókkal szemben. Többségük a vásárolni kívánt termékekről online tájékozódik. Szeretik a személyre szabottságot.

A generáció elsősorban fiatalabb tagjaira jellemző, hogy bár rendelkeznek önálló keresettel, sokan nem tudják megoldani az önálló lakhatást. Arányaiban sokan a mamahotelben, azaz otthon laknak. Sok esetben számítanak a szülői generációjuk anyagi és döntéshozói támogatására. Egy részüket jellemzi a Pán Péter szindróma, azaz nem akarnak vagy nem tudnak teljesen felnőtté válni olyan módon, mint azt az őket megelőző generáció tette.

Y generáció a munkahelyen

Már nem érték számukra az élethosszig tartó munkavállalás egy munkahelyen. Erre sok esetben reális lehetőségük sincs.Egyelőre lassan vagy egyáltalán nem történt meg a vezető pozícióban a generációváltás köztük és az X generáció tagjai között. Az X generáció, és a babyboomer generáció még aktív része felnőtt vagy fiatalfelnőtt fejjel élte át a rendszerváltás okozta gazdasági váltást, és tudott ennek a haszonélvezője lenni, míg az Y generáció erről nagyrészt lemaradt.

Munkavállalóként ők még kényszerthetőek fix munkahelyen történő munkavégzésre, bár kevésbé szeretik. Nyitottak lennének az home office-ra.

Forrás

Oczachowska, A. (2020). Purchase Behaviours of Generation Y. Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska, sectio H – Oeconomia, Vol. 54, No. 1.