Mire figyeljünk a Youtube videók esetén?

Miért fontos márkád számára a Youtube?

Már beszéltünk a videós tartalomgyártásról, most egy kicsit alaposabban belemegyünk a Youtube marketing témájába. A Youtube a világ 2. legfontosabb keresője a Google mögött, igaz maga is a Google cégcsoporthoz tartozik. Kereső funkciója mellett közösségi platformként is funkcionál, követhetők csatornák, illetve a tartalaknál lebonyolíthatók közösségi interakciók, például kommentek, lájkok, megosztások. Ezáltal kiemelten fontos marketingeszköz lehet sok márka számára, Magyarországon a kkv szektorban mégis kicsit elhanyagoltnak tűnhet a szerepe. Éppen ezért versenyelőnyhöz juthatsz már a használatával is. Bár hirdetésekkel is nagy tömeg érhető el a felületen, organikusan, a tartalomelőállítás segítségével is komoly elérésekre lehetünk képesek, ha tudatosan építjük a csatornánkat. Ez bizony sok közösségi felület esetében nincs így, hirdetés nélkül csak kevés embert érhetünk el. Ebben a bejegyzésben az organikus tartalomfeltöltés és beállítás apró, de fontos szabályairól lesz szó. Illetve adunk néhány tippet a tartalomelőállítással kapcsolatosan is.

A csatorna testreszabása

0. lépés, hogy a csatornádat állítsd be. Állíts be egyedi profilképet és szalaghirdetést, amely tükrözi a csatorna lényegét. Adj nevet a csatornának, illetve leíró nevet. A leíró név fogja meghatározni az egyéni url-edet. Adj leírást a csatornának maximum 1000 karakter hosszban. Állíts be linkeket, pl. a honlapodét és a social csatornáidét. Állíts be csatornaelőzetest azoknak, akik még nem iratkoztak fel, kiemelt videót pedig azoknak, akik feliratkoztak. Hozz létre a csatornán kiemelt paneleket, 20 ilyet állíthatsz be. Ezek lehetnek például lejátszási listák.

Mire figyeljük a Youtube tartalomelőállítás esetében?

A klasszikus Youtube videók (amelyek nem a shorts kategóriába esnek) 1 percnél hosszabbak, illetve 40 percnél rövidebbek (megbízhatónak minősített felhasználók akár 12 órás anyagokat is feltehetnek. Célcsoport- és témafüggően e között a hosszok között gondolkodjunk.  A videók itt elsősorban fekvő formátumúak, bár a nagy többség itt is mobilon nézi a tartalmakat, de vízszintesen tartott telefonon. A tartalom márkák esetében ne legyen reklámízű. Találkozzon a kiszemelt célközönség ízlésével (érdemes az indulás előtt alaposan specifikálni a célcsoporto(ka)t. Márkák számára elsősorban vicces, szórakoztató, edukatív tartalmakat ajánlunk. Legyenek szakértők a saját területükön, és ezt mutasság meg közönségüknek. Ügyeljünk arra, hogy jogtiszta zenét használjunk, amennyiben ez szükséges, mert előfordulhat, hogy az algoritmusrendszer letiltja a hangsávot. Figyeljünk arra, hogy olyan videóformátumot töltsünk fel, amit támogat a Youtube. Márkázzuk a videót. Ha nem is feltétlenül a termékünk vagy a szolgáltatásunk nevével, de a csatorna identitását tükröző elemeket, (pl. intro, vagy zárókép) érdemes elhelyezni, hogy a nézők könnyen azonosíthassák videóinkat (ezek ne legyenek túl hosszúak. Jó minőségben töltsük föl a videókat, hogy azok élvezhetőek legyenek a közönség számára. A jó minőség előnyt jelent a Youtube algoritmus számára is.

Amire ügyeljük a tartalomelőállításnál

  • videó hossza a célcsoporthoz és a témához igazítva
  • ne legyen reklámízű, fókuszáljunk a nézőközönségünk ízlésére
  • jogtiszta zene (ha szükséges)
  • támogatott formátumok használata
  • intro, outro, márkázás
  • jó minőség (HD és felette)

A Youtube támogatott videóformátumai

.MOV
.MPEG-1
.MPEG-2
.MPEG4
.MP4
.MPG
.AVI
.WMV
.MPEGPS
.FLV
3GPP
WebM
DNxHR
ProRes
CineForm
HEVC (h265)

Youtube mint kereső

Mint minden online felület esetében, így a Youtube videóknál is fontos a SEO-zott tartalom. Ehhez nulladik lépésben szükségünk van kulcsszókutatásra. A Youtube keresője keres a videóhoz feltölthető szöveges tartalmak között, ezért ezek megléte, kitöltése fontos. Alapszabály, hogy adott nyelven értelmes, olvasmányos, a témára koncentráló szöveget írjunk, de ne tömjük azt túl semmiképpen természetellenes módon kulcsszavakkal. Viszont, jó, ha már a videó fájl címe is releváns keresőkifejezést tartalmaz. Töltsük ki a videó címét, itt egyszavas, túl általános cím helyett írjunk valami specifikusat. Egyszerű példa alapján ha egy receptvideót töltünk fel, akkor ne azt a címet adjuk, hogy "Recept", hanem például azt, hogy "A lúdláb torta süteményreceptje." Vagy, "Lúdláb torta recept, ahogy még sosem készítetted." A cím maximum 100 karakter lehet.

A cím után a leírás is nagyon fontos. Foglaljuk össze, hogy miről szól a videó olyan kulcsszavakkal, amelyekre feltehetően a nézőink rákeresnek, amikor adott témával kapcsolatban böngésznek. Itt a szöveg elején helyezzük el a legfontosabb kulcsszavakat. Tegyünk be linkeket, amelyek a honlapunkra és a social felületeinkre terelnek. A leírás 5000 karakter hosszúságú lehet, ez szinte akkora, mint egy tartalmasabb blogcikk.

Fontos a videó indexkép hozzáadás, ez a videóhoz előképként jelenik meg, érdemes egyéni indexképet használni, ezek alapján könnyebben és látványosabban azonosíthatók a videók, felismerhetők sorozatok, márkák, témák. Az indexkép tükrözze a videó tartalmát. Képaránya 16:9-es legyen, 1280×720-as a kép felbontása, és jpg, png vagy gif formátum az ajánlott.

A címkék szerepe is fontos a kereső számára, nem annyira mint a cím vagy a leírás. Napjainkban elsősorban a videóval kapcsolatos kulcsszavak esetleges elírásait érdemes például megadni címkeként.

A videó felirat feltöltése is fontos. Egyrészt, a siketek és nagyot hallók így tudják követni a videót. Másrészt, vannak olyan szituációk, amikor az emberek nem tudnak hanggal nézni egy videót, vagy nem beszélik megfelelően a videó nyelvét, és könnyebbség, ha olvashatják is az elhangzó tartalmat.

Youtube mint közösségi platform

Ne feledjük, a Youtube közösségi platformként is funkcionál. A Youtube algoritmus rendszere sok jelet figyelembe vesz a videók rangsorolásánál. Ilyen például a videó átlagos megtekintési ideje, és a kiváltott reakciók, pl. tetszés, nem tetszés, kommentek, megosztások mennyisége, de ez a legtöbb social platformál így van. Azokat a tartalmakat, amelyek több interakciót váltanak ki, a hasonló tartalmakhoz képest a Youtube előnyben részesítheti. Érdemes olyan tartalmat készíteni, amely pozitív aktivitásra ösztönzi a nézőket.

Érdemes a nézőket a feliratkozásra is buzdítani, mert így nagyobb eséllyel jelennek meg számukra adott csatorna videói.

Hogyan ajánl a Youtube videót a felhasználóinak?

A Youtube ajánlási rendszerén keresztül történik a videómegtekintéseinek a 70%-a. Ez az ajánlórendszer személyre szabott, általában két embernek nem ugyanazok az ajánlott videói. A személyre szabás esetén kiemelkedően fontos, hogy a néző korábban milyen videókat nézett. A gyakran egymás után nézett videók szerepe is fontos. Ezért érdemes például sorozatokban, egymáshoz lazán kapcsolódó videókban is gondolkodni tartalomgyártás esetén. Illetve a felhasználó által gyakran nézett csatornák és témakörök videói is nagyobb eséllyel jutnak el adott nézőhöz, ezért érdemes a feliratkoztatni és olyan témákat is feldolgozni, amelyek nagyobb tömegeket vonzanak.

Ezek mellett fontosak a földrajzi és nyelvi tényezők az ajánlásban, a szezonalitás, egy-egy téma népszerűsége, felkapottsága.

A platform jánlási rendszere a fentiek alapján a legnagyobb megtekintési potenciállal bíró videók csoportjára szűkíti az ajánlásokat, és az alábbiak figyelembevételével ajánl tartalmakat a közönségnek

  • mit néz meg a közönséged
  • mit nem néz meg a közönséged
  • mire keres rá
  • lájkok és diszlájkok
  • „nem érdekel” visszajelzést tesznek

Egyéb fontos videós elemek

Záróképernyő beállítása a Youtube-on

A videó utolsó 5-20 másodpercében jelenhet meg, és saját ajánlást mutathatsz a nézőidnek videó, lejátszási lista, csatorna, feliratkozás és Youtube Partner Program (YPP) tagság esetén külső link formájában. Minden videó esetén ajánlott a használata.

Infókártya beállítása a Youtube-on

Infókártyákkal a videón beállított időpontban másik videót, csatornát, lejátszási listát vagy YPP tagság esetén külső linket népszerűsíthetsz.

Youtube Partner Program (YPP) előnyei és feltételei

A Youtube Partner Programjába jelentkezés útján lehet bekerülni, de bizonyos kritériumoknak meg kell felelni. A két legfontosabb kritérium:

Legalább 1000 feliratkozó és 4000 érvényes nyilvános nézési óra elérése az elmúlt 12 hónapban, vagy
legalább 1000 feliratkozó és 10 millió érvényes nyilvános Shorts-megtekintés elérése az elmúlt 90 napban.

A YPP egyik előnye, hogy lehetőséget nyújt a videókkal való pénzkeresésre, de ez sok márka számára nem releváns. Viszont, ha forgalomterelésre használnád a Youtube csatornádat, akkor is hasznos, mert a zátóképernyőhöz és az infókártyához például akkor tehetsz külsős linket, ha YPP tag vagy.

A videók fő forgalmi forrásai

Lejátszási listák

Ez a saját és mások által létrehozott lejátszási listákból érkező forgalmat jelenti. Mivel fontos forgalmi forrás, hozzunk létre saját listákat saját videókkal több ismérv szerint. A receptes példánál maradva mondjuk "Gyümölcstorta receptek", "Aprósütemény receptek", stb. Ezeket helyezzük el záróképernyőkön és infókártyákon ajánlóként a releváns videóknál, így növelhetjük annak esélyét, hogy a néző tovább fogyasztja a tartalmainkat. Illetve készíthetünk olyan listákat is, amelyek nem csak a mi tartalmainkat, de más tartalomgyártók érdekes, releváns, listába illő tartalmait is magukban foglalják.

Javasolt videók

Ez a Youtube ajánlórendszere alapján áll össze.

Youtube kereső

Feljebb, a Youtube mint kereső részben írtuk, hogy elsősorban a szöveges tartalmak megfelelő SEO szempontú kitöltésével hathatunk a keresési eredményeinkre leginkább.

Tallózási funkció

A kezdőlapról illetve a feliratkozási funkcióból jövő forgalom. Erre elsősorban a folyamatos feliratkoztatással hathatunk.

Külső forrás

Ilyenek a külső felületekre belinkelt vagy beágyazott videók. Videóinkat ágyazzuk be saját felületeinkre, például blogunkba, honlapunkba. Ne egy az egyben vegyük át az ottani szöveget a Youtube leíráshoz, de jó, ha a honlap videó körüli szövegkörnyezete és a videó Youtube leírása összhangban van egymással. A beágyazott egyrészt színesítheti a saját honlap/blogfelületünket, másrészt terelhet forgalmat a Youtube csatornánkra, a saját márkaökoszisztémánkon belül tarthatjuk a látogatóinkat.

Értesítések

A feliratkozóknak küldött értestésekből jövő forgalom, például új videók esetén.

Youtube összefoglaló

Látjuk, hogy rengeteg apró szabálya van a Youtube csatornák megfelelő, üzletileg releváns működtetésének. Ezek a szabályok nem titkosak, elérhetőek. Ha már gyártubk videós tartalmakat, akkor érdemes ezeket megfelelően prezentálni felületeinken, és ezt a feladatot, mint a leíráskészítést, feltöltést, feliratkészítést, listák gyártását, infókártyák és záróképernyők beállítását bízza ránk nyugodtan. Youtube szövegírással, feliratozással kapcsolatosan keress bennünket bizalommal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .