Facebook oldal organikus elérés növelése

Facebook organikus tippek

Hogyan növeljük Facebook oldalunk elérését?

Ismerd meg céközönségeidet

Legyél vele tisztában, hogy kikhez szól a márkád. A Facebook hatékony használatának szempontjából különösen érdemes ismerni a Facebook rajongóid paramétereit. Ennek legjobb módja a Facebook analitikájának tanulmányozása. Próbaként kérdezz meg néhány kollégát, esetleg ismerőst, hogy szerintük kik követik az oldaladat. Jegyezd fel azt is, hogy szerinted kik. Ezeket vesd össze az analitika erdményeivel, előfordulhat, hogy meglepődsz. Vesd össze a követők, a rajongók, az elért emberek és az aktivitást mutatók demográfiai adatait. Könnyen lehet, hogy előfordulnak majd itt is meglepő eltérések. Ilyenkor felmerülhet a kérdés, hogy biztosan azoknak kommunikálsz-e, akik követnek? Őket éred-e el, ők mutatnak-e aktivitást?

Vesd össze más felületek analitikáival is a Facebook analitika adatait. Lehet, hogy lesz olyan közönség, akit nem hoztál még be a Facebook közönséged közé? Kérdés, hogy be tudod-e hozni őket? Illetve érdemes-e őket ezen a felületen is megszólítani?

Tervezz! Készíts posztolási menetrendet!

Az általam oktatott marketinges hallgatóknak mindig elmondom, hogy ha az összes marketiges tanulmányukból egy dolgot visznek csak magukkal (persze általában azért sokmindent magukkal visznek), akkor az az legyen, hogy terveznek! A posztolási tervet a már kialakított marketing stratégia céljai alapján kell összeállítani. Egy hónapra előre össze kell szedni a posztokat. Átgondoltság nélkül spontán kapkodás fog csak történni, elfelejtődnek dolgok, elsikkadnak tartalmak, nem kerülnek ki tartalmak megfelelő gyakorisággal, nem jó időpontban kerülnek ki. Ha előre átgondoljuk ezeket a dolgokat, akkor ilyen hibába nem eshetünk. Akár egy doksiban, vagy egy Excel táblában is összeszedhetjük a menetrendet, megírhatjuk a szövegeket, és összegyűjthetjük a többi tartalmi elemet.

Mikor posztolj? Használd a posztok időzítését!

Kísérletezz. Tegyél ki változatos időpontokban tartalmakat, és nézd meg, melyikek működnek. Néz meg az analitikádat, hogy mikor aktívak a követőid. Amikor a legaktívabbak, akkor, vagy kicsivel az előtt posztolj. Mindig időzíts előre! Így sosem késel le, nem felejted el a tartalmak élesítését. A net televan általános okosságokkal az időpontokkal kapcsolatban, de legjobb, ha megismered a saját közönségedet. Persze legtöbb esetben működik a munkába való beérés (9 óra körül), a koradélutáni kajakóma, amikor az emberek a telefonjukat nézegetik vagy épp a hazaérkezés utáni időszak, a 18:00-19:00. De ha a te célközönséged nagyobb része pl. éjjeliőrökből áll, akkor valószínűleg a sztenderd időpontok nem fognak olyan jól működni. A Meta Budiness Suite tervezőjében ajánlásokat is kaphatunk, hogy mikor a legaktívabbak a követőink Facebookon vagy épp az Instagramon. Ezek általában nem 100%-os tippek, de az esetek többségében működhetnek.

Hányszor posztolj egy héten?

Mivel az organikus elérések száma alapjaiban alacsony, így nem kell gátlásosnak lenni. Nyugodtan lehet a hét minden napjára beidőzíteni egy-egy posztot, vagy akár minden munkanapjára. De azzal sem hibázol, ha egy nap többször vagy aktív. Nyilván érdemes figyelembe venni a tartalom előállításának költségeit. Tartalmat előállítani nem kis munka, és nem kevés erőforrás. Mi azt látjuk, hogy valahol a heti 3 és az 5 db poszt között húzódik a "még megvalósítható, de már nem kevés" a legtöbb Facebook page esetében. De hangsúlyozzuk, ha ennél többre van erőforrásod, az nem probléma. Ezek mellett legalább a posztokat természetesen tedd ki sztoriként is.

Facebook posztolási tippek

Tartalomtípusok

Képes tartalmak

Arról korábban beszéltünk, hogy az algoritmus rendszer úgy állítja össze az egyes emberek hírfolyamát, hogy tartalmi szempontból változatos legyen. Így érdemes nekünk is variálni a tartalmaink típusát.

A képes+szöveg posztokból van a legtöbb, ezek általában jól működnek, jobban, mint a csak szöveges posztok.

Írhatunk kicsit hosszabb szöveget is, a Facebook értékeli azt a tartalmat, amellyel egy kicsit több időt töltenek el a felhasználók.

Egy rövid felvezető után tehetünk be linket (linkrövidítővel talán szebb, nem olyan hosszú). Ha forgalmat akarunk terelni, jó ha a posztba helyezett linkig eljutnak az emberek, ezt érdemes valahol a szöveges rész elejére elhelyezni.

Szöveget ne a képre szerkesszünk, maximum 20% szöveg lehet egy képen (esetleges logó nem számít). A sok szöveggel ellátott képek terjedése általában alacsonyabb.

Bizonyos tartalmakat márkázzunk nyugodtan, ha valaki szeret bennünket, akkor jobban felismerhetővé válik tartalmunk számára a hírfolyamában ha felismeri a logónkat vagy a brandünk színvilágát. Képes tartalmaink vagy azok egy része kimehet sablonnal.

A képes tartalmak is lehetnek sokfélék. Egy kép, több kép, caroussel, stb. Ezzel is érdemes játszani, néha váltogatni ezeket.

Videós tartalmak

A videós tartalmakat is szereti az algoritmus, részben a többi videós felületnek szeretnének konkurenciát jelenteni. A Facebook a Youtube-nak, az Instagram a TikTok-nak (reels videók). A videós tartalmak valamelyest nagyobb elérést biztosítanak, mint az egyéb tartalomtípusok.

Mindig töltsük fel a videónkat közvetlenül a Facebookra, ne (vagy elsőre ne csak) Youtube linkként osszuk meg, mert ezt preferálja a rendszer.

A videós történetmesélésben a videók elején el kell kötelezni a nézőket. Ez nem a TV, itt 1-3 másodperc alatt kell valami olyat mutatni, ami miatt tovább fognak nézni. A klasszikus TV-s tartalmak, pl. a TV-re forgatott reklámok ezért nem optimálisak általában online használatra.

Live

A live tartalmakat is előnyben részesíti a Facebook, tekintettel arra, hogy videós, podcastos irányok felé nyitnak az utóbbi időben. A live videókat be kell harangozni. Spontán sokkal kevésbé működnek. Ha olyan a tartalomszolgáltatásunk típusa, akkor fix időpontokban jelentkezzünk valamilyen rendszerességgel akkor, amikor a rajongóink aktívak.

Szöveges tartalmak

Önállóan csak szöveges tartalmakat kevesen osztanak meg. A hírfolyamban általában a képes/videós tartalmak jobban kitűnnek, jobban láthatóak, persze egyszer-egyszer egy sima szöveg is beleférhet.

Link

Link megosztása esetén ellenőrizzük, hogy a megfelelő kép jelenik-e meg a megosztáskor előképként, illetve megfelelően jelenik-e meg. Ha saját tartalmat osztunk meg, akkor be tudjuk állítani a social OG (Open graph) kiemelt képet. 1200 × 630 pixel méretet ajánl a Facebook fejlesztés, bővebben angolul itt olvashatunk erről.

Esemény

Ha olyan a vállalkozásod, hogy releváns lehet eseményt szervezni (akár online, akár offline), akkor érdemes ezzel is színesíteni a repertoárodat. Az eseményeknek van közösség összekovácsoló ereje, illetve a jelentkezők remarketing közönséget alkothatnak egy hirdetési kampányhoz.

Kreatív választás

A kreatívnak nagy szerepe van abban, hogy egy adott poszt milyen aktivitási rátát produkál, és mennyire terjed organikusan, vagy épp mennyire tejesít jól hirdetésként. Mire figyeljünk, amikor kreatívot készítünk vagy készíttetünk.

  • Önazonosság, hitelesség. A posztok nagy többségében ne rugaszkodjunk el az alapkompetenciánktól. Már nem divat (és nem is hatékony), ha a kompetenciánktól távoli vicces vagy épp cuki tartalmakat teszünk csak közzé. Persze, néha belefér, de keressük a kapcsolódási pontokat a termékeinkkel, szolgáltatásainkkal.
  • Megfelelő minőség. Elsősorban kisebb vállalkozásoknál gyakori, hogy homályos a kép, nehezen olvashatóak a feliratok. A hírfolyamodban kb. 1 másodperced van felkelteni valakinek az érdeklődését, hogy megálljon a tartalmadnál. Egy homályos képnél nem fog.
  • Olvasható feliratok. A képeknek maximum a 20%-a legyen felirat, de az legyen olvasható, megfelelő betűméretű, betűvastagságú, ne olvadjon bele a háttérbe.
  • Szokatlan grafikai megoldások. A feedben a felhasználó rengeteg tartalommal találkozik nap mint nap. Készíts olyan kreatívot, amely felkelti az érdeklődését. Ritkák a rajzolt kreatívok, a nagyon meghökkentő kreatívok, a monokróm (egy szín dominanciájával készülő) kreatívok, ritkák a fekete-fehér kreatívok. Ezek mind kiintegethetnek a hírfolyamból.
  • Ember a kreatívon. Az emberek szeretnek más (főleg szép) embereket nézegetni. Mert úgy érzik, hogy a képen szereplő ember a referenciacsoportjukból való lehet, hasonló hozzájuk, vagy hasonlítani szeretnének rá. Érdemes (persze nem kizárólag) embereket, arcokat, a fogyasztóidhoz hasonló vagy számukra mintaként szolgáló embereket szerepeltetni a kreatívokon időnként.
  • Történetmesélés. Ne válassz nagyon statikus képeket, amelyeken nem történik semmi. A kép keltsen érzéseket, meséljen el egy történetet.
  • Egyediség. Ha stockfotókban gondolkodsz, azokat módosítsd, vagy módosíttasd a grafikussal. Elveszi az egyediség érzetét, ha te is pont ugyanazt az ingyenes stockfotót használod a posztok, amit száz másik oldal.

Hogyan ösztönözzük a poszt aktivitásának növelését?

Korábban láttuk, hogy egy poszt terjedésében fontos mutató lehet, hogy mennyi és milyen interakció történik egy-egy tartalomnál. A több interakció általában jobb, így érdemes nagyobb interakciót kiváltót bejegyzéseket készíteni. Interaktivitás szempontjából a lájknál értékesebbek az egyéb reakciógombok, a megosztás és a komment. A rossz hír, hogy a felsorolt interakciók gyakorisága pont fordítottan arányos, mint a hasznosságuk. De hogyan ösztönözzünk?

  • Személyesség. Sok esetben a behind the scene típusú, kicsit bennfentesebb posztok kiváltják azt a hatást, hogy az emberek jobban mernek bevonódni.
  • Gratulációra ösztönzés. Ha büszkék vagyunk valami miatt magunkra, cégünkre, márkánkra, pl. megjelenik rólunk egy cikk a médiában, vagy valamilyen évfordulónk van, az az embereket általában gratulációra (nagyon egyszerű szöveges interakcióra) ösztönzi. És az egyszerű szöveges interakciók néha nagyon be tudnak indulni.
  • Válaszadás. Adjunk válaszokat. Sokszor kaphatunk látszatra olyan kommenteket, amelyet első érzésből maximum lájkolnánk, vagy egyáltalán nem reagálnánk rá. De ez a KÖZÖSSÉGI MÉDIA! Itt az a lényeg, hogy a társas lény, az ember keresi az interakciót. És erre bátorítani kell. Lájk helyett (mellett) köszönjük meg a kommentet, de lehetőség szerint válaszoljunk hosszabban olyan módon, hogy az további interakciót váltson ki.
  • Kérdés feltevése. Kérdezzünk a posztban. Aki nem kérdez, az nem kap válaszokat. Aki kérdez, az kaphat, és máris elindulhat egy párbeszéd.
  • Call to action. Szólítsuk fel a követőket, hogy kommenteljenek, lájkoljanak, osszanak meg. Bátorítsuk őket a cselekvésre.
  • Jelöljünk meg másokat. Ha megjelölünk másokat, az előidézheti azt, hogy az illető reagál, vagy a posztunkat megosztja a saját felületein.
  • Osszuk meg a posztot csoportokban. Sok oldalt, vagy márkázott tartalmat nem engednek be csoportokba. Ahova mégis van lehetőségünk posztolni, ott tegyük meg, mert ez is gyakorlatilag ingyenes médiafelületet érhet a számunkra.
  • Köszönjük meg, lájkoljuk, ha valaki publikusan megosztja a posztunkat. Aki megosztja a tartalmunkat, az jó eséllyel tud azonosulni annak tartalmával. Ő a mi emberünk, hiszen médiafelületet szerez számunkra ingyen. És érdemes vele éreztetni, hogy ez fontos számunkra. Ezzel a bennfenntesség érzetét kelthetjük benne.
  • Választás. Jó aktivitásra ösztönző eszköz lehet, ha választás elé állítjuk a rajongókat. Ezt vagy azt kedvelik? Ezt akár egy kettéosztott képpel is megoszthatjuk. Mutassák meg emotikonokkal, vagy írják meg kommentben a véleményüket.

Ne vessz el a részletekben!

Látjuk, hogy a tartalomkészítés időigényes, ezáltal költséges dolog, viszont elengedhetetlen abban, hogy a közösségi médiában kapcsolatban maradjunk a potenciális fogyasztóinkkal. Azt is látjuk, hogy egy héten optimális esetben a Facebookra ki kell tenni 15-20 kreatívot.

  • Ne tökéletesíts a végtelenségig. Persze, jó, ha a képeid szépek, de hogy egy elem kicsit kékebb, kicsit zöldebb éppen, az rajtad kívül nem fog érdekelni kb. senkit.
  • Nem érdemes utólag kigyomlálgatni a tartalmakat (ha csak nem kínosak). A felhasználó a feedben találkozik a tartalmaiddal, amelyek nagy többségén pár másodperc után áthalad. Jellemzően nem fogják utólag visszakeresgetni a legtöbben a régi tartalmaidat.

Tartalom gazdálkodás

Tartalmat előállítani nem olcsó, erőforrásigényes dolog. Ezért figyeljünk arra, hogy miként gazdálkodunk egy-egy tartalommal.

  • Osszunk vendégtartalmakat. Ha a belső policy-be belefér, és a kompetenciánkkal összeegyeztethető, osszunk meg vendégtartalmakat. Nyilván, a saját tartalmaink megosztása a legfontosabb, de vendégtartalmakkal kapcsolatokat építhetünk, és mentesülhetünk a tartalom előállítás terhétől.
  • Szinergia a saját felületeink között. Ha van több Facebook oldalunk, akkor keressük közöttük a lehetséges kapcsolatot. Amennyiben lehetséges, osszuk meg egymás tartalmait. Így egy előállítással 2 tartalmat tehetünk hozzá.
  • Generáltassunk UGC-t (user generated content, felhasználók által készített tartalom). Vegyük rá a követőinket, hogy készítsenek számunkra tartalmat, és a megfelelő minőségűeket osszuk is meg. Itt mentesülünk a tartalomelőállítás költségeitől.
  • Posztoljunk újra régi tartalmakat. A közösségi médiás felejtési idő kb. 3 hónap. Persze ennél várhatunk többet is, és ugyanazt, vagy kicsit másképp megvágott médiatartalmat egy eltérő szöveggel újra kitehetjük. Ilyenkor a gyártás költségének egy részétől megmenekülhetünk.

Ha úgy érzed, hogy sok a megjegyzendő szabály, nem szeretnél te foglalkozni a közösségimédia felületed menedzselésével, akkor bízz meg külsős szakértőt, aki leveszi ezt a terhet a válladról és koncentrálhatsz ahhoz, amihez te értesz a legjobban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .