Anchor text (horgonyszöveg)

Mit jelent az anchor text?

Az anchor text, vagy magyarul horgonyszöveg egy olyan szövegrészlet, amelyet egy weboldal tartalmaz és egy másik weboldalra vagy egy másik belső oldalra mutat. A horgonyszöveg általában kattintható linkként jelenik meg, és a felhasználók számára lehetővé teszi, hogy az adott linkre kattintva eljussanak a kapcsolódó weboldalra. A horgonyszöveg lehet kulcsszó, egy leíró kifejezés vagy bármilyen szöveg, amely releváns a linkelt tartalomhoz.

Miért fontos a horgonyszöveg SEO szempontból?

Keresőoptimalizálás szempontjából a horgonyszöveg fontos szerepet játszik, mert keresőmotorok, például a Google, a horgonyszövegeket használják az oldalak közötti kapcsolatok és a tartalom relevanciájának meghatározásához. A megfelelően kiválasztott horgonyszöveg segít a keresőmotoroknak megérteni, hogy miről szól a linkelt oldal. A horgonyszöveg és a kapcsolódó link segít a keresőmotoroknak abban, hogy rangsorolják az oldalakat a keresési eredményekben. A releváns horgonyszöveg használata javíthatja az oldal pozícióját a keresőmotorok rangsorában a releváns kulcsszavakon. A megfelelően kiválasztott és jól leírt horgonyszöveg segíti a felhasználókat abban, hogy megértsék, hogy hová vezet a link. Ez növelheti a felhasználói élményt, és csökkentheti a weboldal elhagyási arányát.

Milyen legyen a jól megírt horgonyszöveg?

A horgonyszövegnek kapcsolódni kell a linkelt oldal tartalmához, legyen releváns az átlinkelendő tartalom tekintetében. Ne használjunk olyan horgonyszöveget, amely nem tükrözi a linkelt tartalmat, mert ez lehet zavaró a felhasználók számára és hátrányosan befolyásolhatja a kereső értelmezését, rangsorolását.

Ha lehetséges, válasszunk olyan horgonyszöveget, amely tartalmazza a fontos kulcsszavakat vagy kulcsszókifejezéseket, amelyekre optimalizálni szeretnénk az adott oldalt.

A horgonyszövegnek természetesnek kell hangzania és jól kell illeszkednie a szövegkontextusába. Kerüljük a túlzott, erőltetett kulcsszóhasználatot és a gépies szövegeket, mert ezeket a keresőmotorok kedvezőtlenül értékelhetik.

A horgonyszövegnek ki kell emelnie a linkelt tartalom fontosságát és azonosító jellegét. Ezért a szöveg legyen egyedi és informatív. Kerüljük a sztereotip vagy generikus horgonyszövegeket.

A horgonyszöveg ne legyen túl hosszú. Általában néhány szó vagy rövid mondat is elég ahhoz, hogy hatékony legyen. Szóvel legyen rövid, tömör.

Példák a horgonyszövegre

Tegyük fel, hogy épp egy Hogy írjunk jó horgonyszövegeket című horgonyszövegekről szóló cikket szeretnénk belinkelni egy SEO szövegírás című, keresőoptimalizálásról szóló szövegbe. Nézzük, melyek lehetnek rossz példák és melyek a jók?

Rossz példák anchor textre

  • Kattints ide - irreleváns, túl általános
  • Cikkünk - irreleváns, túl általános
  • SEO szövegírás - nem a céltartalomhoz kapcsolódik, hanem a kiinduló cikkhez
  • Jó anchor textek, horgonyszövegek írása, milyen anchor szöveget írjunk - természetellenes, kulcsszavakkal túltömött, túl hosszú
  • Horgonyszöveg - bár tartalmazza a keresőszót, valószínűleg nem ágyazódik be természetesen a kiinduló szövegbe szervesen

Jó példák anchor textre

  • Milyen a jó horgonyszöveg?
  • Szeretnél jó anchor texteket írni?
  • Amit a horgonyszövegekről tudni érdemes SEO szempontból