SEO szövegírás tippek és útmutató

Milyen szabályokat tartsunk be a SEO szövegírásnál?

Szöveget írni idő. Jó szöveget írni sok idő. SEO szöveget írni még több idő, de általában megéri, mert egy jól optimalizált szöveg nagyban növelheti adott kulcsszóra a láthatóságunkat. Ha adott kulcsszóra nem vagyunk bent az organikus találati lista első 10 helyén, de még inkább az első 3-ban, akkor arra a kifejezésre online láthatatlanok maradunk.

A SEO szövegírás az on-site SEO, vagyis magában a saját tartalomban történő keresőoptimalizálás fontos része. A SEO szövegírás az arra irányuló szöveges tartalomkészítési törekvés, hogy a kereső találati oldalán meghatározott kifejezésekre előkelő helyen szerepeljen tartalmunk. A cikkben bemutatjuk annak gyakorlatorientált praktikáit, hogy mire érdemes figyelni szövegírás közben.

Miért érdemes szöveges tartalmakat írni?

Ezek a saját szöveges tartalmak a kampányokkal (mondjuk egy Google Ads kampánnyal) szemben folyamatosan hozzák az organikus forgalmat. Magyarán egyszer kell őket jól elkészíteni, költségük az elkészítésükre szánt erőforrás értéke, egyszeri költség. Esetleg időnként némi frissítést leszámítva. A közösségi oldalak posztjainak élettartama 1-2 nap, rosszabb esetben néhány óra, amíg bejövő forgalmat generálnak. A saját tartalmak saját kontroll alatt állnak, nem leszünk kiszolgáltatva más platformok működési problémáinak, szabályainak, tiltásainak. Illetve a saját, hosszabb tartalmakat megfuttathatjuk közösségéi felületeinken, elláthatjuk marketing csatornáinkat kontenttel.

Kinek írjuk a SEO szöveget?

Elsősorban az olvasóinknak, célközönségünknek természetesen. Sok felületen láthatjuk leírva, hogy nem a keresőrobotnak írjuk, ez igaz is, viszont rengeteg olyan apró szabály létezik, amely betartása segíti, hogy a kereső algoritmusrendszere jobb helyezést adjon a találati listákban oldalunk számára. Szóval a teljes igazság úgy hangzik, hogy a szövegeinket a célközönségünknek írjuk, figyelve számos szabályra, amelyek segítik a keresőrobotokat abban, hogy tartalmunkat előkelőbb helyen rangsorolják. De melyek ezek a szabályok?

Hogyan álljunk neki SEO szöveg írásának?

Témakutatás

Első feladatunk a témakutatás. A témákat természetszerűleg a honlapunk tematikája valamelyest determinálja. Ha mondjuk középkori épületekről írunk blogot, akkor hasznos téma lehet egy-egy földrajzi kistérség ilyen típusú épületeiről írni, de mondjuk a legújabb elektromos autókról írt cikk kevésbé beágyazható, kevésbé hiteles oldalunkon. Üzleti céljaink, analitikai eredményeink, meglévő szöveges kontentjeink, potenciális felhasználói táborunk és a versenypiaci környezet is befolyásolja, hogy milyen témáról írjunk. Fontos, hogy a téma érdekelje az olvasóinkat, érdemes olyan topikot választani, amelyre van megfelelő keresési volumen. Általában egyszerűbb jobb pozícióba kerülni olyan témával, amelyre nem olyan nagy a verseny. És jó, ha az újonnan létrehozott szöveges tartalom beágyazható meglévő szöveges tartalmaink közé, annak szerves részét képezi.

Kulcsszókutatás

Ha megtaláltuk a megfelelő témaötletet, akkor kulcszókutatást kell készítenünk. A legegyszerűbb, minden eszköz használata nélküli kulcsszókutatás, ha a Google keresőbe beírjuk a fő témánk címét, maradva a példánknál, mondjuk a „középkori templomromok a Balatonnál”. Erre ki fog adni a Google nagyjából a 10. organikus találata után egy „kapcsolódó keresések” összeállítást, amiben hasonló keresések lesznek. Ezek konkrét esetünkben az alábbiak.

Ecséri templomrom
Eldugott kirándulóhelyek Balaton
Túrák a Balaton északi partján
Kastély Balaton északi part
Eszak Balaton
Balaton felvidék látnivalók
Balatonfelvidek legszebb helyei
Balatoni várak északi part

Egy részük használható lesz a cikkben. A fő keresési irányunknak megfelelően kereshetünk szinonimákat. A Balatonra pl. a Magyar-tenger, a templomromra a romtemplom. Illetve megnézhetjük mondjuk a TOP 3 találat szóhasználatát, struktúráját. Nyilván ne plagizáljunk, ne másoljuk egy az egyben más tartalomgyártók szövegeit, mert egyrészt ez etikátlan, jogszabályokba is ütközik, valamint a Google sem értékeli pozitívan a plágiumot, hátra sorolhat, le is tilthatja tartalmunkat.

A megtalált kulcsszavakra keressünk szinonimákat, és ezeket használjuk bátran szövegeinkben. Egyrészt ezektől színesebb lesz az írásunk mind az olvasó, mind a keresőmotor számára, másrészt a kapcsolódó keresésekkel erősödhet oldalunk láthatósága.

Az előbbieknél még hatékonyabb lehet kulcsszókutatásunk, ha megnézzük a Google Search Console eredményeinket adott témában. Itt megnézhetjük, hogy rankingel-e minket a Google adott témában. Ha igen, akkor adott kulcsszavakra melyik tartalmaink jönnek fel, hányadik pozícióban, hányszor jelennek meg tartalmaink, illetve hányszor kattintják le azokat az organikus keresésben. Ezekből az eredményekből látni fogjuk, melyek azok a szavak, amelyeken igazán érdemes erősíteni.

Illetve rendelkezésünkre áll még egy ingyenesen elérhető eszköz, a Google Ads kulcsszótervezője. Ebben, ha az új kulcsszavak keresésére kattintunk, és megadjuk a fő tematikánkat és/vagy a honlapunk url-jét, a tervező ad nekünk kulcsszójavaslatokat, amelyekhez becsült keresési volument is kapunk. Érdemes ezzel eszközzel ellenőrizni a többi kulcsszót is, amelyet az előző kutatási módszerekkel kaptunk. Válasszuk ki a legfontosabbat és annak közeli változatait, szinonimáit és kezdődhet is a szöveg elkészítése. Egy szöveggel általában egy kiemelkedő keresőkifejezésre és annak közeli változataira optimalizálunk.

SEO szövegírási gyakorlati tippek

Áttekintő ábra a sEO tippekről, amely megmutatja egy aloldal SEO szempontból releváns részeit.

Áttekintés a SEO szövegíráshoz

Figyeljünk az url-re

A fődomainünk természetesen adott. De az utána következő részt szinte teljesen szabadon formálhatjuk. Ebbe általában a legtöbb honlapszerkesztő a címet tördeli be. Érdemes a cikkünk tartalmának megfelelő címet adni, amelyben a legfontosabbnak vélt keresőkifejezésünk megtalálható. Ha több szavas a kifejezés, akkor kötőjel legyen az url-ben a szavak között (a legtöbb szerkesztőnél ez alapértelmezés). Az url-ben ne legyen felesleges kulcsszóhalmozás, az jellemzően sehol nem jó. Elég a legfontosabbnak vélt kifejezést érthető, emberi nyelven belefűzni. Ne legyen nagyon hosszú az url, ne 1000 karakterből álljon, inkább pár 10-ből.

Fontos, hogy a domainünknek legyen makulátlan az előélete. Tehát jó, ha sem a múltban, sem a jelenben nem történik róla spamelés, korábban nem volt letiltva. Erre érdemes figyelni, mert a korábban büntetett domainek várhatóan nem fognak olyan jól teljesíteni.

Title, azaz a cím

A cím mindenképpen tartalmazza a fő keresőkifejezést. Általában jól működnek az érzelmeket megmozgató, vitaindító, „how to” jellegű kérdéseket tartalmazó címek, mert felkeltik az olvasó érdeklődését. A „meta title”-ben és az url-ben elhelyezkedve a SERP-en kattintásra, a szöveg címében pedig továbbolvasásra ösztönözhetnek.

Headline-ok

A szövegünket headline-ok, azaz címsorok osztják fel. Ezek vezetik be az egyes fejezeteket, tulajdonképpen kedvet csinálnak az utánuk következő bejegyzés elolvasásához. Illetve segítenek a kereső algoritmusrendszerének áttekinteni a tartalmunkat. A headline-oknak szintjei vannak, html-ben h1, h2, h3, stb. megjelölést használunk. Legfontosabb a h1 címsor. A h1 címsorba ajánlott betenni a legfontosabb keresőkifejezésünket. Minden címsort ne tömjünk meg egészségtelenül kulcsszavakkal, a szöveg és címsorai hassanak természetesnek.

Első bekezdés

Az első bekezdés foglalja össze a szövegünk tartalmát. Érdemes ebben egyértelművé tenni, hogy miről szól a cikk. Értelemszerűen ide is dukál betenni a fő kulcsszavunkat.

Tartalomjegyzék

A tartalomjegyzék nem kötelező, de ajánlott, főleg a hosszabb tartalmak esetében. Áttekinthetőbbé teszi a szöveget mind az olvasó, mind a robotok számára. Több honlapszerkesztőben elérhető olyan plugin, amely a headline-ok különböző hierarchiai szintjeit automatikusan beteszi a tartalomjegyzékbe.

Folyószöveg

A folyószövegünk legyen címsorokkal és bekezdésekkel tagolt, hogy áttekinthető legyen. 2-3 bekezdésenként, de elsősorban, ahogy a szöveg logikája megkívánja, használjuk a címsorokat. Ügyeljünk az eredetiségre, ne másoljunk, ne fordítsunk egy az egyben szöveget, mert a kereső azt negatívan értékeli. Ne használjunk lenyíló, lekattintandó belső szövegeket. Rejtett, vagy az oldal hátterével azonos színű szöveget sem. Utóbbi praktika a keresőzés hajnalán működtek, de ezeket a megoldásokat a Google már sok-sok éve bünteti. Gyakori kérdések a SEO szövegekkel kapcsolatban: használhatunk-e mesterséges intelligenciát, milyen hosszú legyen a szövegünk, és milyen sűrűn használjuk a kulcsszót a szövegben?

Használhatunk-e mesterséges intelligenciát a szövegírásban?

Mint minden az emberi munka megkönnyítésére használt eszközt, a mesterséges intelligenciát is használhatjuk természetesen, de csak a megfelelő keretek között. Mit jelent ez? Egyrészt, használjuk a megfelelő promptokat. Ha a honlapunk tegeződik, de hivatalos stílusú, akkor ezt tudassuk a géppel. A nagy nyelvi modellek (LLM) intelligensek, de a legtöbbjük jellemzően túl általánosan fogalmaz, általános igazságokat, közhelyeket ír le. Ezért erősen szakmai szövegek megformálására korlátozottan alkalmas. Előfordul, hogy hallucinál, azaz, olyan kérdésekre is válaszol, amelyekről nincs valós ismerete. Több ilyen felület nem jelöli meg a forrásait. Ezáltal a forráskritikája átláthatatlan, plagizálása nehezen ellenőrizhető. Sok esetben a headline-ok szövegeiben minden kezdőbetűt nagy betűkkel ír.

Akkor mire jó? Legtöbbször megfelelően definiál fogalmakat. Jól strukturál. Ha kérünk tőle egy témavázlatot, általában megfelelő áttekintést ad az adott témáról. Ügyesen képez ballaszt szövegeket. Könnyebb vele szövegeket duzzasztani.

A szöveg hossza

Milyen hosszú legyen a SEO szövegünk? Ez iparáganként, versenypiaconként változó. Egy értelmezhető SEO szöveg 2500-3000 karakter hosszú legyen legalább. Fontosabb témák esetében és versenyzőibb környezetben 6000-8000 karakteres szövegek javasoltak, de ezek akár elmehetnek 10 000-12 000 karakterig is. A túl rövid szövegek általában nem érnek pontot a keresőmotorok számára, a túlon túl hosszúakat pedig az olvasóközönség unja meg. Ha olyan témánk van, ami sok 10 000 karakterre terjed, azt tagoljuk, képezzünk belőle sorozatot.

Kulcsszósűrűség

A szöveg kiemelt részeibe (adott fejezeteknél ezt felsoroljuk, pl. title, meta description, stb.) mindenképpen tegyünk keresőszavakat. A folyószövegbe is tegyünk, jellemzően 1-2%-os kulcsszósűrűség elegendő, de nem ritka a 3-4% sem. Ennél sűrűbben, természetellenesen ne tömjük meg a szövegünket. Fontos, hogy a tartalom természetes legyen, és kellemesen olvasható maradjon.

Médiatartalom

Érdemes a szövegeinket médiatartalmakkal színesíteni. Egyrészt megtörik a hosszú betűfolyamot, színesítik a tartalmat, vonzzák a szemet, illetve az olvasáshoz képest eltérő vizuális vagy audiovizuális tartalmakkal segítik a szöveg megértését, áttekintését, esetleg megjegyzését. Ha beágyazunk médiatartalmat, érdemes saját felületről (saját Youtube csatorna, saját social felület) tenni azt, mert a külsős tartalomelőállítónál előfordulhat, hogy elveszik a tartalma, leszedi, áthelyezi más utl-re, és akkor a mi tartalmunkban hiba keletkezik. De feltölthetünk közvetlenül is tartalmat az oldalra, akkor ilyen probléma nem fog fenyegetni. Egy 2500-3000 karakteres szövegbe elég 1 médiatartalom, hosszabb szövegekbe érdemes 2-3 képet és vagy videót beszúrni.

Videós tartalom

Videós tartalomnál ajánlott a saját Youtube csatornáról történő beágyazás. Ilyenkor ügyeljünk arra, hogy a Youtube videónk is SEO-zott legyen, tartozzon hozzá SEO szöveg, leirat, időzített felirat, a leírásban link a beágyazásra kiemelt szöveges tartalom felé. A videót abba a kontextuális környezetbe ágyazzuk, ahol a tartalmával kapcsolatos dolgokról írunk. Ha közvetlenül töltünk fel videót a honlapra, az ne legyen túl nagy méretű, mert lassíthatja az oldalt. Olyan formátumú legyen a videó, amit jellemzően támogatnak a böngészők.

Képi tartalom

A legfőbb képi tartalmat érdemes valahova a szövegünk elejére, például az első bekezdés alá betenni. A kép fájlneve tartalmazza a kulcsszót, és a hozzá tartozó alt text is. Adjunk meg képcímet is, ez is tartalmazza a fő keresőszót. A képet olyan környezetbe ágyazzuk be, amely megfelel a szöveg logikájának, kerüljön a médiatartalom kontextusba. A kép ne legyen 200-300 KB méretnél nagyobb. És a legjobb, ha jpg vagy png formátumú. Mérete pedig illeszkedjen a tartalomhoz, magyarul nézzen ki jól pc-n és mobilon is. Érdemes OG (open graph), azaz kiemelt képet is megadni. Jellemzően ezt a képet mutatja meg a tartalomból a kereső, ha éppen mutat képet, illetve a social felületekre is ezt húzza be előképként. A WordPress erre 1200×630 pixel méretű képet tart optimálisnak, jellemzően 2:1 arány körüli fekvő képet érdemes használni.

Meta title

A meta title, vagy meta cím tag általában valamilyen SEO pluginben állítható be. Nagyon fontos, hogy legyen, és szerepeljen benne a keresőszó. Ez a szöveg jelenik meg a böngészőfülön a favicon mellett, az elmentett könyvjelzőkben és a kereső találati oldalán (SERP). Hossza kb. 5-8 szó lehet maximálisan, de nem gond az sem, ha csak néhány szóból áll. Gyakran megegyezik az aloldal címével. Aloldalanként legyen egyedi.

Meta description

A meta description vagy meta leírás is fontos meta tag, ezt is jellemzően az oldal valamely SEO mezőjében állíthatjuk be. Tartalmazza a fő kulcsszavunkat, foglalja össze az aloldal tartalmát, csináljon kedvet az oldal elolvasásához. Az url és a meta title mellett ez a szöveg jelenik meg SERP-en, ez van a legnagyobb hatással arra, hogy valaki lekattintja-e a keresőből a tartalmunkat organikusan. Hossza legyen valahol 120 és 140 karakter környékén maximálisan. A meta tagek meglétét, hosszát ellenőrizhetjük az ingyenes metatags.io oldalon.

A kereső találati oldalán (SERP) megjelenő szövegrészek (url, meta title, meta description).

A kereső találati oldalán (SERP) megjelenő szövegrészek (url, meta title, meta description).

Meta keywords

A legtöbb SEO pluginba beírhatjuk tartalmunk legfontosabb keresőszavait. Ezt se mulasszuk el. Olyan szavakat tegyünk be ide, amiket tartalmaz megalkotott szövegünk is.

A szöveg beágyazottsága

Egy egyoldalas tartalommal jellemzően nehéz csodákat csinálni, nehéz jó pozícióba kerülni a SERP-en. Fontos, hogy adott tematikában legyen több bejegyzésünk, és ezek között legyen átjárhatóság, keresztlinkeltség. Ezzel az olvasót a tartalmi struktúránkban tarthatjuk, rávehetjük, hogy több aloldalt nézzen meg oldalunkon, több időt töltsön el nálunk. Ha elkészül az adott tartalmunk, keressünk rá a saját tartalmi struktúránkban, hogy mely más tartalmainkat hivatkozhatjuk le belőle, illetve milyen tartalmaink vannak, amelyek hivatkozhatnak rá.

Linkek, horgonyszövegek

Ha megtaláltuk azokat a saját tartalmainkat, amelyek az elkészült új szövegünkre mutatnak, akkor ezeket linkeljük be. Erre használhatók a horgonyszövegek, úgynevezett anchor textek. Ezek lehetőleg a fő keresőszavunkkal hivatkozzanak a tartalmunkra. Tehát, ne az legyen a szöveg, hogy „Kattints ide”. Hanem például az, hogy „Érdekel a SEO szövegírás?” az új tartalmunkból kifelé mutató linkeknél pedig az a kulcsszó szerepeljen, amely a linkelni kívánt tartalmat reprezentálja.

Hasonlóképpen érdemes eljárni a külső linkekkel is. Külső linkeket szerezhetünk azzal, hogy jók az organikus tartalmaink, amelyeket szívesen linkelnek más tartalomkészítők, és szerezhetünk linkbuildinggel, azaz linképítéssel is. Itt az a fontos, hogy releváns, témába vágó, tartalmilag a mi tartalmunkhoz közel álló bejövő lineket szerezzünk. Különféle értéktelen gyűjtőoldalak, linkfarmok használata nem ajánlott. A bejövő linkjeink legyenek follow linkek, azaz ne tiltsa azokat a kereső, engedje a követést. Jellemzően ez az alapértelmezett beállítás a legtöbb tartalomszerkesztőben.

Ha a saját tartalmi struktúránkból kifelé linkelünk, azt inkább a tartalmunk alján tegyük (pl. egy források rovatban). És a külső forrást új tabon nyittassuk meg.

Az aloldal hierarchiája az oldalstruktúrában

Az oldalhierarchiában a legfontosabb oldal a főoldal. Ide mindig érdemes hosszabb, főbb kulcsszavakat tartalmazó szövegeket írni. Minél közelebb vagyunk a főoldalhoz, és minél több belső és külső link mutat adott aloldalra, annál fontosabb az adott aloldal a kereső számára is.

Szövegeink frissítése

A friss szöveg általában jobb besorolást kaphat. A szövegírás nem ér véget feltétlenül azzal, ha elkészült a szövegünk. Érdemes régebbi szövegeinket aktualizálni, kiegészíteni, főleg, ha azt látjuk, hogy organikus teljesítményük visszaesőben van.

CTA – Call to action

Ha szeretnénk adott tartalmunkról tovább terelni a látogatókat, mondjuk egy értékesítési landingoldalra vagy kapcsolatfelvételi felületre, akkor érdemes egy CTA gombot linkkel felvenni az oldal aljára vagy egyéb kézenfekvő részére. A CTA horgonyszöveg ösztönözzön cselekvésre.

Szöveg keresőbeni indexeltetése

A kereső általában előbb-utóbb indexeli a megfelelő szöveges tartalmakat. Ne feledjük, a Google nem az interneten keres, hanem a saját maga által indexelt tartalmak között. Ezt a folyamatot meggyorsíthatjuk, ha az aloldalt indexeltetjük a Google Search Console nevű, organikus eredményeket mérő, ingyenes alkalmazásában. Illetve az is gyorsíthatja a folyamatot, ha az oldalhoz tartozik beállított webhelytérkép.

A tartalomgazdálkodás

Ha minden fenti szövegírási feladattal elkészültünk, akkor át kell gondolnunk, hogy az elkészült tartalmat, azon kívül, hogy feltöltjük a honlapunkra, hol tudjuk még használni. Egy hosszabb szöveges tartalmat megforgathatunk megfelelő közösségi felületeinken. Akár részekre bontva, kiemelve egy-egy markánsabb bejegyzést, készíthetünk egy posztsorozatot adott témáról. Ehhez tulajdonképpen az kell, hogy képeket vagy más médiaformátumot készítsünk hozzájuk. A poszt szövegét vételezhetjük az elkészült szöveges tartalmunkból, az url-t pedig beilleszthetjük a posztba forgalomterelési céllal. Videómegosztókon, elsősorban Youtube-on kapcsolódó videóhoz belinkelhetjük a szöveget. Használhatunk szövegrészeket hirdetésekben. De a szöveget kisebb átdolgozással, a link kíséretében megfuttathatjuk hírlevél adatbázisunkon is. Lényeg, hogy az értékes tartalmat használjuk. A tartalom olvasottsága, forgalma sem elhanyagolható a kereső számára, így megéri más csatornáinkról forgalmat terelni ide.

SEO szövegek organikus teljesítményének mérése

Organikus teljesítményünk mérésére a leghasznosabb ingyenes eszköz a Google Search Console. Ennek segítségével indexeltethetjük a tartalmunkat, megnézhetjük adott kulcsszavak teljesítményét, megjelenésszámát a keresőben, kattintásszámát, CTR-jét és átlagos pozícióját. Megnézhetjük egyes tartalmaink átlagos keresőpozícióját is. Oldalaink indexeltségi állapotát és külső-belső linkeltségét. A Bing keresőnek is van hasonló eszköze, a Bing Webmaster Tools. Szintén ingyenes eszköz, hasonlóan működik a Search Console-hoz. Bár a Bing piacrésze töredéke a Google keresőpiaci piacrészének a magyar piacon, érdemes a Bing-en keresőket is elérni tartalmainkkal. Jelöljük ki az organikus teljesítmény KPI-ait, és azokat kövessük nyomon időről időre, hogy lássuk, milyen irányba érdemes fejleszteni a tartalmainkat.

SEO szövegírás tippek összefoglalója

A fentiekben láthattuk, hogy a SEO szövegírás egy összetett feladat. Általában a nem annyira SEO szemléletű szövegek megírása is sok idővel jár, de érdemes a fenti praktikákat alkalmazni amiatt, hogy szövegeink adott kulcsszavakra előkelő pozícióban jelenjenek meg a keresőben. Fontos, hogy nézzük át a szövegeinket, hogy a lehető legkevesebb elírás és esetleges hiba maradjon bennük, mert a túl sok hiba negatívan befolyásolhatja olvasóinkat.

Ha nem vagy biztos abban, hogy szövegeid megfelelően optimalizáltak, és kellő időt, energiát tudsz fordítani azok SEO szemléletű megszerkesztésére, keresd a Marketingmask szakembereit bizalommal!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .