Bounce rate

Mit jelent a bounce rate?

Az e-mail marketingben a bounce rate azon e-mailek százalékos arányát jelenti, amelyek nem érkeznek meg a címzetthez, hanem visszapattannak a küldőhöz különféle okok miatt. A magas bounce rate gyakran jelzi, hogy valami probléma van az e-mail lista minőségével vagy az e-mail szolgáltatással. Nem összekeverendő a leiratkozási rátával, amikor a hírlevél feliratkozó saját akaratából iratkozik le a hírlevélről, nem pedig valamely technikai okból kifolyólag nem kapja azt meg.

A bounce rate két fő kategóriára osztható: soft bounce és hard bounce.

A soft bounce ideiglenes probléma amely miatt az e-mail nem érkezett meg a címzetthez. Ezek az okok lehetnek például:

  • A címzett postafiókja megtelt.
  • Az e-mail túl nagy.
  • A szerver ideiglenesen elérhetetlen.

A hard bounce végleges probléma, amely miatt az e-mail nem kézbesíthető a címzetthez. Ezek az okok a következők lehetnek:

  • Az e-mail cím nem létezik vagy elírták.
  • A címzett domainje nem létezik vagy nem működik.
  • A címzett e-mail szűrője blokkolja az e-mailt.

A különbség a soft és a hard bounce között az, hogy míg a soft bounce általában ideiglenes és megoldható problémát jelöl, a hard bounce állandó és megoldhatatlan problémára utal, amely azt jelenti, hogy az adott e-mail címre a jövőben sem érdemes küldeni üzenetet.

Hogyan csökkenthetjük a visszapattanási rátát?

Lista tisztítása: Rendszeresen ellenőrizzük és tisztítsuk meg az e-mail listáját, eltávolítva azokat a címeket, amelyek hard bounce-t okoznak. Az intelligensebb kiküldők amúgy ezt maguktól is megteszik.
Kerüljük az elírásokat: Helyesen rögzítsük az új feliratkozók e-mail címeit, vagy használjunk kétfázisú hitelesítést a feliratkozáskor.
Engedély alapú listák: Kérjen engedélyt az e-mailek küldéséhez, hogy biztosítsa a releváns és érdekelt címzettek listáját.
Figyeljünk az e-mail méretére: Nagy méretű e-mailek nagyobb valószínűséggel okoznak soft bounce-t. Törekedjünk optimalizált képek és tartalmak használatára.

A bounce rate nyomon követése és rendszeres elemzése létfontosságú az e-mail marketing kampányok hatékonyságának növeléséhez. Ezen kívül a magas bounce rate csökkentése segíthet abban, hogy elkerüljük az e-mail szolgáltatók feketelistájára kerülést és javítsa a kézbesítési arányt.