Hard bounce

Mit jelent a hard bounce?

A hard bounce az e-mail marketingben azt jelenti, hogy az e-mailt nem lehetett kézbesíteni a címzettnek, a levél visszapattan, és az ok, amiért nem érkezett meg, végleges, ellentétben a soft bounce-szal, ahol az ok általában ideiglenes.

Ilyen ok lehet, hogy:

  •  az e-mailt nem lehetett kézbesíteni, mert az e-mail cím nem létezik,
  • helytelenül lett beírva,
  • a címzett postafiókja törlésre került.

A túl sok hard bounce ronthatja egy cég e-mail hírnevét, ami aztán negatív hatással lehet a kézbesítési arányokra. Az e-mail szolgáltatók súlyosan büntethetnek, ha túl sok visszapattanó e-mailt észlelnek, és akár blokkolhatják is az adott forráscímet. A hard bounce-ok gyakori előfordulása jelezheti, hogy az e-mail lista minősége nem megfelelő vagy elavult. A hard bounce arányok az e-mail kampányok sikerességének egyik mérőszáma lehetnek, és jelezhetik, hogy az e-mail lista minősége romlott.

Hogyan csökkenthető és kerülhető el a hard bounce?

E-mail lista tisztításával. Rendszeresen ellenőrizzük és tisztítsuk meg az e-mail listát, eltávolítva azokat a címeket, amelyek korábban hard bounce-ként tértek vissza. Ezt a jobb e-mail szoftverek megteszik.
Double opt-in. Ezzel a módszerrel a felhasználóknak meg kell erősíteniük feliratkozásukat, ami csökkenti a hibás e-mail címek számát az e-mail listán. Igaz, a feliratkozások számában ez okozhat lemorzsolódást.
E-mail validálási eszközök. Használhatunk e-mail validálási eszközöket vagy szolgáltatásokat, hogy ellenőrizzük az e-mail címek érvényességét és létezését. Ezt jellemzően amúgy az első kiküldés meg is oldja.
Frissítési lehetőség biztosítása. Biztosítsuk a felhasználók számára a lehetőséget, hogy frissíthessék e-mail címüket, ha szükséges.

A hard bounce kezelése

Automatikus eltávolítás. Sok e-mail marketing platform automatikusan eltávolítja a hard bounce-ként visszajelzett címeket.
Jelentések és elemzések használata. Rendszeresen nézzük meg a hard bounce jelentéseket, hogy azonosítsuk a problémás címeket és csoportokat, és azonnal cselekedjünk ezek eltávolítása érdekében.
Visszajelzés monitorozása. Egyes e-mail szolgáltatók visszajelzési rendszereket használnak, amelyek információt adnak a hard bounce-ok okáról, így a marketingszakemberek jobban megérthetik és kezelhetik a problémát.

Az e-mail marketingben a hard bounce-ok azonnali figyelmet igényelnek, mivel jelentős hatással lehetnek az e-mail kampányok sikerességére és egy cég online hírnevére. A megfelelő előkészítéssel, az e-mail listák rendszeres tisztításával és az aktív monitoringgal a hard bounce-ok száma jelentősen csökkenthető.