Soft bounce

Mit jelent a soft bounce?

A soft bounce a levél visszapattanás egy formája, az e-mail marketingben azt jelenti, hogy egy e-mailt átmenetileg nem lehetett kézbesíteni a címzetthez, de az ok, amiért nem érkezett meg, általában ideiglenes a hard bounce-szal ellentétben.

Ilyen okok például:

  • az e-mailt nem lehetett kézbesíteni, mert a címzett postafiókja megtelt,
  • az e-mail szerver ideiglenesen elérhetetlen volt,
  • az e-mail mérete túl nagy volt.

A soft bounce lehetőséget ad az e-mail marketingeseknek arra, hogy felismerjék a kézbesítési problémákat és proaktívan cselekedjenek azok megoldása érdekében. A soft bounce-ok nem olyan károsak az e-mail hírnevére, mint a hard bounce-ok, de ha túl sok soft bounce történik, az az e-mail szolgáltatók figyelmét is felkeltheti, ami befolyásolhatja a kézbesítési arányokat. Ha egy kampánynak magas a soft bounce aránya, az jelezhet problémákat a lista minőségével vagy a kampány kivitelezésével kapcsolatban.

Hogyan csökkenthető és kerülhető el a soft bounce?

Az e-mail méretének optimalizálásával. A nagy méretű e-mailek soft bounce-okat okozhatnak.
Az e-mail lista frissítésével. Bizonyosodjunk meg róla, hogy az e-mail listában lévő címek aktívak és érvényesek. Az inaktív címek törlése csökkentheti a soft bounce-ok számát.
Monitorozzuk folyamatosan a kézbesítési jelentéseket, így azonnal észrevehető, ha valami probléma van, és az orvosolható.
Ismételt kiküldést érdemes eszközölni, hátha néhány napon belül megoldódik a probléma, és a soft bounce-szal visszapattanó levelek célba érhetnek.
Rendszeresen nézzük meg a soft bounce jelentéseket (ha erre a levelezőszoftverünk lehetőséget biztosít), hogy azonosítsa a gyakori problémákat és azokat a címzetteket, akiknél ismétlődő soft bounce-ok történnek.
Lista tisztítása. Ha egy címzettől többször is soft bounce-okat kapunk, érdemes megfontolni annak eltávolítását az e-mail listáról.

Az e-mail marketingben a soft bounce-ok kezelése létfontosságú a kézbesítési arányok javításában és a hírnev védelmében.