HTML nyelv

Mit jelent a HTML?

A HTML, vagyis a HyperText Markup Language (hiperszöveges jelölőnyelv), egy szabványosított jelölőnyelv, amelyet weboldalak létrehozására használnak a weben. Ez a nyelv a weboldalak szerkezetének és tartalmának meghatározására szolgál. A HTML dokumentumok speciális jelölőelemeket, úgynevezett "tag"-eket tartalmaznak, amelyek utasításokat adnak a webböngészőknek arra vonatkozóan, hogyan jelenítsék meg a tartalmat.

A HTML tag-ek különböző elemeket, mint például szövegeket, képeket, linkeket, listákat és táblázatokat definiálhatnak. Ezek a tag-ek lehetővé teszik a tartalom strukturálását, például bekezdések, fejlécek és alfejezetek létrehozását. Emellett lehetőséget biztosítanak a hiperhivatkozások (linkek) kialakítására, amelyek összekötik a különböző weboldalakat.

A HTML dokumentumokat a webböngészők olvassák és interpretálják, majd a felhasználóknak egy formázott weboldal formájában jelenítik meg. A HTML önmagában csak a tartalom szerkezetét és jelölését biztosítja. A vizuális stílus és a design a CSS (Cascading Style Sheets) segítségével kerül meghatározásra, míg a dinamikus funkciókat a JavaScript és más szkriptnyelvek biztosítják.

Mit jelent a HTML5?

A HTML5 a HTML legújabb verziója, amely a weboldalak készítéséhez használt szabványos jelölőnyelvet frissíti és bővíti. A HTML5 több új funkciót és képességet vezetett be, amelyek célja a modern webes alkalmazások támogatása és a felhasználói élmény javítása.

Multimédia támogatás: A HTML5 beépített támogatást nyújt audio és video tartalmak számára anélkül, hogy külső pluginokra, mint például a Flash-re lenne szükség. Ez lehetővé teszi a multimédia tartalmak egyszerűbb integrálását a weboldalakba.

Grafikai és animációs képességek: A HTML5 az új grafikai elemeket, mint a <canvas> tag, amely lehetővé teszi a dinamikus grafikák, játékok és animációk készítését közvetlenül a böngészőben.

Geolokáció: A geolokációs API segítségével a weboldalak képesek a felhasználó fizikai helyzetének meghatározására (a felhasználó hozzájárulásával), lehetővé téve ezzel helyspecifikus szolgáltatások nyújtását.

Offline alkalmazások: A HTML5 offline tárolási képességei lehetővé teszik a webalkalmazások számára, hogy bizonyos funkcióik offline módban is működjenek.

Jobb űrlapkezelés: Új űrlapelemek és attribútumok kerültek bevezetésre, amelyek javítják a felhasználói adatbevitel kezelését és validálását.

Szemantikus elemek: A HTML5 több új szemantikus elemet vezetett be, mint például <article>, <section>, <header>, <footer>, és <nav>, amelyek segítenek jobban strukturálni a weboldalak tartalmát és javítják a keresőmotorok általi értelmezést.

Ezeknek az újításoknak köszönhetően a HTML5 jelentős lépést jelent a gazdagabb, interaktívabb webélmény felé, miközben egyszerűsíti a webfejlesztők munkáját és növeli a weboldalak hozzáférhetőségét.

A HTML története

A HTML nyelvet, a webet, a és a HTTP protokollt Tim Bernes Lee, a CERN munkatársa fejlesztette ki Robert Cailliau-val. A HTML gondolata már a 80-as évek végén megszületett. Az első HTML weblapot 1991. augusztus 6-án publikálták.

A következő generáció, a HTML2 1995-ben jelent meg. Ez alatt az időszak alatt a HTML gyorsan fejlődött, több új elem és attribútum került bevezetésre.

1997-ben a World Wide Web Consortium (W3C), egy nemzetközi szabványosító testület, kiadta az HTML 3.2-t, amely hivatalosan is elfogadott néhány olyan elemet, amelyeket a böngészők már korábban támogattak.

HTML 4.01 1999-ben megjelent, és további szabványosítást és tisztázást hozott, beleértve a CSS támogatását is a jobb formázás érdekében.

XHTML az 2000-es évek elején jelent meg, ami szigorúbb szintaktikai szabályokat vezetett be.

2014-re a HTML5 vált a HTML legújabb verziójává. Ez a verzió jelentős frissítéseket hozott, beleértve a beépített audio és video támogatást, jobb szkriptelési képességeket, és az új szemantikus elemeket, amelyek javították a weboldalak szerkezeti jelölését.

HTML a marketingben

A HTML dokumentumok a dokumentum típus definícióval kezdődnek, például: <!DOCTYPE html> Ezt követi a <head> rész, ez nem jelenik meg a felhasználók számára. A head részben helyezik el a mérőkódok, remarketing kódokat, mint a Google Analytics kódrészlete, vagy a Facebook pixel. Itt helyezkednek el a SEO számára olya fontos meta címkék, a meta title és a meta description is. Ezt követi a <body> szakasz, ez tartalmazza a felhasználók számára megjelenítendő elemeket.

A HTML jelölés több kulcsfontosságú komponensből áll, beleértve az úgynevezett címkéket (tageket), a karakteralapú adattípusokat, a karakterhivatkozásokat és az entitáshivatkozásokat. A HTML címkék leggyakrabban párokban jelennek meg, mint például a <h1> és a </h1>, de akad párosítatlan is, például az <img>. A páros tagek első címkéje a kezdőcímke, a második pedig a zárócímke.

Keresőmarketing szempontból fontosak a headline, azaz "h" tagek, mint a <h1> vagy a hierarchiában lejjebb lévő <h2>. Ezek a szövegek címsora, amelyek segítenek eligazodni a szövegben az embereknek és a keresőrobotoknak is. Fontos, hogy lehetőleg tartalmazzanak kulcsszavakat.