Message match

Mit jelent a message match?

A message match a reklámüzenet összhangját jelenti a fogadó landing page üzenetével. A marketingesek igyekeznek hirdetések és a fogadó oldalak üzeneteit összhangba hozni, hogy következetes márkaélményt teremtsenek a fogyasztó számára.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Az üzenet összhangja egyfajta biztonságot jelent a fogyasztó számára, azt az érzetet kelti benne, hogy miután egy reklámhirdetésről átkattintott, továbbra is jó helyen jár. Ez az összhang érdemben növelheti egy-egy kampány hatékonyságát, például javíthatja a konverziós rátát, jobb quality score-t, ezáltal jobb hirdetési pozíciót, vagy alacsonyabb CPC-t eredményezhet.

Ha például Google PPC kampányokra gondolunk, a Google Ads hirdetésbeállítási felülete a landing oldal bekérése után próbál kulcsszavakat ajánlani. Ezen felül próbálja ösztönözni, hogy a kiválasztott kulcsszavakat írjuk be a hirdetésbe. A Google értékelési rendszere pedig meghatározza a céloldal élményét, a hirdetés relevanciáját, a várt CTR-t, amelyekből egy minőségi mutatót számít. Ez jó indikátora a message match-nek.

Képeket vagy videókat használó üzeneteknél nem csupán a szövegeknek, headline-oknak, fontosabb kulcsszavaknak kell megteremteni a hidat a hirdetés és a landing között, hanem a designnak is. Érdemes hasonló színvilágot, tipót és képi elemeket használni mindkét felületen.

Ha nincs meg az összhang hirdetés és fogadó oldal között, az egyfajta csalódást okoz a látogatónak. Olyan, mint amikor valaki elmegy álmai nyaralására, álmai hoteljébe, és odaérve azt mondja, ez nem is olyan, mint a fotón volt. Amolyan Insta vs. valóság TikTok videó hatása van.

Mit tegyünk a kiváló message match érdekében?

  • teszteljünk többféle hirdetés és/vagy landing oldalt
  • kiemelten figyeljünk az első headline-ra a landing oldalon
  • hangoljuk össze a hirdetés és a landing kulcsszavvait, szövegeit és kreatív megjelenéseit
  • ismerjük meg a buyer personánk igényeit és próbéljuk meg azt kiszolgálni
  • emeljük ki mindkét felületen a vásárlói benefiteket
  • mind a hirdetés, mind a fogadóoldal leyen egyszerű, közérthető